logo

DÜNYA HUYSUZLARA İYİLİK YAPMA GÜNÜ

Hepimizin hayatında memnuniyetsiz birileri vardır. Bu kişiler genelde huysuz olurlar ve hiçbir şeyi beğenmezler. Sürekli söylenirler ve her şeyin negatif tarafını görürler.

“Dünya Huysuzlara İyilik Yapma Günü” nün bilinen bir tarihi ve kökeni yoktur. İnsanlar arasında huzuru ve barışı sağlamak için büyük bir şans olacağını düşünen biri tarafından yaratılmış olabilir. Ancak, 16 Şubat her yıl “Dünya Huysuzlara İyilik Yapma Günü” olarak kutlanan özel bir gündür. Bu gün, etrafımızdaki huysuz, negatif davranışlar sergileyen veya asık suratlı insanlara nazik davranmak, onlara yardım ve iyilik etmek amacıyla düzenlenmektedir.

Kimi zaman huysuzluk, bazen insanların dâhili veya harici faktörlerden kaynaklanabilir ve olumsuz bir ruh haliyle kendini gösterebilir. Bu özel günün amacı, hoşgörü ve anlayış göstererek bu kişilere yardımcı olmak ve onların günlerini daha iyi hale getirmektir.

Bu özel gün, insanları anlayışlı ve nazik davranmaya teşvik ederken, nazik ve anlayışlı davranmanın gücünü vurgular. Ayrıca, başkalarının zor günlerinde yardım eli uzatmalarını sağlar ve olumlu bir etki bırakma fırsatı sunar. İnsanlar, bu huysuz kişilere güler yüzle yaklaşabilir, nazik sözler söyleyebilir veya yardım teklif edebilirler. Aynı zamanda bu gün, küçük bir iyilikle birisinin gününü değiştirebileceğimizi hatırlatarak insanları empati ve hoşgörüye teşvik edebilir.
Her zaman kötü huylu bir şekilde, her şeyden şikâyet eden bir kişi genellikle ‘mendebur’ olarak adlandırılır. Bu tür bir insanlar genellikle hoşnutsuzluk gösterirler. Ters ve aksi tavırlar sergileyerek şikâyet ederler. Özellikle kritik bir şekilde tek doğru kişinin kendilerini olduğunu düşünürler ama genelde de pek bir şey yapmazlar. Gürültü, sessizlik, genel olarak tüm aktiviteler onları rahatsız eder.
Çevremizde yaşayan huysuz bir komşu, gerçekten kötü ve korkunç bir insan olmayabilir. Bu insan aslında sadece yalnızdır. Yakın bir arkadaşınız ya da rastgele bir yabancı olabilir. Bir gülümseme ve espri ile yüzlerinin düşmesine ve bir an için bile olsa karşılık gelen bir gülümsemeyle değiştirilmesine neden olabilir. Yeter ki memnuniyetsiz olan birisini çöküşten çıkarmak için gereken şeyi yapmalıyız.

Bazen sizlerin de zaman zaman huysuzlandığınız günler olmuştur. Özellikle sabah uykunuzu tam almadığınızda, hasta olduğunuzda ya da akşam uykunuz geldiğinde huysuzlanacak kadar bitkinlik, yorgunluk üzerine çöktüğünü hissedersiniz. Bu yüzden mendebur, suratsız, sinirli ve iğrenç bir şeye dönüşebilirsiniz. Böyle durumlarda genellikle anneler ya da eşiniz yardıma koşar ve sakinleşmenizi sağlarlar. Bu nedenle empati yaparak çevrenizdeki huysuz kişilere karşı daha anlayışlı ve nazik davranabiliriz.
Huysuzluk sadece büyüklerde değil çocuklarda da olmaktadır. Anne ve baba huysuzluk, hırçınlık yapan çocuğuna sakinleştiğinde ilgi göstermeli, sınırların, kuralların belirlenmesinde kararlı ve tutarlı davranmalıdır.
Nezaket, büyük veya pahalı jestler gerektirmez. Pek çok küçük yoldan nazik olmayı alışkanlık haline getirmek, yapan için olumlu bir etkiye sahiptir. Bu günde biraz nezaket gösterin ve huysuz kişilerin iyi bir gün geçirmelerine yardımcı olacak bir şeyler yapın. Gülümsemek gibi basit bir nezaket göstermek, davranışlarından dolayı onları yargılamamak bile bu günü daha özel kılar.
Başkaları mutsuz ve huysuz olduğunda, asla itiraf etmeyecek olsalar bile, kesinlikle çevresine kötü bir enerji yayarlar. Eğer o kişi siz olursanız, kendinizle ilgili değişiklikler yapmayı deneyin ve bu size yardımcı olacaktır. Dolayısıyla çevreniz daha mutlu ve huzurlu olacaktır.
Bazen insanlar bize iyilik yaparken bazen de biz başkalarına iyilik yaparız. Ancak bugün diğer günlerden biraz farklı olmalıdır. Bu özel günde bizler bu memnuniyetsiz ve huysuz kişileri bulup onlara iyilik yapmalıyız. Çünkü iyilik sosyal ilişkimizi geliştirir ve bizleri mutlu eder. İyilik fiziksel sağlığı olumlu etkilediği için hayata anlam kattığını da unutmayalım.

Share
732 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

7+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • SARKOPENİ NEDİR?

    24 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Tıp dilinde sarkopeni olarak adlandırılan yaşlılarda kas erimesi, ilerleyen yaşa bağlı olarak kas kütlesi ve fonksiyonlarında meydana gelen istem dışı kayıptır. Sarkopeni aslında yaşla birlikte kas kütlesi ve iskelet gücünün kaybıdır Fiziksel olarak bağımsız bir hayat sürdürebilmek için sağlıklı bir kas dokusu ve kas fonksiyonlarına sahip olabilmemiz gerekir. Yaşlılarda sarkopeni (kas erimesi) çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olarak fiziksel yetersizlik, düşük yaşam kalitesi, travma ve ölüm gibi istenmeyen sonuçlarla bitebili...
  • Develi Çarşı Camiinin Mimarı Salim Alp

    24 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Salim ağabey ile sohbetimizde mimarlık mezuniyetimden yaklaşık 15 yıl sonra Çarşı Camii'nin yapılması bize nasip oldu, diye anlattı. Çarşı Camii Dernek Yönetim Kurulu'nun: Av: Esat Cebeci, İş adamı: Şadi Kolay, İş Adamı: Suat Köylüoğlu, Eczacı: Haluk Yalçın, Milletvekili : Salih Kapusuz'dan oluştuğunu dile getirdi. Vefat edenlere Allahtan rahmet, hayatta olanlara sağlıklı bir ömür diledi. Bu proje Sayın Develi Müftümüz Mustafa Başaran'ın teşviki ile daha önce vakıfların kararı ile bir kısım yıkılmış olan eski Çarşı Camii'nin yerine yenisin...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -2

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Rabbimize karşı kulluğumuzda ne kadar hassas olsak da, insan olmanın gereği hata ve günahtan uzak kalamıyoruz. Ama hata edenlerin en hayırlısı hatasından pişman olup Rabbine dönmeyi bilendir. Allah da günahını fark edip pişmanlık duyan kulunun tövbe etmesine çok sevinir( Müslim, Tevbe, l). Rahmeti geniş Rabbimiz (Mü'min, 7; Mlüslim, Tcvbe, 14) gecenin son üçte birinde dünya semasına iner (rahmet nazarıyla bakar) ve "Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim! Benden isteyen yok mu, ona (dilediğini) vereyim! Benden mağfiret isteyen yok mu, onu b...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -1

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Ubudiyet; Zahirî ve bâtıni açıdan Allah’a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimidir. Dinimizde insanın Allah’a karşı hürmet, tevazu, sevgi ve itaatini göstermek, rızasını elde etmek niyetiyle ortaya koyduğu dinî içerikli davranışlar için ibadet, hayatını daima Allah’a karşı saygı ve itaat bilinci içinde sürdürmesi şeklindeki kulluk duyarlılığı için de ubudiyet kelimeleri kullanılmıştır. İbadette belirli fiilleri yerine getirme öne çıkarken ubudiyette bu fillerle kazanılan hal, ahlâkî ve manevi öz ağır basmaktadır. (TDV, İslam Ansiklopedisi, cil...