logo

DÜNYA REDAKSİYON GÜNÜ

Kimi kitaplar ve yazarların eserleri, rafların en üst sıralarında yer alırken, kimileri en alt raflarda bile yerini alamaz. Bunun çok farklı nedenleri vardır. Ancak en büyük etmen dilin kullanım şeklidir. Okuduğunuz bir metin veya kitaptan keyif almanız, o metnin veya kitabın kaliteli olarak nitelendirilmesi için imla kurallarının yerinde kullanılması ve yazım hatalarının bulunmaması gerekir. Bunun için bu metin veya eserin redaksiyon yapılıp yapılmadığına bakılmalıdır. Fransızca kökenli bir kelime olan redaksiyon, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından “Yazılmış bir metin üzerinde gereken düzeltmeleri yaparak yazıyı yayıma hazır duruma getirme” biçimde tanımlanmaktadır.

Redaksiyon, yayından önce okunabilirliğinin artırılması amacıyla herhangi bir eserin dilbilgisi, imla ve yazım kurallarına uygun olup olmadığının kontrol edilerek gözden geçirilmesi, metinlerin denetlenerek cümlelerde anlamı bozan unsurların tespit edilmesi, anlam bütünlüğünü bozmadan gerekli değişikliklerin yapılması yoluyla metne müdahalede bulunma işlemidir.
Redaktör, yazılı metinlerin redaksiyon işlemini yaparak onları yayına hazırlayan kişidir. Metinlerdeki eksiklikleri, fazlalıkları ve hataları belirleyerek gerekli düzeltmeleri yapmaktadır. Hem Türkçe yazılmış metinler hem de çeviri metinlerde redaksiyona ihtiyaç vardır. Yapılan tercümelerde de büyük öneme sahiptir. Çünkü çevirmenler çoğu zaman çevirideki hataları göremezler bu nedenle bu işlem sonrası redaktörler devreye girer. Günümüzde bazı redaksiyon işlemleri bilgisayar yazılımları tarafından yapılmaktadır. Fakat bilgisayar yazılımları tarafından yapılan redaksiyon çok sınırlı olmaktadır.

Dünya Redaksiyon Günü, her yıl 8 Mart’ta kutlanmaktadır. Bu özel gün, yazıların düzeltilmesi, dilbilgisi kurallarına uygunluğun kontrol edilmesi ve yazılı iletişimin kalitesinin artırılması için düzenlenmektedir. Redaksiyon, yazılı metinlerin hatalardan arındırılması, anlatımın düzenlenmesi ve okunabilirliğin iyileştirilmesi sürecidir. Dünya Redaksiyon Günü, insanları yazılı iletişim becerilerini geliştirmeye teşvik etmekte, doğru ve etkili bir şekilde ifade etmeyi vurgulamaktadır. Bu özel gün, yazıların gözden geçirilmesi, düzenlenmesi ve hataların düzeltilmesi için zaman ayırmayı da teşvik etmektedir.
Okuduğumuz bir metinden keyif almamız ve o metnin kaliteli olarak nitelendirilmesi için imla kurallarının yerinde kullanılması ve yazım hatalarının bulunmaması gerekmektedir.
Bu durum söz konusu bir metnin başka dilden çevirisi olduğu zaman çok daha önemlidir. Redaksiyon da tam bu noktada devreye girmektedir. Redaksiyon işleminde öncelikle metinlerde bulunan yazım yanlışları ve imla hataları düzeltilmelidir. Daha sonra metinde bulunan gereksiz sözcükleri çıkararak yazılan bilgilerin tutarlığını da kontrol edilmelidir.
Redaksiyon yayın üretme değil hazırlanmış metnin düzeltilmesi işlemidir. Redaksiyon işleminde amaç yayıma hazır hale getirmek olduğundan metindeki hatalar giderilerek en iyi hale getirilmeye çalışılmaktadır.
İyi bir redaksiyon yapmak için aşağıdaki adımları yapmamızda fayda var. Öncelikle metnin dil bilgisi ve imla kuralları detaylı bir şekilde kontrol edilmelidir. Belirsiz ifadeler anlamlı hale getirilmelidir. Anlatım bozuklukları tespit edilerek anlamda bir bütünlük sağlanmalıdır. Cümleler yeniden ele alınmalı, en iyi ve anlaşılır ifadeler kullanılmalıdır. Bazı kelimeler kısaltılarak daha anlamlı hale getirilmelidir. İçerikte, aykırı bir durum olup olmadığı kontrol edilmelidir. Böylece metin yayına hazır hale getirilmiş olur.
Redaksiyon işlemi akademik dergi, kitap, roman, biyografi, çeviriler, kurum raporları, kişisel sunumlar, proje çalışmaları, makaleler, yüksek lisans ve doktora tezleri başta olmak üzere yazılı kaynaklara uygulanmaktadır.
Redaksiyon işlemi, metnin kalitesini ve profesyonelliğini artırmak için önemlidir. Bu süreci dikkatli ve sistemli bir şekilde uygulayarak yazılarınızı daha etkili ve etkileyici hale getirebilirsiniz. Metin içinde özel isimler ve sayılar oldukça önemli yere sahiptir. Bu nedenle redaksiyon işleminde özel isimleri ve sayıları tekrar tekrar kontrol etmeyi unutmayın.

Share
120 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

2+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • RAHMET İKLİMİNDEKİ KAZANIMLARIMIZ VE DEVAMI

    19 Nisan 2024 Köşe Yazarları

    İnsanda ibadet ihtiyacı fıtri ve doğaldır. İnsanlık tarihi boyunca ilahi dinlerin tamamı, insanların bu fıtrî ihtiyaçlarını karşılamak üzere formel ve informel olmak üzere ibadet kurallarını getirmişlerdir. Bu noktadan hareketle diyebiliriz ki, İbadetler dinin bir emri olmasından önce fıtratın bir gereği olarak ortaya çıkmaktadır. Yani ibadetler, Allah’ın değil, insanların ihtiyacı olduğu için vardır. Fıtrat ve yaratılışın amacı, Allah’ı tanımak ve O’na kulluk etmektir. Kur’an’ın temel hakikatlerinden biri olan İbadet, Allah’ın emirlerini...
  • DEVELİLİ SEYRANİ ÂŞIĞI ALİ ÇATAK DR. AHMET ŞÜKRÜ SOMUNCU

    19 Nisan 2024 Köşe Yazarları

    Develili Âşık Ali Çatak'ın hayatı sosyokültürel çevresi, âşık edebiyatında yeri ve şiir sanatı konulu doktora tezinden dolayı Dr. Ahmet Şükrü Somuncu kardeşimi kutluyorum. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalında doktorasını tamamlayarak Develi kültürüne sağladığı büyük katkı bizler için çok önemli ve değerlidir. Ayrıca Seyrani âşığı ve Seyrani şenliklerinin mimarı Âşık Ali Çatak'ın şiirini ve sanatını konu alması biz hemşehrileri için övünç kaynağı olmuştur. Bu tür çalışmalarını...
  • DÜNYA SARIMSAK GÜNÜ

    19 Nisan 2024 Köşe Yazarları

    Bizim sofralarımızın vazgeçilmezi olan sarımsağın da özel bir günü olduğunu ve her yıl 19 Nisan’da tüm dünyada Sarımsak Günü olarak kutlandığını biliyor muydunuz? Sarımsakların çok yönlü doğasının kutlanması için Sarımsak Günü oluşturulmuştur. Sarımsak, kökleri toprak altında, yüzeyi yeşil soğan yapraklarını andıran bir sebzedir. Toprak altında beyaz renginde, genellikle 10-15 dişten oluşan bir başı bulunmaktadır. Sarımsak, bir bitkidir ve muhtemelen keskin bir aromasıyla bilinen bir sebzedir. Dünya Sarımsak Günü, her yıl 19 Nisan’da kutl...
  • DÜNYA KIZARMIŞ PEYNİR GÜNÜ

    09 Nisan 2024 Köşe Yazarları

    Peynir, dünyanın hemen hemen her yerinde, değişik tür sütlerden yapılan bir süt ürünüdür. Peynir, genel olarak, sütün pıhtılaşması, pıhtıdan peynir altı suyunun ayrılması, daha sonra da pıhtının değişik şekillerde işlenmesiyle elde edilmektedir. Peynir yapımında esas olarak, inek, koyun, keçi ve manda sütü kullanılmaktadır. Yüksek oranda kalsiyum içeren peynir, vücudun kalsiyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Dünya Kızarmış Peynir Günü, her yıl 12 Nisan'da kutlanmaktadır. Bu özel gün, lezzetli ve doyurucu bir atıştırmalık olan...