logo

DÜNYA KIZARMIŞ PEYNİR GÜNÜ

Peynir, dünyanın hemen hemen her yerinde, değişik tür sütlerden yapılan bir süt ürünüdür. Peynir, genel olarak, sütün pıhtılaşması, pıhtıdan peynir altı suyunun ayrılması, daha sonra da pıhtının değişik şekillerde işlenmesiyle elde edilmektedir. Peynir yapımında esas olarak, inek, koyun, keçi ve manda sütü kullanılmaktadır. Yüksek oranda kalsiyum içeren peynir, vücudun kalsiyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır.

Dünya Kızarmış Peynir Günü, her yıl 12 Nisan’da kutlanmaktadır. Bu özel gün, lezzetli ve doyurucu bir atıştırmalık olan kızarmış peyniri kutlamak için düzenlenmektedir. Bu özel gün, insanları kızarmış peynirin eşsiz tadını denemeye, farklı peynir çeşitlerini kullanarak yeni tarifler keşfetmeye teşvik etmektedir. Bu özel gün, peynir severlerin bir araya gelerek lezzetli bir atıştırmalık olması, peynir sandviçlerini ve onların enfes tadını kutlamak amacıyla düzenlenmektedir.

Kızarmış peynir sandviçleri, peynirin erimesi ve ekmeğin kızarmış olması nedeniyle sıcak, lezzetli ve doyurucu bir seçenektir. Dünya Kızarmış Peynir Günü, bu tadı kutlamak ve peynirli lezzetin tadını çıkartmak için harika bir fırsattır.

Her peynirden kızartma peynir olmaz. Fakat olandan da süper olur. Özel olarak hazırlanan kızartmalık peynirlerin haricinde, hellim, kelle peyniri, mozzarella veya mihaliç peyniri daha sert olduğu için ateşe dayanıklıdır. Hellim peyniri, bu kısıtlı kızartmalık peynir alışkanlığına renk katabilecek leziz bir peynir olarak Kuzey Kıbrıs’tan ülkemize yayılmıştır.

Sert peynir kolay erimez. Ama mutlaka yine de siz onu una bulamalısınız. Kıbrıs kökenli Hellim peyniri sık dokulu, yarı sert, sarımsı koyu beyaz renkte bir peynir olup, kızartma için uygun olan peynir çeşididir.

Kızarmış peynir, Çek mutfağının popüler ulusal yemeklerinden birisidir. En az bir kez Çekya’yı ziyaret eden ve hiç şüphesiz gerçek bir yağlı peyniri deneyen herkes bu yemeği evde pişirmek isteyecektir.

Kızarmış peynir sadece lezzetli bir meze değil, aynı zamanda doyurucu bir kahvaltı için harika bir seçenektir.

Kızarmış peynir, Brezilya ve Dominik Cumhuriyeti’nde yaygın bir besindir. Genellikle kızarmış peynir olarak Kıbrıs, Yunanistan, Lübnan, Suriye ve Türkiye’de kahvaltı tabağında servis edilmektedir. Brezilya, kızarmış peyniri oldukça fazla tüketen ülkelerden biri olduğunu kanıtlamıştır. Gelişmiş lipit son ürünleri, yağ peynirlerdeki proteinlerle karıştığında meydana gelen kimyasal reaksiyonla üretilmektedir. Ayrıca çoğu peynir raf ömrü uzun olması için tuzludur. Bu nedenle kızarmış peynir sağlıksız bir yemek olarak tanımlanmıştır. Kızarmış peynir topları hem kahvaltıda hem de gün içerisinde atıştırmalık olarak oldukça sevilmektedir.

Kahvaltı lezzetleri arasında son dönemde yerini alan ve gittikçe de yerini sağlamlaştıran bir lezzet ”Kızarmış Peynir”dir. Eminim bu lezzeti sevmeyenimiz yoktur. Sevdiklerimiz ile birlikte hafta sonu gittiğimiz bir kahvaltı mekânında veya evde kahvaltı yaparken sofraya en son gelen ve heyecanla beklenen bu lezzet artık mangal yapanların da tutkusu haline gelmiştir.
Mangallarda yerini almaya başlayan kızarmış peynirler közde pişen her şey çok güzel sözünü bir kez daha doğrulamaktadır. Tabi her peynirden yapılmaz bu lezzet bunun için özel aşamalardan geçirilmiş peynirleri kullanmak gerekmektedir.

Her peynir kızartılabilir, yalnız bunun için üretilen özel kızartmalık peynirlerin lezzeti bir başka olmaktadır. İdeal kızartmalık peynir, birkaç aşamadan geçirildikten sonra elde edilmektedir. Kızartmalık peynirin yapımı biraz daha zahmetli ve maliyetli olmaktadır.

Kızartma peynirleri kızartarak tüketmek için peynirleri yıkayıp suyunu süzdürdükten sonra direkt hafif yağlanmış sıcak tavaya atarak arkalı önlü kızartabilirsiniz.
Ayrıca tercih edebileceğiniz bir un çeşidi (tam buğday unu, galeta unu, mısır unu gibi) ile istediğiniz baharatları (kırmızıbiber, kekik, nane gibi) ekleyerek peynirleri bu unlu karışıma bulayarak tereyağı eklediğinizde tavada arkalı önlü kızartabilirsiniz. Sıcak olarak servis edilmelidir. Şimdiden afiyet olsun

Share
714 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

10+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -2

    03 Aralık 2024 Köşe Yazarları

    Rabbimize karşı kulluğumuzda ne kadar hassas olsak da, insan olmanın gereği hata ve günahtan uzak kalamıyoruz. Ama hata edenlerin en hayırlısı hatasından pişman olup Rabbine dönmeyi bilendir. Allah da günahını fark edip pişmanlık duyan kulunun tövbe etmesine çok sevinir( Müslim, Tevbe, l). Rahmeti geniş Rabbimiz (Mü'min, 7; Mlüslim, Tcvbe, 14) gecenin son üçte birinde dünya semasına iner (rahmet nazarıyla bakar) ve "Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim! Benden isteyen yok mu, ona (dilediğini) vereyim! Benden mağfiret isteyen yok mu, onu b...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -1

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    Ubudiyyet; Zâhirî ve bâtınî açıdan Allah’a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimidir. Dinimizde insanın Allah’a karşı hürmet, tevazu, sevgi ve itaatini göstermek, rızasını elde etmek niyetiyle ortaya koyduğu dinî içerikli davranışlar için ibâdet, hayatını daima Allah’a karşı saygı ve itaat bilinci içinde sürdürmesi şeklindeki kulluk duyarlılığı için de ubûdiyyet kelimeleri kullanılmıştır. İbadette belirli fiilleri yerine getirme öne çıkarken ubûdiyyette bu fillerle kazanılan hal, ahlâkî ve mânevî öz ağır basmaktadır. (TDV, İslam Ansiklopedisi, ...
  • DÜNYA ŞOFÖRLER GÜNÜ

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    Şoför, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, uzun veya kısa mesafeli yolculuklarda, motorlu yolcu taşıma araçlarını trafik kurallarına uygun olarak, güvenli bir şekilde kullanma ve yolcuların gidecekleri yerlere en iyi şartlarda ulaştırma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir. Aynı zamanda şoför, kullandığı aracın çalışma prensibine yetkin, bunu en etkin şekilde kullanan ve bu süreç içerisinde çevre koşullarına, yolcuların ve kendisinin güvenliğine son derece dikkat eden kişidir. Dünya Şoförler Günü, her yıl 30 Kasım'da kutlanan ...
  • Develi ve Yöresi Derneğimizin Sümengen Otel’de Bursiyerlerimize Tanışma Kahvaltısı

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    2024/2025 Dönemi faaliyetlerimiz 2 Kasım'da dernekte Prof. Dr. Recep Bozdoğan hocamızın “ LİDERLİK” konferansı ile başladı. Her dönem yaptığımız diksiyon kursumuz bu dönemde devam etti. Kursumuz bursiyerimiz Ayşe Kural tarafından iki hafta süreyle verildi. Katılmayan öğrencilerimiz için bu kurs bir kayıptır. 23.11.2024 Tarihinde Sultanahmet Sümengen Otel'de Mustafa Sümengen ağabeyimizin sponsorluğunda Gençlik Komisyonumuz açık büfe kahvaltıda bir araya geldi. Mustafa Sümengen ağabeyimize derneğimize her zaman yaptığı maddi ve manevi destekl...