logo

DÜNYA REDAKSİYON GÜNÜ

Kimi kitaplar ve yazarların eserleri, rafların en üst sıralarında yer alırken, kimileri en alt raflarda bile yerini alamaz. Bunun çok farklı nedenleri vardır. Ancak en büyük etmen dilin kullanım şeklidir. Okuduğunuz bir metin veya kitaptan keyif almanız, o metnin veya kitabın kaliteli olarak nitelendirilmesi için imla kurallarının yerinde kullanılması ve yazım hatalarının bulunmaması gerekir. Bunun için bu metin veya eserin redaksiyon yapılıp yapılmadığına bakılmalıdır. Fransızca kökenli bir kelime olan redaksiyon, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından “Yazılmış bir metin üzerinde gereken düzeltmeleri yaparak yazıyı yayıma hazır duruma getirme” biçimde tanımlanmaktadır.

Redaksiyon, yayından önce okunabilirliğinin artırılması amacıyla herhangi bir eserin dilbilgisi, imla ve yazım kurallarına uygun olup olmadığının kontrol edilerek gözden geçirilmesi, metinlerin denetlenerek cümlelerde anlamı bozan unsurların tespit edilmesi, anlam bütünlüğünü bozmadan gerekli değişikliklerin yapılması yoluyla metne müdahalede bulunma işlemidir.
Redaktör, yazılı metinlerin redaksiyon işlemini yaparak onları yayına hazırlayan kişidir. Metinlerdeki eksiklikleri, fazlalıkları ve hataları belirleyerek gerekli düzeltmeleri yapmaktadır. Hem Türkçe yazılmış metinler hem de çeviri metinlerde redaksiyona ihtiyaç vardır. Yapılan tercümelerde de büyük öneme sahiptir. Çünkü çevirmenler çoğu zaman çevirideki hataları göremezler bu nedenle bu işlem sonrası redaktörler devreye girer. Günümüzde bazı redaksiyon işlemleri bilgisayar yazılımları tarafından yapılmaktadır. Fakat bilgisayar yazılımları tarafından yapılan redaksiyon çok sınırlı olmaktadır.

Dünya Redaksiyon Günü, her yıl 8 Mart’ta kutlanmaktadır. Bu özel gün, yazıların düzeltilmesi, dilbilgisi kurallarına uygunluğun kontrol edilmesi ve yazılı iletişimin kalitesinin artırılması için düzenlenmektedir. Redaksiyon, yazılı metinlerin hatalardan arındırılması, anlatımın düzenlenmesi ve okunabilirliğin iyileştirilmesi sürecidir. Dünya Redaksiyon Günü, insanları yazılı iletişim becerilerini geliştirmeye teşvik etmekte, doğru ve etkili bir şekilde ifade etmeyi vurgulamaktadır. Bu özel gün, yazıların gözden geçirilmesi, düzenlenmesi ve hataların düzeltilmesi için zaman ayırmayı da teşvik etmektedir.
Okuduğumuz bir metinden keyif almamız ve o metnin kaliteli olarak nitelendirilmesi için imla kurallarının yerinde kullanılması ve yazım hatalarının bulunmaması gerekmektedir.
Bu durum söz konusu bir metnin başka dilden çevirisi olduğu zaman çok daha önemlidir. Redaksiyon da tam bu noktada devreye girmektedir. Redaksiyon işleminde öncelikle metinlerde bulunan yazım yanlışları ve imla hataları düzeltilmelidir. Daha sonra metinde bulunan gereksiz sözcükleri çıkararak yazılan bilgilerin tutarlığını da kontrol edilmelidir.
Redaksiyon yayın üretme değil hazırlanmış metnin düzeltilmesi işlemidir. Redaksiyon işleminde amaç yayıma hazır hale getirmek olduğundan metindeki hatalar giderilerek en iyi hale getirilmeye çalışılmaktadır.
İyi bir redaksiyon yapmak için aşağıdaki adımları yapmamızda fayda var. Öncelikle metnin dil bilgisi ve imla kuralları detaylı bir şekilde kontrol edilmelidir. Belirsiz ifadeler anlamlı hale getirilmelidir. Anlatım bozuklukları tespit edilerek anlamda bir bütünlük sağlanmalıdır. Cümleler yeniden ele alınmalı, en iyi ve anlaşılır ifadeler kullanılmalıdır. Bazı kelimeler kısaltılarak daha anlamlı hale getirilmelidir. İçerikte, aykırı bir durum olup olmadığı kontrol edilmelidir. Böylece metin yayına hazır hale getirilmiş olur.
Redaksiyon işlemi akademik dergi, kitap, roman, biyografi, çeviriler, kurum raporları, kişisel sunumlar, proje çalışmaları, makaleler, yüksek lisans ve doktora tezleri başta olmak üzere yazılı kaynaklara uygulanmaktadır.
Redaksiyon işlemi, metnin kalitesini ve profesyonelliğini artırmak için önemlidir. Bu süreci dikkatli ve sistemli bir şekilde uygulayarak yazılarınızı daha etkili ve etkileyici hale getirebilirsiniz. Metin içinde özel isimler ve sayılar oldukça önemli yere sahiptir. Bu nedenle redaksiyon işleminde özel isimleri ve sayıları tekrar tekrar kontrol etmeyi unutmayın.

Share
336 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

8+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSLAM AHLAKININ ZİRVE KAVRAMI ÎSÂR

    10 Ekim 2024 Köşe Yazarları

    İnsanoğlunun huzuru ve mutluluğu için Allah (c.c.) kainatı yaratmış, Peygamberler ve kitaplar göndermiş, yerden çıkan ve gökten inen sayısız nimetler ihsan etmiş ve bu düzeni kıyamete kadar devam ettireceğini bildirmiştir. Burada Allah, inanan- inanmayan ayırımı yapmadan nimetlerini ihsan ederken, biz kulların her hal ve şartta imtihan üzere olduğumuzu ve itikat, ibadet ve ahlak gibi ulvî değerlerle sorumlu olduğumuzu bildirir. Kâinatta birçok varlık çeşidi var ve içerisinde ahlaki değerlere en çok ihtiyacı olan varlık ise insandır. Zira ins...
  • CAN KARDEŞİM HUTBİ GÖKTEKİN -1

    10 Ekim 2024 Köşe Yazarları

    Develi Lisesinden bir yıldız daha kaydı. Develi lisesinin gitaristi, mikrofonik sesli, sıcakkanlı, samimi, talebesi. Lise yıllarımın renkli kişilikli, hayat dolu, can arkadaşım, sevgili kardeşim Hutbi Göktekin. Merhum Şazimet Zileli, Remzi Kattaş, Yakup Erciyes, Abdulcelil Can'dan sonra Hutbi'yi de kaybetmenin üzüntüsünü ve acısını bir kez daha yaşıyorum. Sizleri arkadaşlığın, dostluğun, kardeşliğin her şeyden önemli olduğu 1970'li yıllara götüreceğim. Bu yolculuğa benimle var mısınız? HAYATIMIN EN GÜZEL YILLARI 1970'li yıllarda Develi Lises...
  • DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ

    10 Ekim 2024 Köşe Yazarları

    Kız çocuklarının toplumsal hayata katılmaları ve geleceği şekillendirmeleri için hep birlikte daha fazla çaba sarf etmeliyiz. Biliyoruz ki, güçlü bir toplum ancak kız çocuklarının gücü açığa çıkarıldığında oluşur. Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 11 Ekim, "Dünya Kız Çocukları Günü" olarak ilan edilmiştir. Birleşmiş Milletler Genel ...
  • DEVELİ VE YÖRESİ DERNEĞİMİZİN İSTİŞARE VE YÖNETİM KURULU TOPLANTISI

    04 Ekim 2024 Köşe Yazarları

    19.09.2024 Perşembe günü Develimizin sevilen simalarından Naci Kaman'ın eşi Münevver Hanımı ebedi aleme yolcu ettik. Ruhu şad mekânı cennet olsun. Beylikdüzü Fatih Sultan Camii'nde cenazesine hemşehrileri ve sevenleri katılarak son görevlerini ifa ettiler. Ruhu şad mekanı cennet olsun. Cenaze sonrası Florya Emim Develi Cıvıklısı salonunda(Turan Sırakaya) Yönetim Kurulu üyemiz Seyit Subay'ın daveti üzerine Seyrani Vakfı Başkanı Suat Köylüoğlu, hayırsever Turan Aksu ağabeylerim, 26. Dönem Kayseri milletvekilimiz Sami Dedeoğlu, Yönetim Kurul...