logo

DÜNYA SPAGETTİ GÜNÜ

Spagetti, İtalyanca spaghetti sözcüğünden alıntı olup, uzun, ince ve silindirik şekilde olan bir makarna türüdür. Geleneksel İtalyan mutfağının en temel gıda maddelerinden birisidir. Spagetti, diğer makarnalar gibi öğütülmüş buğday ve su ile imal edilmektedir. Ancak İtalyan spagettisi diğer ülkelerden farklı olarak makarnalık irmikten yapılmaktadır. Ülkemizde ise spagetti Durum Buğdayından yapılarak soframıza gelmektedir. Durum Buğdayı sadece makarnanın değil bulgurun ve kuskusun da hammaddesidir.
Spagetti, haşlandıktan sonra üzerine sos konularak en keyifle yenen makarnalardan birisidir. Çatala dolanması, sosla bütünleşmesi, lezzeti ile spagetti, burnumuza ve gözümüze hitap eden ve afiyetle yediğimiz yemeklerden birisidir.
Spagetti makarna ilk defa 1842 yılında Napoli’de yaşayan Antonio Viviani tarafından ipe benzediği için, İtalyanca “Spago” kelimesinden yola çıkarak bu şekilde adlandırılmıştır. Orijinal olarak 50 cm uzunluğundadır. Ancak, zaman içerisinde yer ve süre kısıtlamalarından dolayı boyu kısaltılarak şimdiki 25 cm uzunluğuna inmiştir.
Uzun makarnalar dünyasının en klasiği olan Spagetti, orta kalınlıkta olup, sayısız tariflerle pişirilme imkânına sahiptir. Spagettinin hızlı ve kolay tüketilebilir olması, ekonomik satın alma özelliği, çeşitli soslarla çok daha lezzetli hale getirilebilmesi, pratik kullanımı, besleyici değerleri ve uzun raf ömrü ona duyulan ilgiyi ve talebi de arttırmaktadır.
Makarna çeşidi olan spagetti, her ülkenin baş tacı yemeklerinden birisidir. Bu konuda her ne kadar İtalyanlar egemenliklerini ilan edip, tüm dünyaya kendi çeşitlerini yaymış görünseler de spagetti her ülkenin mutfağında yerel bir lezzettir.
Her yıl 4 Ocak tarihi, “Dünya Spagetti Günü” olarak kutlanmaktadır. Uzun makarna yani spagetti, artık çeşitli soslarla tatlandırılarak zengin malzemesiyle ana öğün olarak sofralarımızda yer almaktadır.
Spagetti, karbonhidrat bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda Akdeniz diyetinin de sembolik yiyeceğidir. Sindirimi kolay olup, enerji verir. Spagetti, hem hızlı hem de kolay pişen bir besindir. Dolayısıyla hazırlanırken hem enerjisinden hem de zamandan tasarruf sağlanır. Pek çok besin maddesine göre çok daha ucuzdur. Oldukça besleyici değerlere sahiptir.
Bir tabak spagettide 220 kalori mevcuttur. Üzerine konan sosların cinsine göre kalori miktarı artmaktadır. Kalori dağılımı ise %5 yağ, %80 Karbonhidrat, %15 ise protein içermektedir. Diyetisyenler makarnanın kilo yapmayıp aksine zayıflatmaya yardımcı olduğunu belirtmektedir. Tabi ki tüketilen makarna günlük kalori ihtiyacınız içinde yer almalıdır.
Efsaneye göre Çin’de ilk kez spagettiyi tadan kişinin Marco Polo olduğu ifade edilmektedir. Ancak makarnanın orijinalinin nereye ait olduğu hala çözümlenememiştir. Bazı kaynaklar Çin derken bazı kaynaklar Antik Yunan’a kadar uzanmaktadır.
Çoğumuz pürüzsüz, güzel soslu olan spagettiyi çatalımıza dolamanın büyüsüne karşı koyamayız. Güzel soslu bir spagettiyi de sevmeyecek birisini bulmak gerçekten zordur. Çocukların da çok sevdiği spagetti, öğrenci menülerinin de baş tacıdır. Bu vesileyle herkesin “4 Ocak Dünya Spagetti Gününü” kutluyorum. Bu özel günde güzel soslu bir spagetti yenilmesi dileğiyle…

Share
2.958 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

8+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Duayen Manifaturacı Muharrem Özkul Amca

    23 Ocak 2021 Köşe Yazarları

    Duayen Manifaturacı Muharrem Özkul Amca: 1928 yılında Develi'de dünyaya geldi. Ailesi askere geç gitsin diye iki yaş küçük yazdırmış. Babası Selamlardan Ömer Özkul'dur. Muharrem Amca'nın babası ikinci evliliğini yapıyor ve annesi evden ayrılıyor. Daha sonra Muharrem Amca büyük babası Yusuf'un yanında kız kardeşi ile birlikte yaşantılarına devam ediyorlar. Muharrem Amca'nın eğitim hayatı başlıyor. Bolu Orman Mühendisliği'ni kazanıyor ama babası beraber çalışacağız diyor ve göndermiyor. Askerlik çağı gelince Bitlis'te üç yıl askerlik görevini if...
  • DÜNYA KUCAKLAŞMA (SARILMA) GÜNÜ

    23 Ocak 2021 Köşe Yazarları

    Hayatın koşturmacası içerinde bazen kendimizi bazen de sevdiklerimizi ihmal ettiğimiz zamanlar olmaktadır. Özellikle son aylarda korona virüs nedeniyle yakınlarımızla, dostlarımızla mecburen görüşememekteyiz. Ayrıca soğuk, karlı ve kasvetli kış günlerinde insanların motivasyonları doğal olarak düşmektedir. İnsanların sıcak ve sevgi dolu bir kucaklaşması insana kendini iyi hissettirir. Bu günlerde manevi ruhu biraz yükseltmek için 21 Ocak tarihinde, “Dünya Sarılma veya Kucaklaşma Günü” kutlanmaktadır. Dünya Sarılma Günü, bir neden aramadan, her...
  • DÜNYA HİJYEN GÜNÜ

    15 Ocak 2021 Köşe Yazarları

    Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde temizlik önlemleri anlamında kullanılan hijyen, aslında Yunan Tanrıçası Hygeia adlı tanrıçadan gelmektedir. Hygeia, Yunan ve Roma mitolojisinde geçmekte olup, tıp tanrısı Asklepios'un kızıdır. Sağlık ve temizlik tanrıçasıdır. İnsanlar, Bergama'daki Asclepius Tapınağı gibi tapınaklarda babası Asclepius'tan ve Hygeia'dan sağlık dilemişlerdir. Dünyanın ilk Hijyen Günü, Avrupa Hijyen Konseyi ve Türk ...
  • STATİK ELEKTRİK GÜNÜ

    07 Ocak 2021 Köşe Yazarları

    Mutlaka hepimizin başına elektrik çarpması defalarca gelmiştir. Hiç beklemediğimiz birisine ya da bir yere dokunduğumuzda bir anda elektrik çarpması hissi yaşarız. Günlük hayatımızda biriyle tokalaştığımızda, arabadan inip kapı kolunu tuttuğumuzda, bir yüzeye dokunduğumuzda veya parkta plastik kaydıraktan kaymış bir çocuğa dokunduğumuzda ortaya çıkan karıncalanma hissi, statik elektriğin etkisinden kaynaklanmaktadır. Hatta aradaki akım geçişi sırasında oluşan kıvılcım gözle görülebilir ve çıtırtı şeklinde ses duyabiliriz. Bu akım geçici bazı k...