logo

DÜNYA ORİGAMİ GÜNÜ

Origami, kâğıt katlama sanatıdır. “Katlama” anlamına gelen “Ori” ile “kâğıt” anlamına gelen “kami” kelimelerinden oluşan origami kesme, tutkallama, yapıştırma ve benzeri işlemler yapmaksızın kâğıtların katlanarak çeşitli şekillerin oluşturulduğu görsel bir Japon sanatıdır. Kelime anlamı olarak katlanmış kâğıt anlamına gelmektedir. Origamist, origami yapan kişiye verilen isimdir. Origamide amaç, düz bir kâğıt yaprağını önceden tasarlanmış ve bitmiş bir modele dönüştürmektir.

Herkes origami yapabilir. Japonların tarihinde bereket ve bolluk simgesi olarak görülmektedir. En iyi bilinen ve klasikleşmiş origami şekli orizurudur ve katlanmış turna kuşu anlamına gelmektedir. Japonların 1000 adet turna kuşunun origamisini yapan kişi mutlu, huzurlu ve uzun bir hayat alacaklarına dair bir inanışları vardır. Çünkü Japon kültüründe saygı duyulan turna kuşu, uzun ömrü, refahı ve barışı simgelemektedir.

Dünya Origami Günü, her yıl 11 Kasım günü kutlanmaktadır. Bazı ülkelerde ise 24 Ekim- 11 Kasım tarihleri arasında kutlanmaktadır. Kimi ülkelerde iki hafta boyunca kutlanan Dünya Origami Günü, ülkemizde ve dünyanın birçok ülkesinde 11 Kasım tarihinde kutlanmaktadır.

Origaminin kendi içinde 4 ayrı çeşidi vardır. Bunlar ıslak katlama yöntemi ile origami, Pureland, Modüler Origami ve son olarak Klasik Origami olarak dörde ayrılır.

Klasik Origami, origaminin bilinen ve halk arasında en yaygın türüdür. Tek parça kâğıdın basit şekilde katlanması ile yapılmaktadır.

Modüler Origami, eksizsiz bir modeli oluşturmak için birden fazla parçanın birleştirilmesi ile oluşmaktadır. Genellikle tek tek parçalar basittir. Ancak nihai birleştirme aşaması karmaşık olabilmektedir. Parçalı origami olarak da tanımlanmaktadır.

Islak Origami, geometrik kırışıklar ve düz yüzeylerden ziyade yumuşak eğrileri (örneğin, hayvan modelleri) olan modeller oluşturmak için kullanılan bir tekniktir. Kâğıtların daha kolay şekil alması için önce nemlendirme işlemi yapılır ve origami tamamlandıktan sonra kurumaya

bırakılır. Akira Yoshizawa ıslak origami alanında en öne çıkan sanatçılardan birisidir.

Pureland Origami, ilk kez 1970’lerde İngiliz origamist John Smith tarafından geliştirilen bu origami stilidir. Bir model hazırlarken yalnızca “dağ ve vadi kıvrımı” katlama teknikleri kullanılarak yapılmaktadır.
Günümüzde origaminin birçok değişik türleri ortaya çıkmıştır. Mimari origami, pop-up origami, kirigami (kâğıt kesme sanatı) bunlara örnek verilebilir. Modern origami olarak da adlandırılan bu tür origami türlerinde yapıştırma ve kesme serbest bırakılmıştır.
Kimin icat ettiği ile ilgili kesin bilgiler bulunmamaktadır. Ancak kâğıdı Çinlilerin bulmuş olması sebebiyle origamiyi de Çinlilerin bulduğuna inanılmaktadır. Orgimanın Japonya’ya Budist rahipler yoluyla ulaşmış olduğu inancı bulunmaktadır. Origami gelişimini burada sürdürmüş ve sürdürmeye devam etmektedir. Çinlilerin bulduğuna inanılmasına rağmen ismini Japoncadan almıştır.

El becerisi geliştirmenin yanında yaratma ve üretme gibi özelliklerin de ilerlemesini sağlayan origamiyi hobi olarak yapanlar, sadece kâğıt kullanarak harika eserler ortaya çıkarmaktadır. Origami yapmak bir anlamda meditasyon gibidir. Sizi sakinleştirir. Aynı zamanda bir şey düşünürken de düşüncelerinizin rahatlamasını sağlar.
Origami 17. yüzyıla kadar zenginlerin eğlencesi olarak ortaya çıkmıştır ve hatta bazı dini ayinlerde de kullanılmıştır. Sonrasında halkın eğlencesi haline gelmiş ve gerçek zeminini bulmuştur. 20. yüzyıl ile birlikte artık okullarda öğretilecek kadar yaygınlaşmış olan origami sanatı tüm dünyaya da yayılmaya başlamıştır.

Günümüzde origaminin pek çok faydası vardır. Öncelikle çocukların el ya da parmak kasları ile el ve göz koordinasyonları geliştirmektedir. Böylece çocuklar sıradan olan kâğıt parçalarını güzel bir şekilde şekillendirerek, yaşamın en önemli olan dinamiklerinden biri dönüşüm olgusunu kolay bir şekilde özümseyebilirler.

Share
678 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

10+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -2

    03 Aralık 2024 Köşe Yazarları

    Rabbimize karşı kulluğumuzda ne kadar hassas olsak da, insan olmanın gereği hata ve günahtan uzak kalamıyoruz. Ama hata edenlerin en hayırlısı hatasından pişman olup Rabbine dönmeyi bilendir. Allah da günahını fark edip pişmanlık duyan kulunun tövbe etmesine çok sevinir( Müslim, Tevbe, l). Rahmeti geniş Rabbimiz (Mü'min, 7; Mlüslim, Tcvbe, 14) gecenin son üçte birinde dünya semasına iner (rahmet nazarıyla bakar) ve "Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim! Benden isteyen yok mu, ona (dilediğini) vereyim! Benden mağfiret isteyen yok mu, onu b...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -1

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    Ubudiyyet; Zâhirî ve bâtınî açıdan Allah’a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimidir. Dinimizde insanın Allah’a karşı hürmet, tevazu, sevgi ve itaatini göstermek, rızasını elde etmek niyetiyle ortaya koyduğu dinî içerikli davranışlar için ibâdet, hayatını daima Allah’a karşı saygı ve itaat bilinci içinde sürdürmesi şeklindeki kulluk duyarlılığı için de ubûdiyyet kelimeleri kullanılmıştır. İbadette belirli fiilleri yerine getirme öne çıkarken ubûdiyyette bu fillerle kazanılan hal, ahlâkî ve mânevî öz ağır basmaktadır. (TDV, İslam Ansiklopedisi, ...
  • DÜNYA ŞOFÖRLER GÜNÜ

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    Şoför, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, uzun veya kısa mesafeli yolculuklarda, motorlu yolcu taşıma araçlarını trafik kurallarına uygun olarak, güvenli bir şekilde kullanma ve yolcuların gidecekleri yerlere en iyi şartlarda ulaştırma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir. Aynı zamanda şoför, kullandığı aracın çalışma prensibine yetkin, bunu en etkin şekilde kullanan ve bu süreç içerisinde çevre koşullarına, yolcuların ve kendisinin güvenliğine son derece dikkat eden kişidir. Dünya Şoförler Günü, her yıl 30 Kasım'da kutlanan ...
  • Develi ve Yöresi Derneğimizin Sümengen Otel’de Bursiyerlerimize Tanışma Kahvaltısı

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    2024/2025 Dönemi faaliyetlerimiz 2 Kasım'da dernekte Prof. Dr. Recep Bozdoğan hocamızın “ LİDERLİK” konferansı ile başladı. Her dönem yaptığımız diksiyon kursumuz bu dönemde devam etti. Kursumuz bursiyerimiz Ayşe Kural tarafından iki hafta süreyle verildi. Katılmayan öğrencilerimiz için bu kurs bir kayıptır. 23.11.2024 Tarihinde Sultanahmet Sümengen Otel'de Mustafa Sümengen ağabeyimizin sponsorluğunda Gençlik Komisyonumuz açık büfe kahvaltıda bir araya geldi. Mustafa Sümengen ağabeyimize derneğimize her zaman yaptığı maddi ve manevi destekl...