logo

DÜNYA KAPLUMBAĞA GÜNÜ

Kaplumbağalar, yaklaşık 220 milyon yıldır dünyada varlıklarını sürdüren en eski sürüngen canlı gruplarından biridir. Yeryüzünün her yerinde hemen hemen her türlü iklimde yaşarlar. Onlar doğal yaşam alanlarımızın önemli bir parçasıdır ve korunmaları gerekmektedir.

Her yıl 23 Mayıs’ta kutlanan “Dünya Kaplumbağa Günü” dünya genelindeki tüm kaplumbağa türlerine dikkat çekmek, onların ve yaşam alanlarının korunması için farkındalık oluşturmaktır. Dünya Kaplumbağa Günü ile yeryüzünde bulunan yaklaşık 300 kaplumbağa türünün korunması ve yaşam alanlarının sürdürülebilirliği konusunda farkındalık yaratmak amaçlanmaktadır. Kaplumbağaların korunması için atılacak adımların önemini vurgulamak ve insanların bu konuda daha duyarlı olmalarını sağlamaktır.

Soyu tükenmekte olan kaplumbağaların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla kutlanan Dünya Kaplumbağa Günü, ilk kez 2000 yılında Amerikan Kaplumbağa Koruma Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikle kutlanmıştır.

Evrendeki en eski canlılardan biri olan kaplumbağa, özellikle evini kendi sırtında taşıması ve çok uzun ömürlü bir hayvan olması sebebiyle Türk inancında uğurlu ve kutsal sayılmış, devletin gücünü, koruyuculuğunu, ölümsüzlüğü, bilgeliği, mutluluğu, sabrı, azmi, istikrarı, sonsuzluğu vs. gibi birçok konuyu simgelemiştir.

Dünya üzerinde tespit edilmiş 300 çeşit kaplumbağa vardır. Bu türlerden ülkemizde sadece 8 tanesi yaşamaktadır. Kaplumbağalar sürüngenler sınıfından olup, çok sert ve kemiksi bir kabuk içinde yaşamaktadır. Tehlike anında baş, bacak ve kuyruklarını içeri çekmektedir. Başları vücutlarına oranla çok küçük, ağızları da bir kuşun gagasına benzemektedir. Gagaları bir bıçak kadar keskindir. Gözleri çukurda ve kapaklıdır.

Kaplumbağalar hem etçil hem de otçul hayvanlar olarak bilinmektedir. Kurtlar, küçük yumuşakçalar, cırcır böceği, çekirge benzeri hayvan türleri ve küçük balık çeşitlerini oldukça severler. Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası, dünyadaki en büyük sürüngenlerden birisidir. Boyu 3 metreye yaklaşabilmekte ve 900 kg ağırlığa ulaşabilmektedir. Karada yaşayan kaplumbağalar, su bölgesinde yaşayanlara göre daha uzun ömürlüdür. Karada yaşayanlar, 40 ile 200 yıl arasında yaşayabilmektedir. Suda yaşayan kaplumbağalar ise 30 yıla kadar hayatlarına devam edebilmektedir.

Kaplumbağaların yavaş yürümesi, genellikle doğalarındaki bir özellikten kaynaklanmaktadır. Yavaş hareket etmeleri, doğal düşmanlardan korunmalarına ve avlarını daha iyi takip etmelerine yardımcı olmaktadır. Ayrıca kaplumbağaların yavaş metabolizmaları, enerji tasarrufu yapmalarına ve uzun ömürlerini sürdürmelerine katkı sağlamaktadır.

Su kaplumbağalarının kış uykusuna yatma ihtiyaçları sıcaklık düşüşüyle doğru orantılıdır.
Doğada yaşayan su kaplumbağaları Ekim ya da Kasım ayından Mart ya da Nisan ayına kadar uyurlar. Bu uyku bildiğimiz uykudan farklıdır.

Geçmişi 110 milyon yıl öncesine uzanan deniz kaplumbağalarının türleri, tüm koruma çalışmalarına karşın artan çevresel kirlilik nedeniyle hala tehlike altındadır. Ülkemizdeki deniz kaplumbağası caretta carettalar da aynı tehlike içerisindedir.

Yumurtalarını bırakmaya hazır olduklarında, suda yaşayan kaplumbağalar bile yuvalarını yaşam alanlarının yakınında bulunan kumu veya toprağı kazıyarak yumurtalarını buraya bırakırlar.
Kaplumbağalar besleyici bir tip değildir.
Hiçbir kaplumbağa yavrularını büyütmek için etrafta dolaşmazlar. Yavru kaplumbağalar yumurtadan çıktığında kendi başınadır.
Bu yavruların inanılmaz bir yön bulma duyguları bulunmaktadır.

Share
564 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

8+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İLGİNÇ BİLGİLER – 2

    10 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Bir önceki yazımda dünya nüfusu ve konuşulan diller hakkında bilgi vermiştim. Şimdi de dünyadaki insanların yaşantısı, sosyal hayatları hakkında derlediğim ilginç bilgileri aktarmak istiyorum. Yapılan araştırmalarda dünyada yaşayanların %77'sinin konutu var. %23'ünün ise yaşayacak yeri dahi yok. İnsanların %21'i aşırı yemek yiyor, %63'ü istediği kadar yiyebiliyor. İnsanların yüzde 16'sı yetersiz besleniyor. Ancak, dünyada en çok yemek yiyen ülkeleri kesin olarak sıralamak oldukça zordur. Tüketim oranı, ülkelerin nüfus büyüklüğü, yaşam tarzı, ...
  • Üç Gonca Gülüm Adıyaman Ah! Adıyaman Şehitlerim Meral Bulut

    10 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Üç Gonca Gülüm Adıyaman Ah! Adıyaman Şehitlerim Meral Bulut “Alevler sizdeyse, közü bizdedir. Sizde ki yaranın, özü bizdedir.” Bir romanı elinize alıp okumaya başlayınca bırakamazsınız ya, bu da öyle bir kitap. Meral Hanım'ın tasvirleri ve akıcı üslubu sizi yaşayarak kitabı okutuyor sanki. Yazmak bir yetenek ve tutku. Bunun mektebi ve eğitimi de bana göre yok. Tamamen Allah vergisi. Okuyan kendini geliştiren toplumun sorunlarına duyarlı olan elbette başarılı olur. Söz kulağa, yazı uzağa gider. Meral Hanım'ın asrın felaketi depremde haya...
  • GELECEĞE UMUTLA BAKMAK

    10 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Miladi 2025 yılının şu ilk haftalarında, geleceğe ümitle bakabilmek için, her şeyden önce geçmişimiz ile ilgili ciddi bir muhasebe yapıp hatalarımızdan ders çıkarmamız gerekir. Aynı hata ve yanlışları tekrarlamamak çok önemlidir. Bir de geçmişteki başarısızlıklarımıza takılarak geleceğimizi de, aynı olacak diye ipotek altına almak yanlışların en büyüğü olur. Geleceğe umutla bakmak bizim şiarımız olmalıdır. Ümit (Reca) kelimesi, daha çok tasavvufta kullanılan ve kulun Allah’ın rahmetine ve mağfiretine güvenerek ümit içinde olması anlamında ge...
  • GEÇEN BİR YILIN MUHASEBESİ

    10 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Herkesin zaman algısı farklı olsa da zamanın evrendeki en değerli kaynak olduğunda hemfikirdirler. Fakat bu öyle bir değer ki; durdurulamaz, tasarruf edilemez, biriktirilemez, saklanamaz, alınıp satılamaz, ödünç verilemez, kişiye özel duruma dönüştürülemez, devredilemez, geri döndürülemez ve ötelenemez. Allah (cc) Kur’an-ı Kerimde adı “Asır/ zaman” olan bir sure indirmiştir ve öneminden dolayı ona yemin ile başlamaktadır. “Andolsun asra / zamana ki, insan gerçekten ziyan içindedir. Ancak, iman edip de salih ameller işleyenler, birbirlerine hak...