Son Dakika
İstanbul Develi ve Yöresi Derneğimizde Başkan Necati DEVELİOĞLU Dönemi : ( 25.11.2001 – 09.11.2003)
DÜNYA BİYOLOĞLAR GÜNÜ
DEVELİ’DE KUMAR VE KUMARHANELER-1
İstanbul Develi ve Yöresi Derneğimizde Başkan Muzaffer AKSU Dönemi: (21.04.1996-25.11.2001)
NEDEN PAYLAŞMALIYIZ?
BODRUM HÂKİMİ TÜRKÜSÜ ve Dr. Halil Atılgan
Çocukları, çoğunlukla yalnızca oyun oynayan bireyler olarak düşünürüz. Oysa onların dünyası eşsiz bir merak ve sayısız olasılık hesaplarıyla doludur. Onların dünyaya karşı duydukları bitmek bilmez merakları ve heyecanları doğru şekilde yönlendirildiği takdirde, yetişkinlere bile rakip olacak icatlar geliştirebileceklerini görebiliriz. Çünkü şimdiki çocuklar bir harika!
Mucit, daha önce hiç kimsenin aklına gelmeyen, bir fikir ortaya koyan veya benzeri olmayan bir ürün meydana getiren yani yeni bir buluş yapan kimsedir. Buluşları doğaları gereği, yaratıcı düşünceler sonucu ortaya çıkmaktadır. Bazıları ihtiyaçtan, bazıları ise özel ilgiden dolayı icatlar yapmaktadır.
Genelde planlanmayan, kendi kendine ortaya çıkan buluşlar günümüz dünyasında sürekli olarak hayatlarımızı değiştirecek bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Meraklı ve başarısızlıktan korkmayan insanların doğayı dikkatle gözlemleyerek fark ettiği ipuçları yardımıyla, cesaret, sabır, titizlik veya ekip çalışması ile insanların ihtiyaçlarını karşılayacak bir icat çıkarabilmektedirler.
Yaratıcı düşünce ya da buluş yapabilme kabiliyeti, hayal gücümüzü ve bilgimizi kullanarak, daha kolay, daha ekonomik, daha sıhhatli, daha çabuk, daha hassas ve çevremize daha duyarlı yeni şeyler ya da yeni yöntemler geliştirmemiz gerekmektedir. Yani önce, bir şeylerin geliştirilmesinin, yenilik getirmenin gerekli olduğunu düşünmeliyiz. Bundan sonra ise, geliştirilmesi gerekli olan şeyi dikkatlice gözlemlemek ve onun üzerinde hayal gücümüzü, bilgimizi ve pozitif yaklaşımımızı kullanarak yorulmadan ve başarısızlıklardan yılmadan çalışmamızı sürdürmeliyiz.
Her sene 17 Ocak günü, “Dünya Çocuk Mucitleri Günü” olarak kutlanmaktadır. Dünya Çocuk Mucitler Günü, birkaç yıl önce genç mucitlerin başarılarını kutlamak ve daha çok çocuk ve gençleri yaratıcı olmaya teşvik etmek isteyenler tarafından ortaya çıkartılmıştır. Bu günü kutlamak için seçilen 17 Ocak tarihi, politikacı ve çocuk mucidi olan Benjamin Franklin’in doğum günü olması nedeniyle seçilmiştir.
Tüm yenilikler, ihtiyaçlardan çıkmaktadır. Mucitler, yakın akrabalarının, arkadaşlarının veya insanların sıkıntılarına çözüm bulmak amacıyla icat yapmaktadır. Düşünceleri, hayalleri bize göre sınırsız olduğu için çocuklar daha rahat icatlarda bulunabilmektedir. Unutmayalım ki yetenek işlenmediğinde kaybolur. Çocuklara bilimi sevdirebilmek için, onu erken yaşta tanıştırmak şarttır. Bunun için topluma bilimi sevdirmeli ve icat etmeyi yaygınlaştırmalıyız.
Son yıllarda ülkemizde genç mucitlerimiz çeşitli platformlarda icatları ile kendilerini göstermektedir. Okullarımız ise genç mucitler oluşturmak için çalışmalar yapmaktadır. TÜBİTAK bu konuda gençlerimize destek olmakta ve onların projelerini değerlendirmektedir.
Kendi çocuklarınızı, torunlarınızı ve çevremizdeki diğer çocukları, problemlere bilimsel ve mantıksal çözümler aramaya teşvik edelim. Çocukların, eleştirel düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olalım. Bunun için problem çözme oyuncakları ve oyunlar oynatalım. Aynı zamanda çocukların çevrelerindeki dünyayı merak etmelerini ve sorunları çözerken yaratıcı olmalarını teşvik edelim.
Bir çocuğun bir alet veya oyun için bir fikri varsa, hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olalım. Bugün tanıdığınız ve sevdiğiniz birçok buluşun bir zamanlar çocuk olanların kafasındaki minicik bir sorudan ortaya çıktığını da unutmayalım.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
14 Nisan 2021 Köşe Yazarları
14 Nisan 2021 Köşe Yazarları
14 Nisan 2021 Köşe Yazarları
09 Nisan 2021 Köşe Yazarları