logo

DÜNYA KREP GÜNÜ

Krep (Crépe), Fransız mutfağından tüm dünyaya yayılmış bir yiyecektir. Dünyanın farklı ülkelerinde çeşitli isimlerle anılan krep, kendi mutfağımızda yöreye göre akıtma, cızlama ya da cızlak olarak da adlandırılmaktadır. Kahvaltılarda tercih edilen lezzetli bir hamur işi olarak bilinmektedir. Tatlı ve tuzlu olarak tüketilebilen krep, pratik olması nedeniyle genellikle tercih sebebi olmaktadır.
İster krep, isterse akıtma veya cızlama olarak adlandırılsın kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan bu hamur işini, tüketmek isteyen kişiler tarafından içerisine kimi zaman enfes reçeller kimi zaman da peynir ekleyip yediğimiz bir yiyecek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sevilen hamur işi özellikle çocukların gözdesidir.
Fransa’nın kuzeyindeki Breton Bölgesinden dünyaya yayılan tarif, tatlı ve tuzlu olarak birçok farklı şekilde tüketilebilmektedir. Un, yağ, yumurta, su, bir tutam tuz ve sütün çırpılmasıyla elde edilen akışkan hamurdan dolayı dilimize akıtma olarak geçen bu tarif, birçok kültürde benzer anlamlara gelen kelimelerle anılmaktadır.
Kullanılan malzemeler tamamen aynı olsa da, bazı ülkelerde yumurta ya da yağ oranları değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin Avrupa kültüründe hem karışımın içine konan yağ oranı, hem de tavaya konan tereyağı oranı diğer ülkelere göre farklılık arz etmektedir.
Krep mi akıtma mı? İkisi de aynı mı? Farkları var mı? Temelde aynı gibi görünseler de aslen farkları vardır. Mesela, hamur farklı kalınlıkta dökülür ve pişirilir. Eskiden ikisi de aynı şey sanılırdı. Buna da krep demeyip akıtma olarak ifade edilirdi. Karadeniz’de kaygana, lalanga, göçmen kültüründe cızdırma veya cızlama, Tokat, Amasya ve Çorum bölgelerinde ise cızlak şeklinde söylenmektedir. Aslında krep ve akıtma az da olsa farklıdır. Farkı ise hamuru aynı malzeme ile yapılmasına rağmen akıtmanın hamurunda karbonat, maya veya kabartma tozu gibi kabartıcıların bulunmasıdır.
4 Şubat tarihi “Dünya Krep Günü” olarak kutlanmaktadır. Krepin içine konulan Yumurta “Yaratılış”, Un “Hayatın bileşenleri”, tuz “Sağlık”, süt “Arılık, saflık” anlamına geldiği ifade edilmektedir.
İçine konulan malzemelerde de farklılık gösteren krep, Fransız kültüründe genellikle kahvaltıda ya da “Krep Gününde” hem tatlı hem de tuzlu olarak servis edilerek yenen bir yiyecektir. Yumurta, jambon ve çeşitli sebzelerle hazırlanıp kenarları içe doğru katlanan krepler, kare şekline servis edilmektedir. Bahsi geçen krepler Türkiye’de sade olarak yendiği gibi çeşitli reçeller, marmelat ya da peynirlerle de tüketilmektedir. Son zamanlarda ise çikolata sos ya da fındık, fıstık ezmesi gibi sürülebilir malzemeler ile birlikte yenilmektedir.
Krep hamurunu hazırladıktan sonra pişirmek için hafif tereyağı ile yağlanmış bir tava kullanılmaktadır. Hepimizin bildiği gibi mutfakta yanmaz yapışmaz ürünler öncelikli tercihimiz olmalıdır. Özellikle krep hazırlarken kullandığımız tava daha çok önem kazanmaktadır.
Burada yapışmaz tabanlı krep tavalarını ben tavsiye ediyorum. İç malzemesi gönlünüze göre, krep tuzlu olsun diyorsanız rendelenmiş peynir, dana jambon, pastırma, mantar gibi malzemelerle ya da tatlı olsun diyorsanız meyve ezmeleri, bal, çikolatalı kremalar gibi lezzetlerle taçlandırabilirsiniz.
Krepleri sabah kahvaltısının haricinde 5 çaylarında da yapabilirsiniz. Sebzelerin nefis aromalarını, yumuşacık ve incecik kreplerle bir araya getirip enfes bir öğün ortaya çıkarabilirsiniz. İç konusunu dediğim gibi zevkinize göre tatlı veya tuzlu hazırlayabilirsiniz.
Önemli olan sizlerin damak zevkine uygun olmasıdır. İşte “4 Şubat Krep Gününde” bu zevki tatmak gerekmektedir. Şimdiden afiyet olsun.

Share
3.936 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

6+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İSTANBUL DEVELİ VE YÖRESİ DERNEĞİMİZİN 18.GENEL KURULU HAYIRLI OLSUN

    26 Kasım 2021 Köşe Yazarları

    1945 yılından itibaren 67 yıldan beri hizmet bayrağını günümüze kadar taşıyan Develi ve Yöresi Kültür Dayanışma Derneğimizin 18. Olağan Genel Kurulu'nu 20.11.2021 Cumartesi günü saat:14.00'da dernek merkezimizde çok değerli üyelerimizin ve misafirlerimizin katılımlarıyla gerçekleştirdik. Genel kurulumuz açılış konuşmasının ardından oy birliği ile divan başkanı seçilen Osman Deveci'nin ve divan kâtipleri; Mustafa Şam ve İbrahim Palamut'un salondaki yerlerini almalarıyla tüm katılımcılarla birlikte saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Divan B...
  • ULUSLARARASI AURA BİLİNÇLENDİRME GÜNÜ

    26 Kasım 2021 Köşe Yazarları

    Evrendeki her şey, enerjinin farklı bir boyutudur ve bizler de enerjilerden oluşan canlılarız. Gözümüzle göremesek de vücudumuz, aslında sürekli çok sayıda hareket halinde bulunan enerji parçacıklarından meydana gelmektedir. İnsanların vücudunu çevreleyen elektromanyetik alana Aura denilmektedir. Aura, biyolojik ve nörolojik olduğu kadar fiziksel olarak da zihnimiz, bedenimiz, duygularımız ve ruhsal anlamda içeriye aldığımız ve dışarıya yaydığımız enerji frekanslarını içermektedir. Aura bütün varlıklar için kullanılmakta olan ortak bir kavramd...
  • Üsküdar Belediyesi’nden Kardeş Şehir Ziyareti

    19 Kasım 2021 Köşe Yazarları

    Üsküdar Belediyesi ile Develi Belediyesi arasında kardeş şehir projesi kapsamında Üsküdar Belediyesi tarafından organize edilen bir ziyaret gerçekleşti. Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve beraberinde İstanbul'dan gelen heyeti Develi'de misafir etti. Erciyes Kayak Merkezi'nde Kardan Adam Tesislerinde düzenlenen kahvaltıda Kayseri Büyük Şehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Memduh Büyükkılıç, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ...
  • DÜNYA KOAH GÜNÜ

    19 Kasım 2021 Köşe Yazarları

    “Kronik (müzmin) Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığının” kısaltılmış ismi olan KOAH, zararlı toz, gaz ve parçacıkların solunması sonucu hava yollarında ve akciğerlerde gelişen mikrobik olmayan iltihabın neden olduğu, hava yollarının daralması ve tıkanması ile sonuçlanan genellikle ilerleyici özellikle bir hastalıktır. KOAH, hava yollarında yerleşip ilerleyebilen bir hastalıktır. Diğer ifadeyle hava yollarının daralması sonucu rahat ve sağlıklı bir şekilde nefes almayı engelleyen bir akciğer hastalığıdır. Nefes darlığı, öksürük ve balgam çık...