logo

DÜNYA MANTAR DOLMASI GÜNÜ

Mantarların her zaman sofralarımızda ayrıcalıklı bir yeri olmuştur. Tuhaf ve renkli görünümleri, yetiştiği ortamları, insanı hayrete düşüren zehirli ve zehirsiz özellikleriyle her zaman gündemimizde yerini almıştır.

Dünyada her yıl 4 Şubat günü, “Dünya Mantar Dolması Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu özel gün, mantar dolmasının lezzetini ve çeşitliliğini kutlamak amacıyla düzenlenmektedir. Mantar dolması, mantarların lezzetli bir iç harçla doldurulmasıyla yapılan yemektir.
Bu özel gün, insanları mantar dolması yapmaya teşvik eder, farklı mantar dolması tariflerini denemelerini sağlar ve mantar dolmasının çeşitli sunum şekillerini keşfetmelerine imkân verir.
Tüm dünyada herhangi bir konuya sabitlenmiş onlarca gün bulunmaktadır. Bu yüzden 4 Şubat haricinde Avrupa’da 26 Eylül’de, Amerika’da 15 Ekim’de insanlar hayatlarında mantarların olduğu gerçeğini vurgulamak için “Ulusal Mantar Günü” kutlamaktadır.
Mantar dolması, genellikle büyük mantar kapaklarının içi çıkarılarak hazırlanan ve içi çeşitli malzemelerle doldurulan bir yemektir. Mantar dolmasının içi, genellikle peynir, kıyma, tavuk, krema peyniri, sarımsak, yeşillikler ve baharatlar gibi lezzetli malzemelerle doldurulur. Ardından, bu dolu mantar kapakları fırında pişirilir ve lezzetli bir atıştırmalık veya yemek haline getirilir.
Dünya Mantar Dolması Günü, mantar dolması sevenler için bu lezzetli yemeği kutlama ve paylaşma fırsatı sunar. Restoranlar ve ev mutfakları bu özel günü, çeşitli mantar dolması tariflerini deneyerek veya restoranlarda bu yemeği sipariş ederek kutlayabilirler.
Bazı istisnalar haricinde mantar türleri ortalama %90 oranında su içerir. Mantar bazı canlıları kendilerine doğru çekerken, bazı canlılar için oldukça rahatsız edicidirler.
Geleneksel mutfak kültürü nedeniyle dünyada en fazla mantar tüketen Çin, aynı zamanda üretimde açık ara liderdir. İkinci sırayı son 10 yılda üretimde yaptığı büyük atakla 10 kat ilerleme sağlayan İtalya almaktadır. Bu ülkeler, mantar üretiminde yüksek seviyede mekanizasyon ve otomasyona sahip, ileri teknolojiler kullanan gelişmiş ülkelerdir.
Mantar yetiştiriciliği, verimli tarım arazisi gerektirmemesi, üstelik çevresel atıkları kullanarak yiyecek, yem ve gübreye dönüştürülmesi nedeniyle öne çıkmaktadır. Yani hızla artan nüfusu beslemek için kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan önemli çevre dostu bir üründür.
Ülkemizde mantar üretiminde en temel problem maliyetidir. Mantar hastalıkları ve zararlılarla mücadele konusunda yeterli bilgiye ulaşamadığı için doğru ilaçlar kullanılmamaktadır. Bir de enerji maliyetleri hesaba eklenince durum iyice zorlaşmaktadır. Yıl boyunca sürekli üretim yapılmasına imkân verecek yani üretimi 10 kat artırabilecek iklimlendirme veya otomasyon sistemleri kullanımı yaygın değildir. Bunlara sahip büyük ölçekli entegre işletme sayısı yetersizdir. Bu durum hem verimi, hem de ürün kalitesini doğrudan olumsuz etkilemektedir. Bursa, Samsun, Konya, Kayseri, Antalya, Aydın, Ankara ve İzmir’de ise üretim ve pazarlama kooperatifleri bulunmaktadır.
Pek çok hastalığın tedavisinde, önlenmesinde yardımcı olan antioksidanlara mantarlar da bolca rastlamak mümkündür. Sindirim sisteminde yaşayan yararlı bakteriler olarak bilinen probiyotikleri, doğadan bulunan bazı gıdalar sayesinde tüketmek mümkündür. Mantarlar zengin probiyotik deposudur.
Mantarların esas yenilen kısımları etli meyve veren gövdelerdir. Çok çeşitli türleri bulunmaktadır. Yüksek besin değerleri ile bilinirler. B ve C vitaminleri, potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum ve çinko içerirler. Mantarlar D vitamini açısından oldukça zengindirler. Güneşe maruz kaldığında oldukça fazla miktarda D vitamini üreten mantarlar kimi zaman depolayabileceğinden fazla vitamin üretirler.
Sağlıklı bir yaşam sürdürmek istiyorsanız lezzetli mantar yemeniz kesinlikle tavsiye edilir. Eğer mantar dolmasını seviyorsanız veya bu lezzetli yemeği denemek isterseniz, bu özel günü mantar dolması yaparak veya restoranda deneyerek kutlayabilirsiniz.

Share
384 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

4+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -2

    03 Aralık 2024 Köşe Yazarları

    Rabbimize karşı kulluğumuzda ne kadar hassas olsak da, insan olmanın gereği hata ve günahtan uzak kalamıyoruz. Ama hata edenlerin en hayırlısı hatasından pişman olup Rabbine dönmeyi bilendir. Allah da günahını fark edip pişmanlık duyan kulunun tövbe etmesine çok sevinir( Müslim, Tevbe, l). Rahmeti geniş Rabbimiz (Mü'min, 7; Mlüslim, Tcvbe, 14) gecenin son üçte birinde dünya semasına iner (rahmet nazarıyla bakar) ve "Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim! Benden isteyen yok mu, ona (dilediğini) vereyim! Benden mağfiret isteyen yok mu, onu b...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -1

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    Ubudiyyet; Zâhirî ve bâtınî açıdan Allah’a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimidir. Dinimizde insanın Allah’a karşı hürmet, tevazu, sevgi ve itaatini göstermek, rızasını elde etmek niyetiyle ortaya koyduğu dinî içerikli davranışlar için ibâdet, hayatını daima Allah’a karşı saygı ve itaat bilinci içinde sürdürmesi şeklindeki kulluk duyarlılığı için de ubûdiyyet kelimeleri kullanılmıştır. İbadette belirli fiilleri yerine getirme öne çıkarken ubûdiyyette bu fillerle kazanılan hal, ahlâkî ve mânevî öz ağır basmaktadır. (TDV, İslam Ansiklopedisi, ...
  • DÜNYA ŞOFÖRLER GÜNÜ

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    Şoför, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, uzun veya kısa mesafeli yolculuklarda, motorlu yolcu taşıma araçlarını trafik kurallarına uygun olarak, güvenli bir şekilde kullanma ve yolcuların gidecekleri yerlere en iyi şartlarda ulaştırma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir. Aynı zamanda şoför, kullandığı aracın çalışma prensibine yetkin, bunu en etkin şekilde kullanan ve bu süreç içerisinde çevre koşullarına, yolcuların ve kendisinin güvenliğine son derece dikkat eden kişidir. Dünya Şoförler Günü, her yıl 30 Kasım'da kutlanan ...
  • Develi ve Yöresi Derneğimizin Sümengen Otel’de Bursiyerlerimize Tanışma Kahvaltısı

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    2024/2025 Dönemi faaliyetlerimiz 2 Kasım'da dernekte Prof. Dr. Recep Bozdoğan hocamızın “ LİDERLİK” konferansı ile başladı. Her dönem yaptığımız diksiyon kursumuz bu dönemde devam etti. Kursumuz bursiyerimiz Ayşe Kural tarafından iki hafta süreyle verildi. Katılmayan öğrencilerimiz için bu kurs bir kayıptır. 23.11.2024 Tarihinde Sultanahmet Sümengen Otel'de Mustafa Sümengen ağabeyimizin sponsorluğunda Gençlik Komisyonumuz açık büfe kahvaltıda bir araya geldi. Mustafa Sümengen ağabeyimize derneğimize her zaman yaptığı maddi ve manevi destekl...