logo

DÜNYA KREP GÜNÜ

Krep (Crépe), Fransız mutfağından tüm dünyaya yayılmış bir yiyecektir. Dünyanın farklı ülkelerinde çeşitli isimlerle anılan krep, kendi mutfağımızda yöreye göre akıtma, cızlama ya da cızlak olarak da adlandırılmaktadır. Kahvaltılarda tercih edilen lezzetli bir hamur işi olarak bilinmektedir. Tatlı ve tuzlu olarak tüketilebilen krep, pratik olması nedeniyle genellikle tercih sebebi olmaktadır.
İster krep, isterse akıtma veya cızlama olarak adlandırılsın kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan bu hamur işini, tüketmek isteyen kişiler tarafından içerisine kimi zaman enfes reçeller kimi zaman da peynir ekleyip yediğimiz bir yiyecek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sevilen hamur işi özellikle çocukların gözdesidir.
Fransa’nın kuzeyindeki Breton Bölgesinden dünyaya yayılan tarif, tatlı ve tuzlu olarak birçok farklı şekilde tüketilebilmektedir. Un, yağ, yumurta, su, bir tutam tuz ve sütün çırpılmasıyla elde edilen akışkan hamurdan dolayı dilimize akıtma olarak geçen bu tarif, birçok kültürde benzer anlamlara gelen kelimelerle anılmaktadır.
Kullanılan malzemeler tamamen aynı olsa da, bazı ülkelerde yumurta ya da yağ oranları değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin Avrupa kültüründe hem karışımın içine konan yağ oranı, hem de tavaya konan tereyağı oranı diğer ülkelere göre farklılık arz etmektedir.
Krep mi akıtma mı? İkisi de aynı mı? Farkları var mı? Temelde aynı gibi görünseler de aslen farkları vardır. Mesela, hamur farklı kalınlıkta dökülür ve pişirilir. Eskiden ikisi de aynı şey sanılırdı. Buna da krep demeyip akıtma olarak ifade edilirdi. Karadeniz’de kaygana, lalanga, göçmen kültüründe cızdırma veya cızlama, Tokat, Amasya ve Çorum bölgelerinde ise cızlak şeklinde söylenmektedir. Aslında krep ve akıtma az da olsa farklıdır. Farkı ise hamuru aynı malzeme ile yapılmasına rağmen akıtmanın hamurunda karbonat, maya veya kabartma tozu gibi kabartıcıların bulunmasıdır.
4 Şubat tarihi “Dünya Krep Günü” olarak kutlanmaktadır. Krepin içine konulan Yumurta “Yaratılış”, Un “Hayatın bileşenleri”, tuz “Sağlık”, süt “Arılık, saflık” anlamına geldiği ifade edilmektedir.
İçine konulan malzemelerde de farklılık gösteren krep, Fransız kültüründe genellikle kahvaltıda ya da “Krep Gününde” hem tatlı hem de tuzlu olarak servis edilerek yenen bir yiyecektir. Yumurta, jambon ve çeşitli sebzelerle hazırlanıp kenarları içe doğru katlanan krepler, kare şekline servis edilmektedir. Bahsi geçen krepler Türkiye’de sade olarak yendiği gibi çeşitli reçeller, marmelat ya da peynirlerle de tüketilmektedir. Son zamanlarda ise çikolata sos ya da fındık, fıstık ezmesi gibi sürülebilir malzemeler ile birlikte yenilmektedir.
Krep hamurunu hazırladıktan sonra pişirmek için hafif tereyağı ile yağlanmış bir tava kullanılmaktadır. Hepimizin bildiği gibi mutfakta yanmaz yapışmaz ürünler öncelikli tercihimiz olmalıdır. Özellikle krep hazırlarken kullandığımız tava daha çok önem kazanmaktadır.
Burada yapışmaz tabanlı krep tavalarını ben tavsiye ediyorum. İç malzemesi gönlünüze göre, krep tuzlu olsun diyorsanız rendelenmiş peynir, dana jambon, pastırma, mantar gibi malzemelerle ya da tatlı olsun diyorsanız meyve ezmeleri, bal, çikolatalı kremalar gibi lezzetlerle taçlandırabilirsiniz.
Krepleri sabah kahvaltısının haricinde 5 çaylarında da yapabilirsiniz. Sebzelerin nefis aromalarını, yumuşacık ve incecik kreplerle bir araya getirip enfes bir öğün ortaya çıkarabilirsiniz. İç konusunu dediğim gibi zevkinize göre tatlı veya tuzlu hazırlayabilirsiniz.
Önemli olan sizlerin damak zevkine uygun olmasıdır. İşte “4 Şubat Krep Gününde” bu zevki tatmak gerekmektedir. Şimdiden afiyet olsun.

Share
1.636 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

8+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • DEVELİ’Lİ ESİRLER

    03 Nisan 2020 Köşe Yazarları

    Develi’nin, son Osmanlı devrinin bütün savaşlarında şerefle görev almış,çok da şehit vermiştir!Bu konuda yavaş yavaş hatırı sayılır,savaş hatıraları, esaret hayatları ve cephe mektupları yayınlanmaya başladı. Savaşın bir yüzü şehitlerimiz ise diğer yüzü de esirlerdir. Bizim Develi’de bildiğimiz kadarıyla Peygamberimiz aguşuna koşan şehitlerimiz kadar, Develi’li esirlerimiz de vardır. Bu esirlerimiz içerisinde öyleleri vardır ki , esaretten kurtulduktan sonra da bu sefer İstiklal Harbi’ne koşmuşlardır! Bu kısa yazımızda bahsetmeye çalışaca...
  • Panik Yapmadan Hayata Tutunalım

    03 Nisan 2020 Köşe Yazarları

    Tarih boyunca çok büyük salgınlar oldu. Salgınlar aniden ortaya çıkıp, hızla yayıldı ve bir süre sonra inişe geçerek bitti. Ancak arkasında bıraktığı ölümlerin dışında ülkelerin ekonomik ve sosyal yapılarında çok büyük tahribatlar yaptı. Bu yaşadığımız durum dünyanın son asırlarda yaşadığı en büyük buhran. Buna dikkat ederek aldığımız önlemleri öncelik sırasına göre artırmamız lazım. Salgın geçtiğinde tutunacağımız bir hayatın olması gerekiyor. 1- Sanki gökyüzünde Azrail var ve dışarı çakan herkesi öldürüyor gibi bir havaya girildi. Böyle bir...
  • EN TEHLİKELİ VİRÜS VE SALGINLAR

    03 Nisan 2020 Köşe Yazarları

    Son yıllarda yaşanan salgın hastalıklar binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve on binlerce insanında hastalığa yakalanmasına neden olmuştur. 2019 yılının sonlarında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan korona virüs (Covid-19), Türkiye'de de yayılmaya başladı. Son yılların en büyük virüs salgınlarından biri olan korona virüs ile ilgili henüz bir ilaç ve aşı geliştirilmedi. Ancak, dünyadaki bilim insanları ve doktorlar, korona virüsle ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Son zamanların en büyük virüs salgınlarından biri olan Korona virüsün h...
  • 1 NİSAN ŞAKASI NEDİR?

    27 Mart 2020 Köşe Yazarları

    Her yıl 1 Nisan tarihinde sevdiklerimize, tanıdıklarımıza çeşitli şakalar yapar ya da şakalarına maruz kalırız. Hemen hepimiz hayatında en az bir kere yaptığı ya da en az bire maruz kaldığı Nisan şakaları akıllarımızda yer etmiştir. Genellikle yapılan kişiye olmayan bir şeyi inandırmak amacıyla bu sert şakalar yapılmaktadır. Her yıl dünyanın birçok ülkesinde insanlar, 1 Nisan günü yüzlerce komik ya da tuhaf şakaların kurbanı olmakta ve bu şakalara yakınlarını kurban etmektedir. Üstelik bu 1 Nisan geleneği yüzyıllardır devam etmektedir. Peki, 1 ...