logo

DÜNYA SARIMSAK GÜNÜ

Bizim sofralarımızın vazgeçilmezi olan sarımsağın da özel bir günü olduğunu ve her yıl 19 Nisan’da tüm dünyada Sarımsak Günü olarak kutlandığını biliyor muydunuz? Sarımsakların çok yönlü doğasının kutlanması için Sarımsak Günü oluşturulmuştur.

Sarımsak, kökleri toprak altında, yüzeyi yeşil soğan yapraklarını andıran bir sebzedir. Toprak altında beyaz renginde, genellikle 10-15 dişten oluşan bir başı bulunmaktadır. Sarımsak, bir bitkidir ve muhtemelen keskin bir aromasıyla bilinen bir sebzedir.

Dünya Sarımsak Günü, her yıl 19 Nisan’da kutlanmaktadır. Bu özel gün sarımsak ve sarımsakla ilgili sağlık faydaları ve kültürel önemini kutlamak için dünya çapında birçok etkinlik düzenlenmektedir. Sarımsak, yemeklere lezzet katan ve çeşitli sağlık için son derecede faydaları olan bir besindir. Özellikle kalp sağlığı, bağışıklık sistemi, kanseri önleme gibi birçok alanda faydaları olduğu bilinmektedir. Ancak, sarımsağın tüketimi ölçülü olmalıdır. Aşırı tüketimi, çeşitli sindirim sorunlarına yol açabilmektedir.

Sarımsak, tarih ve kökeni birkaç bin yıl öncesine kadar uzamaktadır. Sarımsak Orta Asya’ya ve aynı zamanda kuzeydoğu İran’a özgüdür. Ancak, birkaç bin yıllık insan tüketimiyle ve kullanım geçmişiyle dünya çapında yaygın bir baharattır. Eski Mısırlılar sarımsağı hem gıda aroması ve hem de geleneksel tıbbi tedaviler olarak kullanmışlardır.

Dünyada pek çok yerde yetiştirilmesine rağmen, kaliteli sarımsaklar ılıman iklimlerdeki selenyumu yüksek ve kumlu topraklarda yetişmektedir. Dünyada en kalitelisi Kastamonu Taşköprü’de üretilen ve bölge halkının beyaz altın olarak nitelendirdiği Taşköprü Sarımsağı dünyanın en iyi sarımsağı olarak bilinmektedir.

Ülkemizin sarımsak üretimi yaklaşık 110.000 ton olup, bunun yaklaşık 26.673 tonu Kastamonu ilinde üretilmekte ve bu üretim ülke üretiminin %23-25’ine tekabül etmektedir. Dünya’da 700’e yakın türü bulunan sarımsağın Türkiye’de ise 170’e yakın türü bulunmaktadır.

Ülkemizde bulunan en yaygın sarımsak çeşitlerinden bazıları ise; Taşköprü sarımsağı, Balıkesir sarımsağı, Kara sarımsak, İspanyol sarımsağı ve Edirne sarımsağıdır.

Pek çok hastalığa karşı vücudu korumaya yardımcı doğal besinlerden bir tanesi olan sarımsak, saç ve tırnak sağlığının korunmasında, kanserden korunmada, cinsel sağlığın korunmasında, kalp ve damar hastalıkları ile diyabet gibi kronik hastalıklara karşı korunma gibi pek çok alanda faydalara sahiptir. Sarımsak, belirli kanserlerin önlenmesinde, kardiyovasküler hastalıklarda tedavi, yüksek tansiyonun tersine çevrilmesinde, soğuk algınlığına, kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde, yorgunluğun üstesinden gelmede kullanılmaktadır. Ayrıca sarımsağın insan ömrünün uzamasını da sağladığı ifade edilmektedir.

Siyah sarımsak ile normal sarımsak arasındaki en büyük fark siyah sarımsağın daha güçlü besin öğelerine sahip ve kokusuz olmasıdır. Normal sarımsağa göre daha güçlü antioksidan özellik gösteren siyah sarımsağın düzenli kullanımı günlük enerjiyi, bağışıklık sistemini ve vücuttan toksik madde atılımını destelemektedir.

Beyaz sarımsak, 60 gün boyunca en fazla 90 dereceli bir ısı altında kurutulur. Kurutulma işlemiyle beraber sarımsağın dişleri siyah rengine döner ve daha sağlıklı bir hale gelir. Sarımsağın kurutulmasıyla birlikte kokusu azalır ve acılığı da gider. Siyah sarımsak, tamamen doğal bir besin kaynağıdır. Ağız kokusuna yol açmaz.
Birçok insan siyah sarımsağı kokusuz olması nedeniyle tercih etmektedir. Diğer taraftan bu sarımsak türü beyaz sarımsaktan çok daha besleyicidir. Siyah sarımsak, kalsiyum, fosfor, manganez, kükürt ile B1, B6, C vitaminleri açısından zengin bir besindir. Diğer taraftan normal sarımsak protein bakımından zengin olup, bu bitkide yaklaşık 17 farklı amino asit bulunmaktadır.

Sarımsakların tıbbi özellikleri saymakla bitmez. Birçok hastalığın tedavisinde ve önlenmesinde kullanılır. Sarımsak, birçok ilaç özelliklerine sahip olduğu için doğa harikası olarak adlandırılır. Sarımsak, dünyanın her yerinde binlerce yıldır baharat veya çeşni olarak kullanılan bir besindir.

Share
254 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

6+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • DÜNYA KAPLUMBAĞA GÜNÜ

    24 Mayıs 2024 Köşe Yazarları

    Kaplumbağalar, yaklaşık 220 milyon yıldır dünyada varlıklarını sürdüren en eski sürüngen canlı gruplarından biridir. Yeryüzünün her yerinde hemen hemen her türlü iklimde yaşarlar. Onlar doğal yaşam alanlarımızın önemli bir parçasıdır ve korunmaları gerekmektedir. Her yıl 23 Mayıs’ta kutlanan “Dünya Kaplumbağa Günü” dünya genelindeki tüm kaplumbağa türlerine dikkat çekmek, onların ve yaşam alanlarının korunması için farkındalık oluşturmaktır. Dünya Kaplumbağa Günü ile yeryüzünde bulunan yaklaşık 300 kaplumbağa türünün korunması ve yaşam alanl...
  • MİLLİ MÜCADELE’DE DEVELİ Mehmet ÖZDEMİR

    24 Mayıs 2024 Köşe Yazarları

    “Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmasa, değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.” M. Kemal Atatürk ATATÜRK'ün Dilinden Kuvay-i Milliye: Ümitlerini kaybedenler, Kuvay-i Milliye'nin neye yarayacağını neye yarayacağını sorarlar. Mustafa Kemal şu cevabı verir. ”Kuvayi milliye namuslu bir insanın yastığının altındaki tabancaya benzer. Namusunu kurtarması için herhangi bir ümidi kalmadığı zaman hiç olmazsa intihara yarar.” Sunuş: Sayın Mehmet Özdemir tarafından, Cumhuriyetimizin 50'nci kuruluş yılı...
  • UĞUR BÖCEĞİ NEDEN UĞURLUDUR

    17 Mayıs 2024 Köşe Yazarları

    Halk arasında uçuç böceği ve gelin böceği adlarıyla da tanınan, genellikle kırmızı üstüne siyah benekli kanat örtüleri cilalanmış gibi pırıl parıldayan sevimli ve güzel olan uğur böceğinin, böcek dünyasında çok ayrıcalıklı bir yeri vardır. Dış görünümü hem renk hem şekil olarak mükemmeldir. Küçük bedenleri, parlak renkleri ve benekli kanatlarıyla dikkati çekerler. Varlığı insana mutluluk duygusu verir. En önemli özelliği ise uğur getirdiğine, üzerine konan insanın dileklerini gerçekleştireceğine inanılmasıdır. Uğur Böceği adını nasıl almıştı...
  • BENİM GÜZEL MEMLEKETİM 5. Bölüm Develi’nin Damak Tatları ve Bahar

    17 Mayıs 2024 Köşe Yazarları

    BENİM GÜZEL MEMLEKETİM 5. Bölüm Develi'nin Damak Tatları ve Bahar Gençliğimdeki baharları hatırlıyorum. Tüm doğa dirilir, tazelenir, etrafa mutluluk saçılırdı!... Baharın geldiğini çiçeklerin açmasından, ibibiklerin gelmesinden ve kuşların cıvıldamalarından anlardık. Güneş havayı ısıtmaya başlar, capcanlı bir doğa içinde mutlu mesut yaşar giderdik. Develi'de Bahar : Körkuyu'daki bağımızda kendine has bir kokusu olan bir has gülümüz vardı, gül şurubu yapardık. Nasıl özlüyorum hepsini, içim acıya acıya. Oysa hiç sevmezdim eski güzel günler ...