Son Dakika
Kız çocuklarının toplumsal hayata katılmaları ve geleceği şekillendirmeleri için hep birlikte daha fazla çaba sarf etmeliyiz. Biliyoruz ki, güçlü bir toplum ancak kız çocuklarının gücü açığa çıkarıldığında oluşur.
Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 11 Ekim, “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak ilan edilmiştir.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 19 Aralık 2011 tarihli toplantısında, “kız çocuklarının çocuk haklarından eşit olarak yararlanmadığı, onlara verilecek her desteğin kız çocuklarına karşı ayrımcılığı ve şiddeti önleyeceği, onları güçlendireceği ve bunun toplumsal açıdan önemle vurgulanmıştır”.
11 Ekim tarihinin “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak kabul edilmesine oybirliği ile karar verilmiştir. Alınan kararda, kız çocuklarının güçlendirilmesinde ailelere ve toplumlara büyük rol düştüğü de vurgulanmıştır.
Dünya Kız Çocukları Günü, her yıl 11 Ekim’de dünya çapında kutlanan bir gündür. 2012’de Birleşmiş Milletler tarafından alınan bir kararla, kız çocuklarının cinsiyetinden ötürü maruz kaldığı eşitsizlik konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla kutlanmaya başlanmıştır. Eğitim hakkı, beslenme, yasal haklar, kadına yönelik şiddet ve zorla evlilik konuları da Dünya Kız Çocukları Günü kapsamında gündeme taşınmaktadır.
Ne yazık ki dünyanın neresinde olursak olalım, geliştirilen politikalara ve evrensel hedeflere rağmen kız çocuklarına ve kadınlara yönelik eşitsizlik devam etmektedir.
Aslında 11 Ekim’ler kız çocuklarının sorunlarını ve çözüm yollarını bir kez daha gündeme getirme günüdür. Türkiye’de eğitimden geri bırakılan kız çocukları, erken evliliklere zorlanmakta, çocuk yaşta anne olmakta, kendi geleceğini kendi kararı ile kuramamaktadır.
Dünyada her yıl milyonlarca kız çocuğu ayrımcılıkla mücadele etmektedir. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle karşı karşıya kalmaktadır. Eğitim hakkı, sağlık hakkı gibi birçok temel haklara erişmekte zorlanmaktadır. “Sen kız çocuğusun yapamazsın, kız çocuğu okumaz, ev işlerini kız çocuğu yapar” gibi toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığı pekiştiren ifadeler kullanmaktan kaçınılmalıyız.
Dünyada bir milyardan fazla kız çocuğu yaşamaktadır ve her birinin kendisini gerçekleştirebilmesi için desteklenmesi gerekmektedir. Kız çocukları cinsiyetleri nedeniyle ayrımcılıkla karşı karşıya kalmaktadır. Kız çocuklarının maruz kaldığı toplum kaynaklı ayrımcılık, şiddet ve eşit fırsatların olmayışı gibi nedenler onların gelişmelerinin önündeki en büyük engellerdir.
Kız çocuklarının desteklenmesinin, güçlendirilmesinin ve onlara yatırım yapılması son derece önemlidir.
Kız çocuklarının toplumda daha güçlü olmaları, her türlü ayrımcılık ve istismardan kurtulmaları, bütün haklardan eşit düzeyde yararlanmaları için çalışmalara devam edilmesinde fayda bulunmaktadır.
Cumhuriyetimizin 100.yılında kız çocuklarımız özel olarak desteklenmelidir. Gelecek nesillerin çağdaş, laik ve bilimsel eğitime fırsat eşitliği ile erişebilmesi için kararlı bir devlet politikası uygulanması gerekmektedir. İlgili kurumlar toplumu çocuk hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilgilendirmelidir.
Geçtiğimiz günlerde katledilen Narin gibi kızımızın başına gelenlerin başka kız çocukların başına gelmemesi için onları korumalıyız.
Kız çocukları toplumun geleceğidir. Onları desteklemek geleceği aydınlatmaktır. Çocuklara karşı her türlü istismarı engelleyelim. Toplumsal cinsiyet eşitliğini her ortamda konuşalım. Bu 11 Ekim’de ve her gün, kız çocuklarının güçlenmesi için çalışmaya devam etmeliyiz. Unutmayalım, sevgiyle ve aile şefkati içinde büyüyen her kız çocuğu yarınlarımız için birer umuttur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
12 Kasım 2024 Köşe Yazarları
08 Kasım 2024 Köşe Yazarları
08 Kasım 2024 Köşe Yazarları
01 Kasım 2024 Köşe Yazarları