logo

DÜNYA MAKARNA GÜNÜ

Makarna, genellikle irmik veya Durum Buğdayından elde edilmiş una, yumurta karıştırarak hazırlanmış türlü biçimlerdeki kuru hamur ve bu hamurdan yapılan yemektir. Makarna, sağlıklı, lezzetli ve doyurucu bir öğün için mükemmel temel oluşturan bir besindir. Tek başına ana yemek olarak tüketile bilindiği gibi, sebzelerle, baklagillerle, kırmızı ya da beyaz etlerle, soslu veya sade olarak yahut istenirse diğer yemeklerin yanında servis edilerek yenilmektedir.
Geçmiş dönemlerden günümüze dek makarnayı bulan ve ilk yapan toplumun kimler olduğunu bulmak için çeşitli araştırmalar yapılmışsa da henüz makarnayı ilk yapan topluma ulaşılamamıştır. Bugün Roma’da Makarna Müze’sinde bulunan belgeler de, makarnanın nereden geldiği hakkında tam olarak yeterli bilgi verememektedir.
1292 yılında Marco Polo’nun Çin’i ziyareti sonrasında İtalya’ya dönüşünde beraberinde Spagetti ve yapılışı ile ilgili bilgi getirdiği kayıtlarda yer almaktadır. Ancak Eski Yunan ve Roma kültüründe makarna yapımı ve tüketiminin bugünkü haline benzer şekilde olmasa da yapıldığı da yine eski kayıtlarda yer almaktadır.
Tarihsel kayıtlara bakıldığında Çinliler Milattan Önceki yıllarda Arpa Şehriye ile makarna üretimine başladıkları bilinmektedir. Aynı şekilde M.Ö. 5. yüzyıla ait Suriye’de bulunan tarihi yazılara bakıldığında o dönemlerde Arapların da Arpa Şehriyeyi ürettikleri ve tükettikleri görülmektedir. 20. yüzyıla kadar makarna İtalya başta olmak üzere Arap yarımadası ve Çin’de üretilmeye ve tüketilmeye devam etmiştir. Gelişen teknoloji ile birlikte makarna üretimi daha az maliyetli ve daha kaliteli olmaya başlamıştır.
Makarna, 1780’lerde Osmanlılara İtalya’dan gelmiştir. Geleneksel Türk mutfağı için fazla yabancı bir ürün olmayan makarnanın erişte, şehriye, kuskus, mantı gibi suda haşlanan çeşitleri vardır. 1830 yılında ordunun önemli bir gıdası olan makarna üretimi için Selimiye Kışlası’nda bir fabrika kurulmuştur.
Ülkemizdeki ilk makarna fabrikası 1922 yılında İzmir’de “Türk Makarna Fabrikası” adıyla Hasan Tahsin Bey tarafından faaliyete geçirilmiştir. Durum buğdayının Türkiye’de bol miktarda yetişmesi sayesinde 1950’lerden sonra makarna fabrikalarının sayısı hızla artmıştır. Türkiye, günümüzde önde gelen makarna üretici ve ihracatçılarından biri haline gelmiştir.
Türkiye, İtalya’dan sonra dünyanın en çok makarna ihraç eden ülkesidir. Ancak buna rağmen tüketim yetersiz düzeydedir. Tüketimdeki düşüklükten dolayı üretim de artış gösterememektedir. İtalya’da kişi başına yıllık 27-30 kg, Yunanistan’da 8,5-9,5 kg, Portekiz’de 7-8 kg, Mısır’da 6,5-7,5 kg olan tüketim, Türkiye’de 6 kg olarak tespit edilmiştir. Tüketimin düşük olmasının sebeplerinden biri, Türk Kültüründe makarnanın ana değil, tamamlayıcı yemek olmasından kaynaklanmaktadır.
Dünya Makarna Sanayicileri, 1995 yılında Roma’da ilk toplantılarını yapmışlardır. Bu toplantıda “Dünya Makarna Gününü” kutlama fikri ilk olarak Türk Makarna Sanayicileri tarafından dile getirilmiştir. Daha sonra 1997 yılında Amerika’da yapılan toplantıda da 25 Ekim tarihi “Dünya Makarna Günü” olarak kabul edilmiştir. Dünya Makarna Günü ilk kez 1998 yılında İtalya’nın Napoli şehrinde kutlanmaya başlanmış ve o günden bugüne dek dünyadaki farklı ülkelerde büyük bir coşkuyla kutlanmaya devam edilmiştir.
İtalya’daki domates ve fesleğen soslu olsun, Meksika ve Güney Amerika’daki makarnalı çorba olsun, Kanada’daki tam tahıllı, kabaklı makarna olsun, makarna evrenseldir. Diğer ifadeyle makarna, sofraların tualidir. Nerede olursa olsun oranın kültürünü, renklerini üzerine yansıtmaktadır.
Makarnanın, protein ve B vitamini oranı daha yüksek olup, sağlıklı beslenme için önem taşıyan diğer besleyici yiyeceklerin de yanına çok yakışan bir yemektir. Makarna, lif kaynağı sebzeler ve bakliyatla, sağlıklı balık ve sıvı yağlarla, antioksidan yönünden zengin domates sosu ve proteinle dolu beyaz veya yağsız kırmızı etle mükemmel gitmektedir. Şimdiden afiyet olsun.

Share
5.945 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

5+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • M.Taki Cebeci’den Erciyes ve Özal Şiiri

    26 Şubat 2021 Köşe Yazarları

    Erciyes'in gölgesine sığmayan ecdadın torunlarına armağan, heybetli, esen yeli sert Erciyes üzerine yüzlerce şiirler yazılmıştır. İşte o güzel şiirlerden biride Amcam Emekli Öğretmen M.Taki Cebeci'den armağan. ERCİYES: Müstakbel Develi Vilayetinin Soyadı. NUH'un tufanına boyun eğmemiş Toprağına yadel eli değmemiş Tırmanıp tepene çıkmak isterken Yolda taş kesilmiş gelin ERCİYES. Yazın, kışın eksik olmaz dumanı, Dört mevsim başında beyaz yemeni, TEKİR yaylasında kışın harmanı MART' ta geçit vermez yolun ERCİYES. Halı dokur Hisarcık...
  • BİLGİ NEDİR?

    23 Şubat 2021 Köşe Yazarları

    İnsan, araştırma ve öğrenme içgüdüsünü gidermek, hayatını sürdürebilmek, sayısız ihtiyaçlarını karşılamak ve geleceğini güvence altına almak için öğrenmek, kısaca her şey hakkında bilgi sahibi olmaya ihtiyacı vardır. Bilgi öyle geniş bir kavramdır ki tanımlamaya güç yetmez. Çünkü bilgi sonsuzdur ve her şeydir. Sözlük anlamıyla BİLGİ, öğrenme, araştırma ve gözlem yoluyla elde edilen her türlü gerçek, malumat ve kavrayışın tümüdür. Bilgi, içinde yaşadığımız dünyayı ve olayları yorumlamak ve yönetmek için uyguladığımız bir dizi anlayış, kavrayı...
  • DEVELİZADELERDEN BİR BİLİM ADAMI : ALİ RIZA EFENDİ (1853-1913)

    23 Şubat 2021 Köşe Yazarları

    Osmanlı saray eğitim sistemlerinden biri de Huzur dersleridir. Padişahlarımızın başkanlığında ,yüzün üzerinde ulemanın katıldığı “Huzur Dersleri” çok önemlidir.. Bu konuda, yine bu sütunlarda (Çağdaş Develi Gaz.14.05.2019) tarihinde bir yazımız yayınlanmıştı. Bazı bölümleri tekrar etmekte fayda görüyoruz:” Osmanlı sarayında eğitim konusunda en önemli konulardan ”Huzur Dersleri” ve “ Enderun Mektebi” dir. Huzur derslerinin temel amacı, Osmanlı hükümdarının başkanlığında toplana 100-120 kadar seçkin din adamıyla yapılan Kur’an tefsirleri, yo...
  • Mustafa Akdoğan Amca’nın Anısına

    19 Şubat 2021 Köşe Yazarları

    Demokrat Develi Gazetesi imtiyaz sahibi Mustafa Akdoğan 2.2.1955 Çarşamba Günü Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Akdoğan'a tanrıdan rahmet ve kederli ailesine başsağlığı dileriz… Demokrat Develi Gazetesi Develi Lisesi Yatılı 5.Sınıf Öğrencilerinin Taziyesi; Değerli arkadaşımız Ahmet Akdoğan'ın babası Demokrat Develi Gazetesi'nin sahibi Meclisi Umumi Azası Mustafa Akdoğan'ın ansızın vefatı üzerine duyduğumuz teessürlerimizi bildirir kederli ailesine baş sağlığı diler, acılarını paylaşırız. Diye 2.2.1955'te çıkan gazete ile duyurulmuş. 66 yıl ö...