logo

DÜNYA ORİGAMİ GÜNÜ

Origami, kâğıt katlama sanatıdır. “Katlama” anlamına gelen “Ori” ile “kâğıt” anlamına gelen “kami” kelimelerinden oluşan origami kesme, tutkallama, yapıştırma ve benzeri işlemler yapmaksızın kâğıtların katlanarak çeşitli şekillerin oluşturulduğu görsel bir Japon sanatıdır. Kelime anlamı olarak katlanmış kâğıt anlamına gelmektedir. Origamist, origami yapan kişiye verilen isimdir. Origamide amaç, düz bir kâğıt yaprağını önceden tasarlanmış ve bitmiş bir modele dönüştürmektir.

Herkes origami yapabilir. Japonların tarihinde bereket ve bolluk simgesi olarak görülmektedir. En iyi bilinen ve klasikleşmiş origami şekli orizurudur ve katlanmış turna kuşu anlamına gelmektedir. Japonların 1000 adet turna kuşunun origamisini yapan kişi mutlu, huzurlu ve uzun bir hayat alacaklarına dair bir inanışları vardır. Çünkü Japon kültüründe saygı duyulan turna kuşu, uzun ömrü, refahı ve barışı simgelemektedir.

Dünya Origami Günü, her yıl 11 Kasım günü kutlanmaktadır. Bazı ülkelerde ise 24 Ekim- 11 Kasım tarihleri arasında kutlanmaktadır. Kimi ülkelerde iki hafta boyunca kutlanan Dünya Origami Günü, ülkemizde ve dünyanın birçok ülkesinde 11 Kasım tarihinde kutlanmaktadır.

Origaminin kendi içinde 4 ayrı çeşidi vardır. Bunlar ıslak katlama yöntemi ile origami, Pureland, Modüler Origami ve son olarak Klasik Origami olarak dörde ayrılır.

Klasik Origami, origaminin bilinen ve halk arasında en yaygın türüdür. Tek parça kâğıdın basit şekilde katlanması ile yapılmaktadır.

Modüler Origami, eksizsiz bir modeli oluşturmak için birden fazla parçanın birleştirilmesi ile oluşmaktadır. Genellikle tek tek parçalar basittir. Ancak nihai birleştirme aşaması karmaşık olabilmektedir. Parçalı origami olarak da tanımlanmaktadır.

Islak Origami, geometrik kırışıklar ve düz yüzeylerden ziyade yumuşak eğrileri (örneğin, hayvan modelleri) olan modeller oluşturmak için kullanılan bir tekniktir. Kâğıtların daha kolay şekil alması için önce nemlendirme işlemi yapılır ve origami tamamlandıktan sonra kurumaya

bırakılır. Akira Yoshizawa ıslak origami alanında en öne çıkan sanatçılardan birisidir.

Pureland Origami, ilk kez 1970’lerde İngiliz origamist John Smith tarafından geliştirilen bu origami stilidir. Bir model hazırlarken yalnızca “dağ ve vadi kıvrımı” katlama teknikleri kullanılarak yapılmaktadır.
Günümüzde origaminin birçok değişik türleri ortaya çıkmıştır. Mimari origami, pop-up origami, kirigami (kâğıt kesme sanatı) bunlara örnek verilebilir. Modern origami olarak da adlandırılan bu tür origami türlerinde yapıştırma ve kesme serbest bırakılmıştır.
Kimin icat ettiği ile ilgili kesin bilgiler bulunmamaktadır. Ancak kâğıdı Çinlilerin bulmuş olması sebebiyle origamiyi de Çinlilerin bulduğuna inanılmaktadır. Orgimanın Japonya’ya Budist rahipler yoluyla ulaşmış olduğu inancı bulunmaktadır. Origami gelişimini burada sürdürmüş ve sürdürmeye devam etmektedir. Çinlilerin bulduğuna inanılmasına rağmen ismini Japoncadan almıştır.

El becerisi geliştirmenin yanında yaratma ve üretme gibi özelliklerin de ilerlemesini sağlayan origamiyi hobi olarak yapanlar, sadece kâğıt kullanarak harika eserler ortaya çıkarmaktadır. Origami yapmak bir anlamda meditasyon gibidir. Sizi sakinleştirir. Aynı zamanda bir şey düşünürken de düşüncelerinizin rahatlamasını sağlar.
Origami 17. yüzyıla kadar zenginlerin eğlencesi olarak ortaya çıkmıştır ve hatta bazı dini ayinlerde de kullanılmıştır. Sonrasında halkın eğlencesi haline gelmiş ve gerçek zeminini bulmuştur. 20. yüzyıl ile birlikte artık okullarda öğretilecek kadar yaygınlaşmış olan origami sanatı tüm dünyaya da yayılmaya başlamıştır.

Günümüzde origaminin pek çok faydası vardır. Öncelikle çocukların el ya da parmak kasları ile el ve göz koordinasyonları geliştirmektedir. Böylece çocuklar sıradan olan kâğıt parçalarını güzel bir şekilde şekillendirerek, yaşamın en önemli olan dinamiklerinden biri dönüşüm olgusunu kolay bir şekilde özümseyebilirler.

Share
114 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

7+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • SENDE BENDE ÖLECEĞİZ

    01 Aralık 2023 Köşe Yazarları

    “Her nefis ölümü tadacaktır”.(Al-i imran ,185) Bunun istisnası yoktur. Buna rağmen , eskilerin deyimi ile tûl-ü emellerimiz hiç çoktur. Geleceğe dair bitmez tükenmez emellerin peşinde koşarken kimi zaman yaratılış amacımızı unutuyor, ölümü aklımızın ucundan dahi geçirmiyoruz. Hepimiz bilir ve iman ederiz ki, ölüm ve yeniden diriliş haktır. İmtihan için geldiğimiz bu dünyadan ahirete ansızın ölüp gideceğiz. İnansak da inanmasak da Rabbinin huzurunda iyi ya da kötü yaptıklarımızın hesabını vereceğiz. Ya sonsuz bir mükâfata ereceğiz ya da elim ...
  • DÜNYA KIRMIZI ELMA YEME GÜNÜ

    01 Aralık 2023 Köşe Yazarları

    Elmanın tarihi, çok eski dönemlere dayanmaktadır. İnsanlık tarihinin erken dönemlerinden beri elma, çeşitli kültürlerde önemli bir yere sahiptir. Eski Türkçede “alma” diye bilinen adının, meyvenin rengi olan “al” (kırmızı)’dan geldiği bilinmektedir. Elmanın ilk olarak Türkiye (Kuzey Anadolu), İran (Güney Kafkaslar), Rusya’nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan’ın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı değerlendirilmektedir. Tür bütün dünyaya Orta Asya’dan yayılmıştır. Antik Mısırlılar, Yunanlar ve Romalılar da elmayı önemli ...
  • Kayseri’ de Bir Yıldız Daha Kaydı İdris Demirel Ağabey

    01 Aralık 2023 Köşe Yazarları

    Kayseri'nin ünlü iş adamlarından Kayseri'de iz bırakan İdris Demirel ağabeyim son yolculuğuna uğurlandı. Uzun bir süre rahatsızdı ve tedavi oluyordu. Kayseri aşığı İdris Demirel 82 yaşında ahirete göçtü.28.11.2023 Salı günü saat:14.00 da Kayseri Hulusi Akar Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Asri Mezarlığa defnedildi. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerim. Ruhu şad mekânı cennet olsun. Mayıs ayında kitabını imzalayarak bana göndermişti. Okuduktan sonra aradım teşekkür ettim. Mayıs ayında altı ay önce aşağıdaki yazıyı kaleme almışt...
  • DÜNYA ZEYTİN AĞACI GÜNÜ

    24 Kasım 2023 Köşe Yazarları

    Zeytin sofralarımızın ve kahvaltılarımızın vazgeçilmez bir temel ürünüdür. Geleneksel olarak Akdeniz ve Ege bölgelerinde bulunan zeytin ağacı, dünyanın en eski ve en iyi bilinen ağaçlarından birisidir. Hatta dini bir öneme sahiptir. Zeytin Ağacının mahsulünden zeytinyağı, zeytin, olarak faydalanmanın yanı sıra yaprak özü ve çay gibi çeşitli bileşenleri de tüketim ve ilaç sektöründe kullanılmaktadır. Zeytin yetiştiriciliğinin doğuşu konusunda net bir bilgi bulunmamakla birlikte, yaklaşık 6.000 yıl önce Anadolu’da başlamış olduğu söylenebilir....