Son Dakika
İstanbul Develi ve Yöresi Derneğimizde Başkan Necati DEVELİOĞLU Dönemi : ( 25.11.2001 – 09.11.2003)
DÜNYA BİYOLOĞLAR GÜNÜ
DEVELİ’DE KUMAR VE KUMARHANELER-1
İstanbul Develi ve Yöresi Derneğimizde Başkan Muzaffer AKSU Dönemi: (21.04.1996-25.11.2001)
NEDEN PAYLAŞMALIYIZ?
BODRUM HÂKİMİ TÜRKÜSÜ ve Dr. Halil Atılgan
Tasarruf, kullanım hakkını elinde bulundurmak demektir.
Bu hakkın doğru bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Tasarruf etmek, insanların ellerindeki kıymetini bilerek onları ihtiyaca göre tüketmek anlamına gelmektedir. İhtiyaç dışı tüketilen her şey israf olarak adlandırılmaktadır. İnsanların tasarruflu davranabilmesi için öncelikle bu konuda bilinçlendirilmeleri gerekmektedir. Tasarruf, en çok doğal kaynakların kullanımında ve ekonomik harcamalarda gündeme gelmektedir.
1924 yılında Milano’da gerçekleştirilen ilk Uluslararası Tasarruf Kongresinin sonunda 31 Ekim günü, “Dünya Tasarruf Günü” adıyla dünyanın her yerinde, tasarrufun teşvik edilmesine adanmış bir gün olarak kabul edilmiştir. Tasarruf etmenin insanlar ve ülke ekonomileri için ne kadar önemli olduğunu vurgulamak amacıyla 1924 yılında “Dünya Tasarruf Bankaları Enstitüsü” kurulmuştur. O tarihten bu yana Dünya Tasarruf Günü kutlaması bir gelenek haline gelmiştir.
Dünya tasarruf günü ülkemizde, 1924 yılından beri kutlanmaktadır. 1935 yılında bazı Türk bankaları, tasarrufu insanların hayatına yerleştirmek için 31 Ekim gününü “Uluslararası Tasarruf Günü” olarak desteklemişlerdir. Buradaki amaç ise insanların birikimini yastık altından çıkartarak bir bankada değerlendirmektir.
İnsanlar, geleceklerini güvence altına almak için tasarrufa yönelmektedir. Bu tasarruf gününde, israflardan kaçınarak aile bütçesine ve ülke sermayesine sahip çıkmaları için insanlar teşvik edilmektedir. Maalesef toplum olarak tasarrufu çok seven bir millet değiliz. İnsanlar gelirleri arttıkça tasarruf edeceği yerde, artan gelire oranla daha fazla harcama yoluna gitmektedir.
Tasarruf, sadece kişiler için değil hem toplum hem de devletler için de çok önemli bir konudur. “Dünya Tasarruf Günü’nün” bütün sosyal alanlarında ve platformlarda kutlanması, anılması ve anlamlandırılması gerekmektedir. Çünkü tasarruf, zengin olmanın en kısa yoludur.
Tasarruf, yarınlarımız için önemli kaynakların idareli tüketilmesidir. Aksi takdirde bir gün her şey tükenecek ve geri dönüşü olmayacaktır. Suyumuz azalmakta, topraklarımız verimsiz hale dönüşmektedir. Her şey bize kaynaklarımızın tükenmek üzere olduğunu gösterdiği halde bu konuyu maalesef ciddiye almıyoruz. Bu konu üzerinde düşünen ve harekete geçen insan sayısı ise yeterince azdır.
Dünyamızda var olan su, hava, toprak, bitki, hayvan, petrol ve doğalgaz gibi maddeler, sınırlı yaşamsal kaynaklarımızdır. Bilinçsiz ve aşırı tüketim nedeniyle bu kaynaklar her geçen gün biraz daha azalmaktadır. Hazır kaynakları kullanmak daha az emek ve sermaye gerektirdiğinden daha cazip hale gelmektedir. Tasarruf, bugünün ihtiyacını karşılarken gelecek nesillerin de sosyal ve ekonomik durumlarının güvence altına alınmasını sağlamak için bir çözüm olmalıdır. Çünkü tasarruf, yarını güvence altına almak amacıyla yapılmalıdır.
Tasarruflu olmak, önce israf etmemektir. Boşa geçen zaman da gereksiz yanan ışıklar da, lüzumsuz çalışan her alet ve eşya da israftır. Kaybedilen zaman ve emek, yapabileceğinin en iyisini yapmamak, fırsatları boşa harcamak da israftır. Bu israfı ancak bilinci bir tasarruf ile önlemek mümkündür.
Bilinçli tüketime ve değerlerimize sahip çıkmayı öğrenmeliyiz. Zamanımızı, suyumuzu, elektriğimizi, paramızı kısaca tüm değerlerimizi tasarruflu kullanmalıyız. Daha iyi bir hayatı talep etmek, kendimiz ve ailemiz için daha fazla tüketmeyi istemek hepimizin hakkıdır. Bunu herkesin isteyeceğini ve karşı çıkacağını düşünmüyorum. Ancak, yarın da iyi yaşamak istiyorsak tasarruf yapamaya ihtiyacımız olduğunu unutmayalım.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
14 Nisan 2021 Köşe Yazarları
14 Nisan 2021 Köşe Yazarları
14 Nisan 2021 Köşe Yazarları
09 Nisan 2021 Köşe Yazarları