logo

DÜNYA ŞOFÖRLER GÜNÜ

Şoför, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, uzun veya kısa mesafeli yolculuklarda, motorlu yolcu taşıma araçlarını trafik kurallarına uygun olarak, güvenli bir şekilde kullanma ve yolcuların gidecekleri yerlere en iyi şartlarda ulaştırma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir. Aynı zamanda şoför, kullandığı aracın çalışma prensibine yetkin, bunu en etkin şekilde kullanan ve bu süreç içerisinde çevre koşullarına, yolcuların ve kendisinin güvenliğine son derece dikkat eden kişidir.
Dünya Şoförler Günü, her yıl 30 Kasım’da kutlanan uluslararası bir gündür. Şoförler günü çoğu kişi tarafından bilinmeyen günlerden biridir. Bu özel gün, dünyanın her yerindeki şoförlerin, güvenli ve verimli bir şekilde yol taşımacılığı yapmaları için gösterdikleri özveriye ve çabaya saygı duymak için kutlanmaktadır.
1928 yılında Uluslararası Motorlu Taşıyıcılar Birliği (IRU), 30 Kasım tarihini, “Dünya Şoförler Günü” olarak kabul etmiştir. Bugün şoförlerin yaşadığı zorluğu ve mücadeleyi hatırlatmak için düşünülmüştür. Bu özel günde şoförlerin emeklerini takdir etmek oldukça önemlidir.
Dünya Şoförler Günü, canımızı emanet ettiğimiz, bizi sevdiklerimize kavuşturan ve ticarette kilit taşı olan şoförlerin tüm bu emekleri için teşekkürlerimizi ilettiğimiz özel bir gündür.
Bu özel günde yaptıkları işin zorluğuna, yüzlerce hayatın şoförlere emanet edilmesinin getirdiği sorumluluğuna ve tüm bunları yaparken şoförlük mesleğinin aslında ne kadar hayati bir önem taşıdığına değinilmektedir. Şoförlük mesleğini icra edenler çoğu zaman ailelerinden ve çocuklarından uzakta çalışarak mesleklerini yapmaya çalışmaktadırlar.
Dünya Şoförler Günü, Türkiye’de 30 Kasım olarak belirlenmiştir. Ancak bazı ülkelerde bu günün tarihi farklılık göstermektedir. Hepsinin ortak noktası adının Dünya Şoförler Günü olmasıdır. Örneğin Hindistan’da Şoförler Günü, lojistik sektörünün gelişimine ve ülke ekonomisine katkılarına teşekkür etmek için 17 Eylül’de kutlanmaktadır. Hırvatistan’da ise Şoförler günü, 24 Eylül’de kutlanmaktadır. Dünya Şoförler Günü’nün ortaya çıkışı ve tarihinin neden farklı olduğu konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak şoförlerin mesleğinin önemini vurgulamak için her ülkenin kendine göre bir gün belirlediği söylenebilir.
Şoförler her zaman kişileri, ürünleri bir yerden bir yere taşıyarak, insanların günlük yaşamını kolaylaştırmaktadır. Dünya genelinde milyonlarca insan şoförlük mesleğini icra etmektedir. Şoförler, insanların ve malların günlük yaşamda ihtiyaç duyduğu ulaşımı sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. Şoförler, her türlü hava koşullarında ve yolda çalışarak, insanların güvenli ve zamanında varışlarını sağlamaktadır. Ama bu meslekte uzun çalışma saatleri, düşük maaş ücretleri ve kaza riski gibi zorluklarla da karşı karşıyadır.
İster taksi şoförü, ister kısa-uzun yol yolcu şoförü ya da kısa-uzun yol yük şoförü olsun, yasal kısıtlamalar, sağlıksız koşullarda çalışma, emeğinin karşılığını alamama, sevdiklerinden uzak kalma vb. tüm şoförlerin ortak sorunlarından yalnızca birkaçıdır.
Dünya Şoförler Günü, şoförlerin mesleki zorluklarını ve sorumluluklarını hatırlamak için bir fırsattır. Şoförler, uzun saatler çalışmak, sık sık yollarda olmak ve tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalmak gibi zorluklarla karşı karşıyadır.
Bu zorluklara rağmen, şoförler her gün bu mesleği büyük bir özveriyle sürdürmektedir. Şoförlerin hava koşullarından veya yorgunluktan dolayı kazalara karışması çoğunlukla kalıcı hasarlara ya da ölümlere yol açmaktadır. Bu durumu özetleyecek özlü bir söz ise sıkça gördüğümüz “Şoförün hatasını toprak örter” sözüdür.
Bu özverili çalışmaları için her yıl 30 Kasım tarihi şoförlerin mesleki koşullarının iyileştirilmesi ve onların haklarının korunması için yapılan çalışmalara farkındalık yaratmaya yardımcı olmaktadır. Dünyanın en sorumluluk gerektiren işlerinden birini yapan şoförlerimizin böyle bir günün olması sevindiricidir.
İnsanlarımıza en iyi şekilde hizmet vermek için gece gündüz yağmur çamur kar kış demeden direksiyon başında görev yapan hem kendi canı hem de taşıdıkları canların sorumluluklarının farkında olan cefakâr, çilekeş tüm şoförlerimizin 30 Kasım Dünya Şoförler Günü’nü kutlar, kazasız, belasız yolculuklar dilerim.

Share
274 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

6+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -2

    03 Aralık 2024 Köşe Yazarları

    Rabbimize karşı kulluğumuzda ne kadar hassas olsak da, insan olmanın gereği hata ve günahtan uzak kalamıyoruz. Ama hata edenlerin en hayırlısı hatasından pişman olup Rabbine dönmeyi bilendir. Allah da günahını fark edip pişmanlık duyan kulunun tövbe etmesine çok sevinir( Müslim, Tevbe, l). Rahmeti geniş Rabbimiz (Mü'min, 7; Mlüslim, Tcvbe, 14) gecenin son üçte birinde dünya semasına iner (rahmet nazarıyla bakar) ve "Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim! Benden isteyen yok mu, ona (dilediğini) vereyim! Benden mağfiret isteyen yok mu, onu b...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -1

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    Ubudiyyet; Zâhirî ve bâtınî açıdan Allah’a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimidir. Dinimizde insanın Allah’a karşı hürmet, tevazu, sevgi ve itaatini göstermek, rızasını elde etmek niyetiyle ortaya koyduğu dinî içerikli davranışlar için ibâdet, hayatını daima Allah’a karşı saygı ve itaat bilinci içinde sürdürmesi şeklindeki kulluk duyarlılığı için de ubûdiyyet kelimeleri kullanılmıştır. İbadette belirli fiilleri yerine getirme öne çıkarken ubûdiyyette bu fillerle kazanılan hal, ahlâkî ve mânevî öz ağır basmaktadır. (TDV, İslam Ansiklopedisi, ...
  • DÜNYA ŞOFÖRLER GÜNÜ

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    Şoför, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, uzun veya kısa mesafeli yolculuklarda, motorlu yolcu taşıma araçlarını trafik kurallarına uygun olarak, güvenli bir şekilde kullanma ve yolcuların gidecekleri yerlere en iyi şartlarda ulaştırma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir. Aynı zamanda şoför, kullandığı aracın çalışma prensibine yetkin, bunu en etkin şekilde kullanan ve bu süreç içerisinde çevre koşullarına, yolcuların ve kendisinin güvenliğine son derece dikkat eden kişidir. Dünya Şoförler Günü, her yıl 30 Kasım'da kutlanan ...
  • Develi ve Yöresi Derneğimizin Sümengen Otel’de Bursiyerlerimize Tanışma Kahvaltısı

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    2024/2025 Dönemi faaliyetlerimiz 2 Kasım'da dernekte Prof. Dr. Recep Bozdoğan hocamızın “ LİDERLİK” konferansı ile başladı. Her dönem yaptığımız diksiyon kursumuz bu dönemde devam etti. Kursumuz bursiyerimiz Ayşe Kural tarafından iki hafta süreyle verildi. Katılmayan öğrencilerimiz için bu kurs bir kayıptır. 23.11.2024 Tarihinde Sultanahmet Sümengen Otel'de Mustafa Sümengen ağabeyimizin sponsorluğunda Gençlik Komisyonumuz açık büfe kahvaltıda bir araya geldi. Mustafa Sümengen ağabeyimize derneğimize her zaman yaptığı maddi ve manevi destekl...