logo

DÜNYA ODANI TEMİZLEME GÜNÜ

Böyle bir gün olur mu demeyin.
İnsanlar kendileri için önemli gördüğü bu tür farklı günler için kutlama yapmak için özel bir gün oluşturabiliyorlar.
İşte “Dünya Odanı Temizle Günü” de böyle bir gün olarak karşımıza çıkmaktadır.

Herkesin evi o kişi için özel alanıdır.
Bu alanda zaman geçirmeği hepimiz severiz.
Fakat geçirdiğimiz zamanı daha verimli kullanmak, evimizde yapmamız gereken diğer işlerimizi halletmek içinde ailece ortak paylaştığımız yaşam alanlarını yani evimizi temiz tutmak zorundayız.
“Dünya Odanı Temizleme Günü”, her yıl 10 Mayıs’ta kutlanmaktadır. Bu özel gün, insanları ev ve yaşam alanlarını düzenlemeye ve temizlemeye teşvik etmektedir. Odaların düzenli ve temiz tutulması, aile fertleri için huzurlu bir yaşam ve verimli bir çalışma ortamı sağlamaktadır. Dünya Odanı Temizleme Günü, insanları dağınıklığı ortadan kaldırmaya, gereksiz eşyaları ayıklamaya ve temizlik rutinlerini yenilemeye teşvik etmektedir. Ayrıca, bu özel gün, odaları düzenleme etkinlikleri, temizlik projeleri veya organizasyon yöntemleri hakkında bilgilendirici içerikler paylaşma gibi etkinlikleri içermektedir.
Temizliğe başlamadan önce odaların pencerelerini açarak temiz havanın odamıza girmesini sağlayabiliriz. Oda dağınık ise bu işimizi yavaşlatabilmektedir. Dağınıklıktan kaynaklanan sürekli bir engelle karşılaşmamız sebebiyle temizliğin daha uzun sürmesine neden olabilmektedir.

Genelde evlerimizde bayram, bahar gibi belirli dönemlerde köşe bucak temizliklerin yanı sıra haftalık olarak da detaylı bir temizlik yaparız. Günlük temizliği ise evimizin gün içerisinde oluşabilecek dağınıklığı toparlamak için yaparız. Günlük temizliği genellikle hafta sonlarında yapılan detaylı temizliğin yükünü hafifletip evimizin dağılmasını, kirlenmesini önlemek için yapılan temizlik türü olarak açıklayabiliriz. Buna halk arasında köşe-bucak bir temizlik olmadığı için- “kaba temizlik” şeklinde ifade ederiz.
Temizlik yaparken boş bir çamaşır sepetini elinize alarak olmaması gereken yerde duran eşyanızı içerisine koyabilir ve odalar arasında gezerken sepette olan eşyayı ait olduğu yere koyabilirsiniz. Yine temizlik yaparken çokça kullandığınız ya da çocuklarınızın bulunduğu alanları en son temizlemek, işinizi kolaylaştıracaktır. Evinizin her odasını süpürdükten sonra mümkünse yerleri silmenizi de tavsiye ederiz. Çünkü süpürgeniz ne kadar güçlü olursa olsun, zemindeki tozlardan arınmanın kesin yollarından biri yerleri silmektir.

Odanı Temizle Gününün kökenleri bilinmiyor. Ama genel olarak çöplerin bulunduğu yerdeki toz kümelerinden kurtulmayı amaçlıyor olabilir. Bu özel gün, insanların odalarının ve evlerinin temiz olmasını teşvik etmektedir. İnsanları temizlik malzemelerini toplamaya, temizlik kıyafetlerini ve eldivenlerini çıkartmaya ve adeta bir bahar temizliği yapmaya teşvik etmektedir. Diğer taraftan evde yaptığımız bahar temizliği, insanların baharın ilk gününde evlerini yılda bir kez iyice temizlediği bir uygulamadır.
Bu uygulama birçok kültürde yer almaktadır.
Odanı Temizle Günü, Kuzey Yarımküredeki İlkbahar mevsimi ve Güney Yarımküredeki Güz (Sonbahar) sonlarına doğru gelmesine rağmen, toz alma, silme ve organize etme konusunda iyi bir gün olabilir.

Pek çok kültürün bir yıl boyunca temizliğe ayrıldığı bir gün var. İran’da insanlar evlerini Nevruz adlı Farsça Yeni Yıla hazırlık aşamasında temizlerken, Hindistan’da insanlar Diwali’nin ışık festivallerinden önce evlerini temizliyorlar. Ülkemizde ise bahar temizliği adından da anlaşılacağı üzere İlkbahar aylarında gerçekleştirilir. Bunun için Mart ve Nisan ayları uygun aylardır. Mayıs ayı ise bahar temizliği yapmak için biraz geç bir tarih sayılır.
Bu arada kesinlikle bir temizlikçi bulup evinizi veya odanızı temizletmenizi önermiyoruz. Bu en son şans olmalı. Asıl amaç sizin kendinizin temizlemesidir. Çocuklarınız varsa, onlara temiz bir odanın erdemleri hakkında bilgi verin. Oyuncaklarını ve kitaplarını hatta giysilerini düzenlemelerine yardım edin ve odalarını temiz tuttukları için onları ödüllendirin.

Share
598 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

6+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • SARKOPENİ NEDİR?

    24 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Tıp dilinde sarkopeni olarak adlandırılan yaşlılarda kas erimesi, ilerleyen yaşa bağlı olarak kas kütlesi ve fonksiyonlarında meydana gelen istem dışı kayıptır. Sarkopeni aslında yaşla birlikte kas kütlesi ve iskelet gücünün kaybıdır Fiziksel olarak bağımsız bir hayat sürdürebilmek için sağlıklı bir kas dokusu ve kas fonksiyonlarına sahip olabilmemiz gerekir. Yaşlılarda sarkopeni (kas erimesi) çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olarak fiziksel yetersizlik, düşük yaşam kalitesi, travma ve ölüm gibi istenmeyen sonuçlarla bitebili...
  • Develi Çarşı Camiinin Mimarı Salim Alp

    24 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Salim ağabey ile sohbetimizde mimarlık mezuniyetimden yaklaşık 15 yıl sonra Çarşı Camii'nin yapılması bize nasip oldu, diye anlattı. Çarşı Camii Dernek Yönetim Kurulu'nun: Av: Esat Cebeci, İş adamı: Şadi Kolay, İş Adamı: Suat Köylüoğlu, Eczacı: Haluk Yalçın, Milletvekili : Salih Kapusuz'dan oluştuğunu dile getirdi. Vefat edenlere Allahtan rahmet, hayatta olanlara sağlıklı bir ömür diledi. Bu proje Sayın Develi Müftümüz Mustafa Başaran'ın teşviki ile daha önce vakıfların kararı ile bir kısım yıkılmış olan eski Çarşı Camii'nin yerine yenisin...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -2

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Rabbimize karşı kulluğumuzda ne kadar hassas olsak da, insan olmanın gereği hata ve günahtan uzak kalamıyoruz. Ama hata edenlerin en hayırlısı hatasından pişman olup Rabbine dönmeyi bilendir. Allah da günahını fark edip pişmanlık duyan kulunun tövbe etmesine çok sevinir( Müslim, Tevbe, l). Rahmeti geniş Rabbimiz (Mü'min, 7; Mlüslim, Tcvbe, 14) gecenin son üçte birinde dünya semasına iner (rahmet nazarıyla bakar) ve "Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim! Benden isteyen yok mu, ona (dilediğini) vereyim! Benden mağfiret isteyen yok mu, onu b...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -1

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Ubudiyet; Zahirî ve bâtıni açıdan Allah’a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimidir. Dinimizde insanın Allah’a karşı hürmet, tevazu, sevgi ve itaatini göstermek, rızasını elde etmek niyetiyle ortaya koyduğu dinî içerikli davranışlar için ibadet, hayatını daima Allah’a karşı saygı ve itaat bilinci içinde sürdürmesi şeklindeki kulluk duyarlılığı için de ubudiyet kelimeleri kullanılmıştır. İbadette belirli fiilleri yerine getirme öne çıkarken ubudiyette bu fillerle kazanılan hal, ahlâkî ve manevi öz ağır basmaktadır. (TDV, İslam Ansiklopedisi, cil...