Son Dakika
Müzik, insanoğlunun varlığı ile birlikte var olduğu düşünülen insan hayatının en vazgeçilmez unsurlarından biridir.
İnsanlığın ortak dili olarak kabul edilen müzik, dini, dili, ırkı, yaşam felsefesi farklı olan milyarlarca insanı sonsuz bir evrenin ortak paydasında buluşturan yegâne sanattır.
Müzik, hayatımızın önemli bir parçasıdır. Müzik kavramı, sadece bir eğlence aracı ya da keyifli bir boş zaman faaliyeti olarak tanımlanamaz. Müzik, birçok yönü ile hayatımızın önemli bir parçasıdır. Müzik duygularımıza eşlik eden, bazen ruhu dinlendirip terapi yapan, rahatlamamızı sağlayan ve bazen eğlendirip bazen duygulandıran ama hayatın olmazsa olmazı olan en güzel aracıdır.
1982 yılında, Fransa’da dönemin Kültür Bakanı Jack Lang tarafından Paris’te, “Fetê de la Musique” ya da İngilizce “Make Music Day” olarak bilinen “Dünya Müzik Günü”, her yıl 21 Haziran’da kutlanan, Fetê de la Musique şeklinde anılan uluslararası bir etkinliktir. 21 Haziran gününün özel bir anlamı vardır. Hem yılın en uzun günü, hem de bugünün Dünya Müzik Günü olmasıdır.
Bazı kaynaklara göre ise Dünya Müzik Günü, 1970’lerde aslen Amerikalı müzisyen Joel Cohen tarafından düşünülmüş bir fikirdi. Bir Fransız radyo istasyonunda çalışan Cohen, yazın ilk gününü karşılamak için 21 Haziran akşamı radyoda bütün gece canlı müzik çalınmasını önermiştir. Bu fikir 1982’de Fransız besteci Jack Lanq ve müzik gazetecisi ve Fransız Müzik ve Dans yönetmeni Maurice Fleuret’in, Fransa Kültür Bakanlığı ile birlikte müzik, amatör ve profesyonel Müzisyenleri kutlamaya teşvik etmesine kadar devam etmiştir.
Dünya Müzik Günü, profesyonel, yarı profesyonel ve amatör müzisyenleri veya icra edilen müzik türlerini ayırt etmeden, müzikle bir şekilde ilgilenen herkesi üretimlerini paylaşmak için sokaklara, parklara ve tüm kamusal alanlara davet etmektedir.
Dünya Müzik Günü etkinliklerinin herhangi bir uluslararası müzik etkinliğinden ya da müzik festivalinden ayrılan, kendine özgü bir vizyonu vardır. Müzikle uğraşan herkesi kucaklamaktadır. Hem amatör hem de profesyonel müzisyenlerin sokak performanslarını yüreklendirmeyi, ücretsiz konserler ve dinletiler düzenlemeyi, herkes için, her yerde müzik yaklaşımını yaymayı amaçlamaktadır.
Dünya Müzik Günü’nün başlatılmasının iki hedefi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi profesyonel olmayan müzisyenlerin sokaklarda sergilediği performansları için onlara cesaret vermek, özgüvenini yükseltmektir. İkincisi ise ücretsiz konserler düzenlemek ve herkes için her yerde müzik kavramını geliştirmektedir.
Dünya Müzik Günü, ülkemizde ilk defa 21 Haziran 2005’te kutlanmıştır. Bu tarihte Türkiye’de, Kuğulu Park gibi halka açık yerlerde, çeşitli sanatçı ve topluluklara ücretsiz konser düzenlemiş ve dinletiler yapılmıştır.
Böylece, ilk müzik festivali, Kuzey Yarım Kürede yılın en uzun günü olan yaz gündönümü 21 Haziran 1982’de başlatılmıştır. Etkinlik, birçok vatandaşın farklı müzik türlerini çalmak için sokaklara çıkmasıyla büyük bir başarıya dönüşmüştür. İlk olarak sadece Fransa’da, Paris’te gerçekleşen Dünya Müzik Günü kutlamaları bugün aralarında Çin, Hindistan, İtalya, Brezilya, Meksika, Kanada, Almanya, İngiltere, Japonya, Avustralya, Yunanistan’ın da bulunduğu 130’dan fazla ülkede, 1000’in üzerinde şehirde kutlanmaktadır.
Dünya Müzik Günü ile ilgili şey, kutlamanın tamamen ücretsiz olmasıdır. Ne tür müzik severseniz sevin ücretsiz katılabilir ve tüm sevdiklerinizi ve ailenizi dâhil edebilirsiniz.
Müzik, sadece duygu ve hislerimize tercüman olmakla kalmayıp, hayatımızın hemen her alanına tesir edebilecek kadar etkili ve vazgeçilmez yaşam unsurlarımızdan biridir. Her zaman olduğu gibi kimsenin kimseye rahatsızlık vermeden müzik yapıldığı, nice “Dünya Müzik Gününü” hep birlikte kutlayabilmek dileğiyle.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
24 Haziran 2022 Köşe Yazarları
24 Haziran 2022 Köşe Yazarları
17 Haziran 2022 Köşe Yazarları
17 Haziran 2022 Köşe Yazarları