logo

DÜNYA SPAGETTİ GÜNÜ

Spagetti, İtalyanca spaghetti sözcüğünden alıntı olup, uzun, ince ve silindirik şekilde olan bir makarna türüdür. Geleneksel İtalyan mutfağının en temel gıda maddelerinden birisidir. Spagetti, diğer makarnalar gibi öğütülmüş buğday ve su ile imal edilmektedir. Ancak İtalyan spagettisi diğer ülkelerden farklı olarak makarnalık irmikten yapılmaktadır. Ülkemizde ise spagetti Durum Buğdayından yapılarak soframıza gelmektedir. Durum Buğdayı sadece makarnanın değil bulgurun ve kuskusun da hammaddesidir.
Spagetti, haşlandıktan sonra üzerine sos konularak en keyifle yenen makarnalardan birisidir. Çatala dolanması, sosla bütünleşmesi, lezzeti ile spagetti, burnumuza ve gözümüze hitap eden ve afiyetle yediğimiz yemeklerden birisidir.
Spagetti makarna ilk defa 1842 yılında Napoli’de yaşayan Antonio Viviani tarafından ipe benzediği için, İtalyanca “Spago” kelimesinden yola çıkarak bu şekilde adlandırılmıştır. Orijinal olarak 50 cm uzunluğundadır. Ancak, zaman içerisinde yer ve süre kısıtlamalarından dolayı boyu kısaltılarak şimdiki 25 cm uzunluğuna inmiştir.
Uzun makarnalar dünyasının en klasiği olan Spagetti, orta kalınlıkta olup, sayısız tariflerle pişirilme imkânına sahiptir. Spagettinin hızlı ve kolay tüketilebilir olması, ekonomik satın alma özelliği, çeşitli soslarla çok daha lezzetli hale getirilebilmesi, pratik kullanımı, besleyici değerleri ve uzun raf ömrü ona duyulan ilgiyi ve talebi de arttırmaktadır.
Makarna çeşidi olan spagetti, her ülkenin baş tacı yemeklerinden birisidir. Bu konuda her ne kadar İtalyanlar egemenliklerini ilan edip, tüm dünyaya kendi çeşitlerini yaymış görünseler de spagetti her ülkenin mutfağında yerel bir lezzettir.
Her yıl 4 Ocak tarihi, “Dünya Spagetti Günü” olarak kutlanmaktadır. Uzun makarna yani spagetti, artık çeşitli soslarla tatlandırılarak zengin malzemesiyle ana öğün olarak sofralarımızda yer almaktadır.
Spagetti, karbonhidrat bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda Akdeniz diyetinin de sembolik yiyeceğidir. Sindirimi kolay olup, enerji verir. Spagetti, hem hızlı hem de kolay pişen bir besindir. Dolayısıyla hazırlanırken hem enerjisinden hem de zamandan tasarruf sağlanır. Pek çok besin maddesine göre çok daha ucuzdur. Oldukça besleyici değerlere sahiptir.
Bir tabak spagettide 220 kalori mevcuttur. Üzerine konan sosların cinsine göre kalori miktarı artmaktadır. Kalori dağılımı ise %5 yağ, %80 Karbonhidrat, %15 ise protein içermektedir. Diyetisyenler makarnanın kilo yapmayıp aksine zayıflatmaya yardımcı olduğunu belirtmektedir. Tabi ki tüketilen makarna günlük kalori ihtiyacınız içinde yer almalıdır.
Efsaneye göre Çin’de ilk kez spagettiyi tadan kişinin Marco Polo olduğu ifade edilmektedir. Ancak makarnanın orijinalinin nereye ait olduğu hala çözümlenememiştir. Bazı kaynaklar Çin derken bazı kaynaklar Antik Yunan’a kadar uzanmaktadır.
Çoğumuz pürüzsüz, güzel soslu olan spagettiyi çatalımıza dolamanın büyüsüne karşı koyamayız. Güzel soslu bir spagettiyi de sevmeyecek birisini bulmak gerçekten zordur. Çocukların da çok sevdiği spagetti, öğrenci menülerinin de baş tacıdır. Bu vesileyle herkesin “4 Ocak Dünya Spagetti Gününü” kutluyorum. Bu özel günde güzel soslu bir spagetti yenilmesi dileğiyle…

Share
2.790 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

10+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • DEVELİ MEZARLIKLARI

    18 Eylül 2020 Köşe Yazarları

    Develi Mezarlıklarını, tarihi Develi köy mezarlıkları da başta olmak üzere (Ayşepınar, Çomaklı, Fraktın, Havadan, İncesu, Köseler, Madazı, Pungu, Soysallı, Sindelhöyük, Zile vs) dahil olmak üzere gezmediğim yer çok azdır. Ama o kadar arzu etmeme rağmen maalesef inceleyemediğim yerler de var. Mesela Karacaören, Kızık, Öksüt, Satı vs gibi. Mezartaşları bir köy tarihi ve bulundukları mekan için çok önemli yazılı belgelerdir. Tıpkı ibadethane olmaları ayrı bir konu ama kitabeli camiler de aynı konuda aydınlatıcı belge sunarlar.! Yeter ki dikkatli ...
  • DÜNYA TEMİZLİK GÜNÜ

    18 Eylül 2020 Köşe Yazarları

    Toplum olarak ortak paylaştığımız yaşam alanlarının temiz tutulması bir vatandaşlık görevidir. Toplum içerisinde bulunan toplum bilinci ve sorumluluk duygusu kişinin ilk önce kendisine saygı duyması ile başlar. Yaşamsal alanların korunması, doğaya, yeşile sahip çıkılması ve çevre temizliğinin önemi herkesin ortak sorumluluğudur. Temiz bir çevre, insan sağlığı ve refahı için temel niteliktedir. Çevre Temizliği, günümüzde dünyanın en önemli sorunları arasındadır. Bütün bunların temel amacı, insanları çevre temizliği konusunda bilinçlendirmektedi...
  • DÜNYA AVCILAR GÜNÜ

    11 Eylül 2020 Köşe Yazarları

    Merkez Av Komisyonunca, avına izin verilen yaban hayvanı türlerini, doğal denge içerisindeki yapıyı bozmadan, tespit edilen zaman ve miktarlar ile belirlenen esas ve usullerle, canlı veya cansız ele geçirmeye çalışmaya Avcılık, bunu yapan kişiye de Avcı denilmektedir. İnsanoğlu yaratıldığı günden bu yana besin arama ve karnını doyurma zorunluluğunu duymuştur. Mağara dönemi insanları beslenmek, giyecek sağlamak ve kendilerini korumak için avlanmak zorunda kalmışlardır. Bir yandan bitki kökleri toplayıp toprağı işlerken diğer yandan av aletlerind...
  • YAZARLARIMIZIN YAZILARINI OKURKEN

    11 Eylül 2020 Köşe Yazarları

    Çağdaş Develi Gazetesi’ nin yayınlandığı 2003 yılından beri elimizden geldiğince haftalık bir değişik konulu yazı yetiştirmeye çalışırım. Bu yazıların hepsi Develi ile ilgili tarih, sosyal, kültürel, siyasî, edebiyat vb konulardadır. İnşallah, bu yazılar bir plan dahilinde yazılmıştı; kitaplaştırıldığında inanıyorum ki Develi kültürü ve medeniyeti adına değerli çalışmalar olduğunu hepimiz göreceğiz. Zira bu yazıların çoğu tabir yerindeyse iğne ile kuyu kazmak kabilinde yazılmıştır. Çünkü küçük yerlerde bilgi toplamak o kadar zahmetlidir. Fotoğr...