Son Dakika
“Dünya Hostesler Günü” ya da Türkiye’deki adı “Dünya Kabin Memurları Günü”, 31 Mayıs tarihinde hava yollarında kutlanan özel günlerden birisidir. Bu gün, hosteslerin veya kabin memurlarının önemini vurgulamak, hizmet sektöründeki katkılarını kutlamak ve hosteslerin çalışma koşullarının iyileştirilmesini teşvik etmek amacıyla düzenlenmektedir.
Bu özel günde, hosteslik mesleğinin değeri, hizmet standartları, yolcu ilişkileri ve çalışma koşulları gibi konular üzerinde odaklanan etkinlikler, seminerler, ödül törenleri ve teşekkür etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu gün, hosteslerin çalışmalarını takdir etmeyi, hizmet sektöründe kalite ve profesyonellik standartlarını yükseltmeyi ve hosteslerin iş yaşamında daha iyi koşullara sahip olmasını desteklemeyi hedeflemektedir.
Kariyer planlarken seçilen mesleği çok iyi belirlemek gerekmektedir. Kişilerin ilgi alanları, yetenekleri, alacakları eğitim süresi gibi belirleyici hususlar kişinin kariyerinin belirlenmesinde önemli yer tutmaktadır. Hostes olmak da belli şartları olan, alınması gereken bazı eğitimler bulunan ve kişilerin bazı özelliklerine ya da yeteneklerine bağlı olarak seçilmesi gereken meslekler arasında yer almaktadır.
“Hostes” veya diğer adıyla “kabin memuru”, uçuşlarda uçaktaki yolcuların konforunu ve güvenliğini sağlamakla yükümlü kişidir. Erkek kabin memurları “host” ismiyle anılmaktadır. Aslında yalnızca uçaklarda değil, yolcu gemilerinde, otobüslerde ve trenlerde de hostesler yer almaktadır. Fakat hostes denildiğinde ilk akla gelen hava yani uçuş hostesliği olmaktadır.
Bu meslek grubunun tarihi çok da eski sayılmaz. Tarihteki ilk kabin memuru Heinrich Kubis isimli bir Alman vatandaşıdır. Heinrich Kubis, ilk uçuş görevini 1912 yılında gerçekleştirmiştir. Heinrich Kubis, 1912 yılında yolcu taşıyan ve yolcularına yemek servisi dâhil ultra lüks hizmet veren, Alman yapımı güdümlü balon, delag Zeplin Lz-10 Schwaben ‘da görev yaparak bir hava aracında görev yapan ilk hostes olmuştur.
Hosteslik mesleği, 1920’li yıllarda havayolu ulaşımının artmaya başlamasıyla ortaya çıkmıştır. O dönemlerde daha çok erkekler tarafından icra edilen bu meslek, daha sonra kadınlar tarafından daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Hostesler, uzun yıllardan sonra “kıdemli uçuş görevlisi” ve “baş görevli” gibi unvanlara sahip olmuşlardır.
Hava alanlarında, yer hostesi ve hava hostesi olmak üzere iki tür hostes çalışma faaliyetleri içinde yer almaktadır. Yer hostesleri, yolcuların uçağa bininceye kadar olan süreçlerdeki düzenlemeleri yaparlar. Bu doğrultuda yolcuları yönlendirir ve uçakların iniş kalkışlarını kontrol ederler.
Uçak hostesleri ise, uçak içerisinde bulunan yolculara servis hizmeti sunarlar. Uçağın düzeninin sağlanması, kurulan düzenin bozulmaması, seyahat eden yolcuların memnuniyeti ve güvenli uçuş sağlamak gibi amaçlar doğrultusunda çalışmalar yürütürler. Hostes, yolcuları selamlamak, güvenliklerini koordine etmek, hava yolculuğunu konforlu kılmak, koltuk yerleşimi esnasında yolcuyu yönlendirmek ve bunlardan daha fazlasını yapmakla sorumlu ve yükümlüdür.
Hosteslik kolay bir meslek gibi görünse de oldukça zor bir meslektir. Hosteslik zor olmasına rağmen eğlence düzeyi oldukça yüksek bir meslektir. Bu meslek beraberinde büyük sabır ve özveri de istemektedir. Bu nedenle en önce bu mesleğin gerektirdiği zorluklara katlanabilme yetisine sahip olabilmek önemlidir.
Yolcularla bire bir muhatap oldukları için sürekli güler yüzlü ve pozitif kalması gerekmektedir. Bazı zorlu yolcularla doğru şekilde ilgilenebilmek için sabırlı ve sakin bir yapıya sahip olması şarttır. Hostes olabilmek için eğitimle birlikte kişilik yapısının da mesleğe uygun olması gerekmektedir.
Hostesler, iyi bir kariyere sahip olmakla beraber, Türkiye’nin ve dünyanın neredeyse her bir yanını gezerek yeni yerler tanıyıp yeni deneyimler kazanabilirler. Yolculuk süresince karşılaştığı, tanıştığı insanlardan pek çok şey öğrenebilir hatta kendisine bir çevre bile oluşturabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
12 Eylül 2024 Köşe Yazarları
12 Eylül 2024 Köşe Yazarları
06 Eylül 2024 Köşe Yazarları
06 Eylül 2024 Köşe Yazarları