logo

DÜNYA SÜT GÜNÜ

Sağlıklı bir hayat, ancak insan vücudunun ihtiyacı olan enerji ve besinlerin her gün yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilmesi ile mümkündür. Süt ve süt ürünleri, vücudumuzun ihtiyacı olan temel besin grupları içinde yer almaktadır.
Süt, insan vücudunun günlük olarak protein, kalsiyum, sağlıklı yağ, potasyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini gibi ihtiyaç duyduğu pek çok besin maddesini içeren mucizevi bir besin kaynağıdır. Bu bakımdan, süt ve süt ürünleri başta çocuklar, gençler ve yetişkin kadınlar olmak üzere tüm yaş gruplarının yaşamlarının her evresinde tüketmesi gereken önemli bir gıdadır.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF), 1956 yılında bütün üye ülkelerinin 21 Mayıs gününü “Dünya Süt Günü” olarak kutlaması kararı almıştır. Süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla kutlanan “Dünya Süt Günü”, 1991 yılında ülkemizde de kabul edilmiştir. 21 Mayıs Dünya Süt Gününün içinde bulunduğu 21- 28 Mayıs tarihlerini kapsayan hafta da “Süt Haftası” olarak kutlanmaktadır.
Süt, insanlar için en temel besinler arasındadır. Doğada bulunan birçok canlı da yavrusunu süt ile beslemektedir. Bu da gösteriyor ki süt hayati bir sıvıdır. Kan, su, süt gibi sıvılar insanın hayatını doğrudan şekillendirmektedir. Süt, doğumdan ölüme kadar insana yarar sağladığı için bir hayat sıvısı olarak sudan sonra gelmektedir. 1 litre süt 32 gram protein içermektedir. Bu nedenle sütte bulunan proteinler, hücre ve dokuların oluşmasında, saç ve tırnakların gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca süt, büyüme ve gelişmeye büyük ölçüde katkı sağlamakta kasların sağlıklı gelişmesine ve çalışmasına yardımcı olmaktadır. Süt içerdiği B12 vitamini ile sinir sistemi ve sinirler arası iletimini olumlu yönde etkilemekte ve çocuklarımızın algı ve öğrenme kapasitelerini artırmaktadır.
Bizim toplumumuzda “İnsani yaşat ki devlet yaşasın” anlayışı yerleşik hale gelmiştir. Bu nedenle ülkemizde sağlık hizmetleri her geçen gün artarak devam etmektedir. Şu günlerde tüm dünyayı saran korana virüs nedeniyle sağlığın önemi bir daha öne çıkmıştır. Sağlık hizmetleri sosyal sorumluluk projeleriyle de birçok belediyeler tarafından desteklenmektedir. Belediyeler yaptıkları kampanyalarla ücretsiz süt dağıtımı yapmaktadır.
Türkiye’de süt içme oranları Avrupa ülkelerine göre oldukça düşük seviyededir. Türk halkı neredeyse Avrupa ülkelerinin dörtte biri kadar süt içmektedir. Verilere göre, Kuzey Avrupa ülkeleri dünyada süt tüketiminin en yüksek olduğu ülkeler durumundadır. Estonya, İrlanda, Finlandiya, İngiltere ve İzlanda’da kişi başına içilen süt tüketimi 100 litrenin üzerindedir.
Bu rakamlar İspanya’da 80 litre, Fransa’da 50 litre, İtalya’da 43 litre düzeyindedir. Türkiye’de ise yıllık kişi başı süt tüketimi 27 litre düzeyindedir. Yani ayda yalnızca 5 bardak süt içebiliyoruz.
Özellikle çocukların fiziksel ve beyinsel gelişiminde protein son derece önemlidir. Yüksek kalitede, gerçek protein içeren sütün her gün tüketilmesi gerekmektedir. Vücudumuz sütteki proteininin tamamına yakını sindirmektedir. Bu nedenle süt en sağlıklı protein kaynağı olan gıdaların başında gelmektedir.
Süt, bağışıklık sistemini güçlendirir, kemik gelişimini sağlar, osteoporozu (Kemik erimesi) engeller, kalp hastalıklarından korur, gebelikle mineral kaybını önler, dişleri korur, cildi güzelleştirir, okuldaki başarıyı artırır, kilo alımını önler ve enerji verir.
Doktorlar, kemiklerin yapı taşı olan kalsiyum açısından oldukça zengin ve vücutta kullanılabilirliği en yüksek besin maddesi olan sütün her gün düzenli olarak tüketilmesini tavsiye etmektedir.
Sofralarımızda başta ayran olmak üzere yoğurt, peynir, süt tatlıları gibi süt ürünlerine yer verelim.
Toplum sağlığı açısından kaynağı belli olmayan, nerede, ne şekilde üretildiğini bilmediğimiz ürünleri almayalım.

Share
6.694 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

1+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Develili Kabadayılar ve Âlemin Adamları

    20 Mayıs 2022 Köşe Yazarları

    https://www.cagdasdeveli.com.tr/e-gazete/cagdas-develi-gazetesi-e-gazete/cagdas-develi-gazetesi-20-mayis-2022-sayfa-7.html...
  • ULUSLARARASI KLİNİK ARAŞTIRMALAR GÜNÜ

    20 Mayıs 2022 Köşe Yazarları

    Her yıl 20 Mayıs’ta dünya genelinde “Uluslararası Klinik Araştırmalar Günü” kutlanmaktadır. Kutlamanın çıkış noktası, bu alandaki ilk bilimsel çalışma olarak kabul gören İngiliz Doktor James Lind’in 20 Mayıs 1747 tarihinde başlattığı iskorbüt hastalığı ile ilgili araştırmasıdır. (İskorbüt, C vitamininin aşırı derecede yetersizliğine bağlı olarak gelişen bir hastalık türü olup, anemi, hareket kısıtlılığı, halsizlik, kanamalar, kol ve bacaklarda ağrı, vücudun bazı bölgelerinde şişlik, cilt problemleri, diş eti hastalıkları ve diş kaybı gibi olums...
  • Bizim Erciyes

    11 Mayıs 2022 Köşe Yazarları

    Erciyes Dağı, Develi’nin sembolüdür. Bugün bir çok kurum ve kuruluşun amblemlerinde Erciyes figürünü kullanmaları, kendilerini Erciyes Dağı'na göre tanımlama ve konumlandırma arzularının göstergeleridir. Muhteşem bir manzarayı gözler önüne seren, beyazlara bürünmüş bu “kadim dağ” yücelik taşıması ve saygı uyandırmasından dolayı, bazı seyyahlar tarafından “asil, ünlü, soylu” sıfatlarıyla nitelendirilmiştir. İlkel dinlere inanan toplumlarda dağlar, Tanrı’ya en yakın yerler olarak kabul edilir. Sümerlerde dağlar kişiselleştirilmiş ve tanrısal...
  • DÜNYA HİPERTANSİYON GÜNÜ

    11 Mayıs 2022 Köşe Yazarları

    Hipertansiyon, günümüzün en büyük sağlık sorunlarından birisi olup, rutin sağlık kontrollerinde teşhis edilmektedir. Hipertansiyon, kalpten vücuda taşınan kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvetin, kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar yüksek olduğu yaygın bir tıbbi duruma verilen bir isimdir. Hipertansiyon aynı zamanda “yüksek tansiyon” adıyla da bilinir. Kalp ne kadar çok kan pompalarsa ve atardamarlar ne kadar dar olursa bireyin tansiyon değeri o kadar yüksek olur. Erişkin bir kişinin kan basıncının 140/90 mm...