logo

DÜNYA KREP GÜNÜ

Krep (Crépe), Fransız mutfağından tüm dünyaya yayılmış bir yiyecektir. Dünyanın farklı ülkelerinde çeşitli isimlerle anılan krep, kendi mutfağımızda yöreye göre akıtma, cızlama ya da cızlak olarak da adlandırılmaktadır. Kahvaltılarda tercih edilen lezzetli bir hamur işi olarak bilinmektedir. Tatlı ve tuzlu olarak tüketilebilen krep, pratik olması nedeniyle genellikle tercih sebebi olmaktadır.
İster krep, isterse akıtma veya cızlama olarak adlandırılsın kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan bu hamur işini, tüketmek isteyen kişiler tarafından içerisine kimi zaman enfes reçeller kimi zaman da peynir ekleyip yediğimiz bir yiyecek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sevilen hamur işi özellikle çocukların gözdesidir.
Fransa’nın kuzeyindeki Breton Bölgesinden dünyaya yayılan tarif, tatlı ve tuzlu olarak birçok farklı şekilde tüketilebilmektedir. Un, yağ, yumurta, su, bir tutam tuz ve sütün çırpılmasıyla elde edilen akışkan hamurdan dolayı dilimize akıtma olarak geçen bu tarif, birçok kültürde benzer anlamlara gelen kelimelerle anılmaktadır.
Kullanılan malzemeler tamamen aynı olsa da, bazı ülkelerde yumurta ya da yağ oranları değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin Avrupa kültüründe hem karışımın içine konan yağ oranı, hem de tavaya konan tereyağı oranı diğer ülkelere göre farklılık arz etmektedir.
Krep mi akıtma mı? İkisi de aynı mı? Farkları var mı? Temelde aynı gibi görünseler de aslen farkları vardır. Mesela, hamur farklı kalınlıkta dökülür ve pişirilir. Eskiden ikisi de aynı şey sanılırdı. Buna da krep demeyip akıtma olarak ifade edilirdi. Karadeniz’de kaygana, lalanga, göçmen kültüründe cızdırma veya cızlama, Tokat, Amasya ve Çorum bölgelerinde ise cızlak şeklinde söylenmektedir. Aslında krep ve akıtma az da olsa farklıdır. Farkı ise hamuru aynı malzeme ile yapılmasına rağmen akıtmanın hamurunda karbonat, maya veya kabartma tozu gibi kabartıcıların bulunmasıdır.
4 Şubat tarihi “Dünya Krep Günü” olarak kutlanmaktadır. Krepin içine konulan Yumurta “Yaratılış”, Un “Hayatın bileşenleri”, tuz “Sağlık”, süt “Arılık, saflık” anlamına geldiği ifade edilmektedir.
İçine konulan malzemelerde de farklılık gösteren krep, Fransız kültüründe genellikle kahvaltıda ya da “Krep Gününde” hem tatlı hem de tuzlu olarak servis edilerek yenen bir yiyecektir. Yumurta, jambon ve çeşitli sebzelerle hazırlanıp kenarları içe doğru katlanan krepler, kare şekline servis edilmektedir. Bahsi geçen krepler Türkiye’de sade olarak yendiği gibi çeşitli reçeller, marmelat ya da peynirlerle de tüketilmektedir. Son zamanlarda ise çikolata sos ya da fındık, fıstık ezmesi gibi sürülebilir malzemeler ile birlikte yenilmektedir.
Krep hamurunu hazırladıktan sonra pişirmek için hafif tereyağı ile yağlanmış bir tava kullanılmaktadır. Hepimizin bildiği gibi mutfakta yanmaz yapışmaz ürünler öncelikli tercihimiz olmalıdır. Özellikle krep hazırlarken kullandığımız tava daha çok önem kazanmaktadır.
Burada yapışmaz tabanlı krep tavalarını ben tavsiye ediyorum. İç malzemesi gönlünüze göre, krep tuzlu olsun diyorsanız rendelenmiş peynir, dana jambon, pastırma, mantar gibi malzemelerle ya da tatlı olsun diyorsanız meyve ezmeleri, bal, çikolatalı kremalar gibi lezzetlerle taçlandırabilirsiniz.
Krepleri sabah kahvaltısının haricinde 5 çaylarında da yapabilirsiniz. Sebzelerin nefis aromalarını, yumuşacık ve incecik kreplerle bir araya getirip enfes bir öğün ortaya çıkarabilirsiniz. İç konusunu dediğim gibi zevkinize göre tatlı veya tuzlu hazırlayabilirsiniz.
Önemli olan sizlerin damak zevkine uygun olmasıdır. İşte “4 Şubat Krep Gününde” bu zevki tatmak gerekmektedir. Şimdiden afiyet olsun.

Share
3.280 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

8+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İstanbul Develi ve Yöresi Derneğimizde Başkan Muzaffer AKSU Dönemi: (21.04.1996-25.11.2001)

    09 Nisan 2021 Köşe Yazarları

    İstanbul Develi ve Yöresi Derneğimizde Başkan Muzaffer AKSU Dönemi: ( 21.04.1996-25.11.2001) Yapılan olağan Genel Kurul toplantısı sonunda: Başkan; Muzaffer Aksu, 2. Başkan; Selim Develioğlu, Sekreter; Orhan Deveci, Muhasip; Mehmet Papak, Yönetim Kurulu Üyelerine; İhsan Bingöl, Mahir Sevimay, Hüseyin Eren, Orhan Deveci, Mahmut Gürcan seçildiler. Yeni görev bölümü Fatih Kaymakamlığı'na bildirildi. Dernek yetki belgeleri yeniden düzenlendi. Muhasip üye Mehmet Papak'a yetki belgesi çıkarıldı. Büyükçekmece'ye şube olarak verilen iznin genel k...
  • NEDEN PAYLAŞMALIYIZ?

    09 Nisan 2021 Köşe Yazarları

    İnsanların günlük hayatlarında maddi ve manevi açıdan paylaşabilecekleri pek çok değerleri vardır. Paylaşmak, insan olmanın gereğidir. İnsanlar hayatın akışı içerisinde birbirlerine sürekli ihtiyaç duyarlar. Paylaşmak, bir insanın herhangi bir sorununu veya mutluluğunu başka insanlara açması ve söylemesidir. Paylaşma, vereni yücelten, verileni değerli hissettiren kıymeti tartışılmaz bir değerdir. Paylaşmak denince akla ilk gelen şey, bizde olanı başkasına vermek onu bölüşmektedir. Bu sebeple paylaşma aynı zamanda yardımlaşmanın önemli bir parç...
  • BODRUM HÂKİMİ TÜRKÜSÜ ve Dr. Halil Atılgan

    09 Nisan 2021 Köşe Yazarları

    Tanpınar'ın deyimiyle “Türküler Türk'ün romanıdır.” Bu bakımdan TRT repertuarında 7500, Alman müzelerinde ise 60.000 türkü, oyun havası ve kaval nağmeleri vardır. Geniş dünya coğrafyasında at koşturan Türkler, feth ettikleri yerlerin coğrafyasında, oraların kültürü ve yaşama biçimlerinden hem etkilenmişler, hem de etkilemişlerdir. Bu sayede de sosyal yapılarına göre zengin nağmelerle türkü üretmişlerdir. Özellikle 19. Asırından başlarından beri çözülmeye başlayan Osmanlı Devleti'nde kaybedilen her vatan toprağı ve evlâd-ı fatihanın ıstırap...
  • İstanbul Develi ve Yöresi Derneğimizde Yücel Suyolcu Dönemi (07.01.1992-12.12.1993)

    01 Nisan 2021 Köşe Yazarları

    Derneğimizin bu konuma gelmesinde büyük emeği olan Başkanlarımızı hayırla yâd ediyorum. O günün şartlarına göre hizmet eden değerli Başkanlarımız başımızın tacıdır. Derneğimizin bu günlere gelmesinde onların payı büyüktür. Yücel Suyolcu ağabey, Başkanlık nöbetini Hüseyin Setenci ağabeyden devir alarak bayrağı daha yükseklere taşımıştır. Bu dönemde dernek merkezimiz ilk kez kendine ait bir mülke sahip oldu. Bu da başkanımıza nasip olmuştur. Ruhu şad, mekânı cennet olsun. Genel Kurul Toplantısı: Genel Kurul; en yaşlı üye Mehmet Kağıtçı'nın Div...