logo

DÜNYA KIZARMIŞ PEYNİR GÜNÜ

Peynir, dünyanın hemen hemen her yerinde, değişik tür sütlerden yapılan bir süt ürünüdür. Peynir, genel olarak, sütün pıhtılaşması, pıhtıdan peynir altı suyunun ayrılması, daha sonra da pıhtının değişik şekillerde işlenmesiyle elde edilmektedir. Peynir yapımında esas olarak, inek, koyun, keçi ve manda sütü kullanılmaktadır. Yüksek oranda kalsiyum içeren peynir, vücudun kalsiyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır.

Dünya Kızarmış Peynir Günü, her yıl 12 Nisan’da kutlanmaktadır. Bu özel gün, lezzetli ve doyurucu bir atıştırmalık olan kızarmış peyniri kutlamak için düzenlenmektedir. Bu özel gün, insanları kızarmış peynirin eşsiz tadını denemeye, farklı peynir çeşitlerini kullanarak yeni tarifler keşfetmeye teşvik etmektedir. Bu özel gün, peynir severlerin bir araya gelerek lezzetli bir atıştırmalık olması, peynir sandviçlerini ve onların enfes tadını kutlamak amacıyla düzenlenmektedir.

Kızarmış peynir sandviçleri, peynirin erimesi ve ekmeğin kızarmış olması nedeniyle sıcak, lezzetli ve doyurucu bir seçenektir. Dünya Kızarmış Peynir Günü, bu tadı kutlamak ve peynirli lezzetin tadını çıkartmak için harika bir fırsattır.

Her peynirden kızartma peynir olmaz. Fakat olandan da süper olur. Özel olarak hazırlanan kızartmalık peynirlerin haricinde, hellim, kelle peyniri, mozzarella veya mihaliç peyniri daha sert olduğu için ateşe dayanıklıdır. Hellim peyniri, bu kısıtlı kızartmalık peynir alışkanlığına renk katabilecek leziz bir peynir olarak Kuzey Kıbrıs’tan ülkemize yayılmıştır.

Sert peynir kolay erimez. Ama mutlaka yine de siz onu una bulamalısınız. Kıbrıs kökenli Hellim peyniri sık dokulu, yarı sert, sarımsı koyu beyaz renkte bir peynir olup, kızartma için uygun olan peynir çeşididir.

Kızarmış peynir, Çek mutfağının popüler ulusal yemeklerinden birisidir. En az bir kez Çekya’yı ziyaret eden ve hiç şüphesiz gerçek bir yağlı peyniri deneyen herkes bu yemeği evde pişirmek isteyecektir.

Kızarmış peynir sadece lezzetli bir meze değil, aynı zamanda doyurucu bir kahvaltı için harika bir seçenektir.

Kızarmış peynir, Brezilya ve Dominik Cumhuriyeti’nde yaygın bir besindir. Genellikle kızarmış peynir olarak Kıbrıs, Yunanistan, Lübnan, Suriye ve Türkiye’de kahvaltı tabağında servis edilmektedir. Brezilya, kızarmış peyniri oldukça fazla tüketen ülkelerden biri olduğunu kanıtlamıştır. Gelişmiş lipit son ürünleri, yağ peynirlerdeki proteinlerle karıştığında meydana gelen kimyasal reaksiyonla üretilmektedir. Ayrıca çoğu peynir raf ömrü uzun olması için tuzludur. Bu nedenle kızarmış peynir sağlıksız bir yemek olarak tanımlanmıştır. Kızarmış peynir topları hem kahvaltıda hem de gün içerisinde atıştırmalık olarak oldukça sevilmektedir.

Kahvaltı lezzetleri arasında son dönemde yerini alan ve gittikçe de yerini sağlamlaştıran bir lezzet ”Kızarmış Peynir”dir. Eminim bu lezzeti sevmeyenimiz yoktur. Sevdiklerimiz ile birlikte hafta sonu gittiğimiz bir kahvaltı mekânında veya evde kahvaltı yaparken sofraya en son gelen ve heyecanla beklenen bu lezzet artık mangal yapanların da tutkusu haline gelmiştir.
Mangallarda yerini almaya başlayan kızarmış peynirler közde pişen her şey çok güzel sözünü bir kez daha doğrulamaktadır. Tabi her peynirden yapılmaz bu lezzet bunun için özel aşamalardan geçirilmiş peynirleri kullanmak gerekmektedir.

Her peynir kızartılabilir, yalnız bunun için üretilen özel kızartmalık peynirlerin lezzeti bir başka olmaktadır. İdeal kızartmalık peynir, birkaç aşamadan geçirildikten sonra elde edilmektedir. Kızartmalık peynirin yapımı biraz daha zahmetli ve maliyetli olmaktadır.

Kızartma peynirleri kızartarak tüketmek için peynirleri yıkayıp suyunu süzdürdükten sonra direkt hafif yağlanmış sıcak tavaya atarak arkalı önlü kızartabilirsiniz.
Ayrıca tercih edebileceğiniz bir un çeşidi (tam buğday unu, galeta unu, mısır unu gibi) ile istediğiniz baharatları (kırmızıbiber, kekik, nane gibi) ekleyerek peynirleri bu unlu karışıma bulayarak tereyağı eklediğinizde tavada arkalı önlü kızartabilirsiniz. Sıcak olarak servis edilmelidir. Şimdiden afiyet olsun

Share
318 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

7+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • DÜNYA KAPLUMBAĞA GÜNÜ

    24 Mayıs 2024 Köşe Yazarları

    Kaplumbağalar, yaklaşık 220 milyon yıldır dünyada varlıklarını sürdüren en eski sürüngen canlı gruplarından biridir. Yeryüzünün her yerinde hemen hemen her türlü iklimde yaşarlar. Onlar doğal yaşam alanlarımızın önemli bir parçasıdır ve korunmaları gerekmektedir. Her yıl 23 Mayıs’ta kutlanan “Dünya Kaplumbağa Günü” dünya genelindeki tüm kaplumbağa türlerine dikkat çekmek, onların ve yaşam alanlarının korunması için farkındalık oluşturmaktır. Dünya Kaplumbağa Günü ile yeryüzünde bulunan yaklaşık 300 kaplumbağa türünün korunması ve yaşam alanl...
  • MİLLİ MÜCADELE’DE DEVELİ Mehmet ÖZDEMİR

    24 Mayıs 2024 Köşe Yazarları

    “Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmasa, değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.” M. Kemal Atatürk ATATÜRK'ün Dilinden Kuvay-i Milliye: Ümitlerini kaybedenler, Kuvay-i Milliye'nin neye yarayacağını neye yarayacağını sorarlar. Mustafa Kemal şu cevabı verir. ”Kuvayi milliye namuslu bir insanın yastığının altındaki tabancaya benzer. Namusunu kurtarması için herhangi bir ümidi kalmadığı zaman hiç olmazsa intihara yarar.” Sunuş: Sayın Mehmet Özdemir tarafından, Cumhuriyetimizin 50'nci kuruluş yılı...
  • UĞUR BÖCEĞİ NEDEN UĞURLUDUR

    17 Mayıs 2024 Köşe Yazarları

    Halk arasında uçuç böceği ve gelin böceği adlarıyla da tanınan, genellikle kırmızı üstüne siyah benekli kanat örtüleri cilalanmış gibi pırıl parıldayan sevimli ve güzel olan uğur böceğinin, böcek dünyasında çok ayrıcalıklı bir yeri vardır. Dış görünümü hem renk hem şekil olarak mükemmeldir. Küçük bedenleri, parlak renkleri ve benekli kanatlarıyla dikkati çekerler. Varlığı insana mutluluk duygusu verir. En önemli özelliği ise uğur getirdiğine, üzerine konan insanın dileklerini gerçekleştireceğine inanılmasıdır. Uğur Böceği adını nasıl almıştı...
  • BENİM GÜZEL MEMLEKETİM 5. Bölüm Develi’nin Damak Tatları ve Bahar

    17 Mayıs 2024 Köşe Yazarları

    BENİM GÜZEL MEMLEKETİM 5. Bölüm Develi'nin Damak Tatları ve Bahar Gençliğimdeki baharları hatırlıyorum. Tüm doğa dirilir, tazelenir, etrafa mutluluk saçılırdı!... Baharın geldiğini çiçeklerin açmasından, ibibiklerin gelmesinden ve kuşların cıvıldamalarından anlardık. Güneş havayı ısıtmaya başlar, capcanlı bir doğa içinde mutlu mesut yaşar giderdik. Develi'de Bahar : Körkuyu'daki bağımızda kendine has bir kokusu olan bir has gülümüz vardı, gül şurubu yapardık. Nasıl özlüyorum hepsini, içim acıya acıya. Oysa hiç sevmezdim eski güzel günler ...