logo

DÜNYA İSRAF ETMEME GÜNÜ

Günümüzde hızla artış gösteren dünya nüfusu ve buna paralel olarak artan gıda ihtiyacı, doğal kaynakları dikkatli kullanmayı daha da önemli hale getirmektedir. Oysa pek çoğumuzun, belki farkında bile olmadan yaptığı başta gıda israfı olmak üzere, zaman israfı, eşya israfı gibi geleceğe ve sürdürülebilir bir yaşamın kaynaklarına yönelik israfı devam ettiriyoruz.
İsraf, bir şeyin gereksiz yere fazla kullanılmasıdır.
“15 Kasım tarihi “Dünya İsraf Etmeme Günü” olup, dünyanın sınırlı kaynaklarının bilinçli ve sorumlu bir şekilde kullanılmasının önemini vurgulamak için ayrılmış bir gündür. Bu özel gün, bireyleri ve toplumları israfı azaltmaya, kaynakları daha etkili kullanmaya ve sürdürebilir tüketim alışkanlıkları geliştirmeye teşvik etmektedir. Gıda israfından enerji tüketimine, su kullanımından atık yönetimine kadar çeşitli alanlarda bilinçli davranışları ön plana çıkarmaktadır.
Ayrıca bu gün gıda israfını azaltmak, enerjiyi daha verimli kullanmak, geri dönüşümü teşvik etmek ve daha az atık üretmek gibi konulara odaklanmamızı sağlamaktadır. Bu özel gün, her birimizin günlük yaşantımızda yapabileceğimiz küçük değişikliklerle dünyamızın üzerinde olumlu bir etki yaratabileceğimizi hatırlatmaktadır. Yine bu özel gün sürdürülebilir bir gelecek için herkesin katkıda bunabileceği fırsatlar sunmaktadır.
BM Gıda ve Tarım Örgütünün raporuna göre dünyada en çok israf edilen gıda patatestir. Bunu ekmek ve unlu mamuller, sebze ve meyveler, balıklar ve su ürünleri izlemektedir. Üretilen patates, pancar, turp ve havucun %46.2’si israf edilmektedir.
Her yıl 1,5 milyon ton patates çöpe atılmaktadır. Bu da 6 milyar insana yetecek patates demektir. Meyve ve sebzelerin %45,7 ‘si ise çöpe gitmektedir. İhtiyaç duyulandan fazla kullanılan her şey israfa girmektedir. İsraflar sadece ekonomik olarak düşünülmez.
Her konuda israf illa ki bulunur. Zamanın bile israfı vardır. Bir işe olması gerekenden daha fazla zaman ayrılıyorsa bu bir israftır. İsraf çeşitleri şu şekilde sıralanabilir. Zaman israfı, Nimet israfı, Mekân israfı, Eşya israfı’dır.
İsraf haram mıdır? Sorusuna Yüce Allah, “Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez” (A’raf 7/31) ayetiyle kullarını uyarmaktadır. Bu ayet-i kerimede bir taraftan insana yemesi içmesi emredilirken, diğer taraftan da yeme ve içmede israftan kaçınması emredilmektedir.
İsrafı yapan kimseye “müsrif” denilmektedir. İsraf, insanlar arasındaki ekonomik dengeyi bozmakta ve kişiler arasındaki kıskançlığı da artırmaktadır. Malı rastgele kullanmak, saçıp savurmak geçimsizlik doğurmakta ve aile düzenini de bozmaktadır. İsrafın sebeplerine gelince, hatalı üretim, aşırı üretim, fazla stok, bekleme, aşırı işleme, gereksiz taşıma, aşırı hareketler gibi sebepleri sıralayabiliriz.
Suyun boş yere kullanılmasına, su ile işimiz bittiğinde suyu kapatmadığımızda buna su israfı denilmektedir. Gıda israfı, tüketim için üretilmiş, tüketilmesinde sağlık açısından herhangi bir problem taşımayan ancak rengi, şekli ya da fazla üretim yüzünden tüketilmemiş, tabakta bırakılmış, çöpe atılmış tüm gıda ürünlerini kapsamaktadır. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın son raporuna göre en büyük israf kamu kurum ve kuruluşlarında yapıldığı ortaya çıkmıştır.
Avrupa’da her yıl yaklaşık 88 milyon ton gıda israf edilmekte ve bu israfın yarısından fazlası da evlerdeki kullanımlardan kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu’nun (TGDF) açıklamasına göre ülkemizde israfın boyutu 214 milyar liraya ulaşmaktadır. Türkiye’de her yıl üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ila 40’ı üretim, dağıtım ya da tüketim aşamasında kaybetmektedir.
Ülkemizde günde yaklaşık 6 milyon adet, yılda 2,1 milyar adet ekmek israf edilmektedir.
Hayatımızın belirli zamanlarında birçok konuda israflar yapabiliriz. İnsanlık, israf ettiği su, gıda, enerji ile aslında geleceğini tüketmektedir. İsrafı önlemeye duyarlı, bilinçli toplum olmanın yolunun da eğitim ile oluşacağını bilmeliyiz.

Share
284 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

3+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -2

    03 Aralık 2024 Köşe Yazarları

    Rabbimize karşı kulluğumuzda ne kadar hassas olsak da, insan olmanın gereği hata ve günahtan uzak kalamıyoruz. Ama hata edenlerin en hayırlısı hatasından pişman olup Rabbine dönmeyi bilendir. Allah da günahını fark edip pişmanlık duyan kulunun tövbe etmesine çok sevinir( Müslim, Tevbe, l). Rahmeti geniş Rabbimiz (Mü'min, 7; Mlüslim, Tcvbe, 14) gecenin son üçte birinde dünya semasına iner (rahmet nazarıyla bakar) ve "Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim! Benden isteyen yok mu, ona (dilediğini) vereyim! Benden mağfiret isteyen yok mu, onu b...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -1

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    Ubudiyyet; Zâhirî ve bâtınî açıdan Allah’a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimidir. Dinimizde insanın Allah’a karşı hürmet, tevazu, sevgi ve itaatini göstermek, rızasını elde etmek niyetiyle ortaya koyduğu dinî içerikli davranışlar için ibâdet, hayatını daima Allah’a karşı saygı ve itaat bilinci içinde sürdürmesi şeklindeki kulluk duyarlılığı için de ubûdiyyet kelimeleri kullanılmıştır. İbadette belirli fiilleri yerine getirme öne çıkarken ubûdiyyette bu fillerle kazanılan hal, ahlâkî ve mânevî öz ağır basmaktadır. (TDV, İslam Ansiklopedisi, ...
  • DÜNYA ŞOFÖRLER GÜNÜ

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    Şoför, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, uzun veya kısa mesafeli yolculuklarda, motorlu yolcu taşıma araçlarını trafik kurallarına uygun olarak, güvenli bir şekilde kullanma ve yolcuların gidecekleri yerlere en iyi şartlarda ulaştırma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir. Aynı zamanda şoför, kullandığı aracın çalışma prensibine yetkin, bunu en etkin şekilde kullanan ve bu süreç içerisinde çevre koşullarına, yolcuların ve kendisinin güvenliğine son derece dikkat eden kişidir. Dünya Şoförler Günü, her yıl 30 Kasım'da kutlanan ...
  • Develi ve Yöresi Derneğimizin Sümengen Otel’de Bursiyerlerimize Tanışma Kahvaltısı

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    2024/2025 Dönemi faaliyetlerimiz 2 Kasım'da dernekte Prof. Dr. Recep Bozdoğan hocamızın “ LİDERLİK” konferansı ile başladı. Her dönem yaptığımız diksiyon kursumuz bu dönemde devam etti. Kursumuz bursiyerimiz Ayşe Kural tarafından iki hafta süreyle verildi. Katılmayan öğrencilerimiz için bu kurs bir kayıptır. 23.11.2024 Tarihinde Sultanahmet Sümengen Otel'de Mustafa Sümengen ağabeyimizin sponsorluğunda Gençlik Komisyonumuz açık büfe kahvaltıda bir araya geldi. Mustafa Sümengen ağabeyimize derneğimize her zaman yaptığı maddi ve manevi destekl...