logo

DÜNYA GIDA İSRAFINI ÖNLEME HAFTASI


Mustafa ÇEKEMOĞLU
cegmecioglu@cagdasdeveligazetesi.com.tr

 

Gıda (besin), canlıların gelişip güçlenmesi ve yaşaması için ihtiyaç maddelerdir. Her canlının hava, su gibi gıdalara da ihtiyacı vardır. İsraf kelimesini tanımlamak gerekirse, ihtiyaç duyulandan fazla alınması, kullanılması ya da yeteri kadar kullanılmadan atılması şeklinde açıklanabilir.
Gıdaların israf edilmesi, yeteri kadar tüketilmeden atılması ya da ihtiyaç duyulandan fazla gıda ürünü alınması, bugün olmasa da yarın büyük bir açlık sorunu ile karşılaşmamıza neden olacaktır. Çöpe atılan, ziyan edilen ekmek, yemek, sebze ve meyve gibi gıda maddelerinden dolayı hem biz hem de ülkemiz büyük zarar görmektedir.
Dünyanın en önemli sorunlarından biri milyonlarca insanı yerinden eden açlık olayının yaşanmasıdır. Yaklaşık 800 milyon insan açlıktan etkilenmekte, 1.2 milyar insan ise susuzluk sorunuyla boğuşmaktadır. Dünyanın en temel sorunlarından birisi olan açlık maalesef insanlığı tehdit etmektedir.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Kuruluşu FAO, beslenme ile ilgili sorunları gündeme getirmek, bunlara çözüm bulmak amacıyla 16 Ekim gününü “Dünya Gıda Günü ” olarak kabul etmiştir. Ülkemizde 9-16 Ekim tarihleri arasındaki hafta “Dünya Gıda Günü – Beslenme ve Gıda İsrafını Önleme Haftası” olarak kabul edilmiştir. Bu hafta boyunca gıda maddelerinin israf edilmemesi ve en faydalı bir biçimde kullanılması konusunda vatandaşlar uyarılmaktadır.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de açlık sınırını yaşayan onlarca, hatta yüzlerce insan bulunmaktadır. Öte yandan gıdaları ziyan etme konusunda da ölçü tanımıyoruz. En temel gıdamız bütün dünyada olduğu gibi ekmektir. Maalesef, ekmek en çok israf edilen gıda maddesidir. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde her gün 6 milyon ekmek çöpe gitmektedir. Dünya Gıda Örgütü verilerine göre israf edilen veya kayba uğrayan gıda miktarı, dünya gıda üretiminin üçte birini oluşturmaktadır. Özetle gıda israfı sosyal, ekonomik ve çevresel boyutlarıyla günümüzün en önemli sorunlarından biri olarak öne çıkmaktadır.
Bilinçsiz tüketim anlayışı, satış ve pazarlama sektöründeki ilerlemeler, ürün cazibesindeki artış, albenili reklamların etkisi, beslenme kültüründeki eksiklikler, sosyal ve kültürel faktörler gibi nedenlerle gereksiz, amaçsız ve yararsız bir şekilde ihtiyaç fazlası tüketim malzemesi alınması gıda israfına neden olan etkenlerdir.
Gıda israfı, emeklerin çöpe atılması demektir. Gıda israfı, milletçe fakirliğe doğru giden yolu hazırlamak ve hızlandırmaktır. Yapılması gereken şey aslında çok basit. Besin savurganlığını yok etmek için tüketeceğimizden fazla ürün almamak, artan ürünleri de doğru değerlendirmek ve onları iyi muhafaza etmektir.
İnsanlık, israf ettiği su, gıda, enerji ile aslında geleceğini tüketmektedir. İsrafı önlemeye duyarlı, bilinçli toplum olmanın yolunun da eğitim ile oluşacağını bilmeliyiz. Çok üretelim, yeteri kadar tüketelim. Zamanımızı iyi kullanalım. Gıda israfını önlemezsek, bizlerde yetersiz beslenen insanlardan birisi oluruz. Ekmek, yemek gibi besinlerimizi yeteri kadar alalım, pişirelim ve yiyelim. Kesinlikle çöpe besin artıkları atmamaya gayret edelim.
Dünyada açlık çeken, açlıktan ölen insanların sayısını artırmayıp azaltabilirsek bu güne anlam katmış oluruz. Sağlıklı büyümek için çeşitli, taze, faydalı ve yeteri kadar besin alarak dengeli beslenmeye gayret etmeliyiz. Aile ve ülke bütçesine katkıda bulunmak için de besin israfından kaçınmalıyız. Çevremizdeki aç insanları düşünerek lütfen gıdalarımız israf etmeyelim. Herkesi gıdalara farklı bakmaya, hem almadan hem de atmadan önce bir kere daha düşünmeye davet ediyorum.

Share
160 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Âşık Seyrani Bektaşi Şairi miydi?

    11 Ekim 2019 Köşe Yazarları

      Seyrani'ye asılsız ve kasıtlı olarak aşırı derecede içkiye düşkün bir Bektaşı şairi iftirası nasıl atıldı? Merhum hocam Ahmet Hazım Ulusoy'un hazırladığı “Sanihat-ı Seyrani adlı eserini bastırmak üzere 1924 yılında İstanbul'a gider. O dönemde İctihat Mecmuası'nı çıkaran Dr. Abdullah Cevdet'in İstanbul Cağaloğlu'ndaki idare yerine uğrar. Bilindiği gibi: Gençliğini İsviçre'de hayatının bir kısmını da Avrupa'da geçiren Abdullah Cevdet'in dinsiz olduğunu ve namazının kılınmamasını söylenmişse de Ayasofya Camii imamı hatibi cenaze namaz...
  • DÜNYA GIDA İSRAFINI ÖNLEME HAFTASI

    11 Ekim 2019 Köşe Yazarları

      Gıda (besin), canlıların gelişip güçlenmesi ve yaşaması için ihtiyaç maddelerdir. Her canlının hava, su gibi gıdalara da ihtiyacı vardır. İsraf kelimesini tanımlamak gerekirse, ihtiyaç duyulandan fazla alınması, kullanılması ya da yeteri kadar kullanılmadan atılması şeklinde açıklanabilir. Gıdaların israf edilmesi, yeteri kadar tüketilmeden atılması ya da ihtiyaç duyulandan fazla gıda ürünü alınması, bugün olmasa da yarın büyük bir açlık sorunu ile karşılaşmamıza neden olacaktır. Çöpe atılan, ziyan edilen ekmek, yemek, sebze ve meyve...
  • DEVELİ’DEN KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ: III DR.RECAİ ÖZDİL

    11 Ekim 2019 Köşe Yazarları

    Son dönem müzik hayatımızda üzerinde durulması gereken kişilerden biri de Dr.Recai Özdil'dir Kendisini bir tesadüf eseri 1967 yılında Ankara'da, Anafartalar Caddesi'ndeki muayehanesinde tanımıştım. Muayenehanesinde, DTCF Türkoloji bölümünde okurken İlhan isminde bir arkadaşım çalışıyordu. Niğdeli .Onunla fakültenin akşam bölümünde okuyor ve aynı zamanda aynı evi paylaşıyorduk. İkimiz de gündüzleri işimize, akşamları da eğitimimize gidiyorduk. İlhan ile beraber de Melek Hanım adında bir hemşire çalışıyordu. Bir vesile onları ziyarete gitti...
  • Aşık Seyrani İle İlgili Övgüler

    04 Ekim 2019 Köşe Yazarları

      Seyrani'nin hayatı şiirleri üzerine birçok bilgi ve belge mevcuttur. 25'in üzerinde hayatı ve şiirleri ile ilgili kitap ve hayatını anlatan bir biyografik roman yazılmıştır. Seyrani hakkında asılsız mesnetsiz yazıları kaynak göstererek yanlış tanıtılmasına cevap olarak değerli üstatların, tarihçilerin, yazarların Seyrani hakkındaki görüşlerine yer verdim. Yer verdiğim bu övgüler ona değer veren Seyrani dostlarına bir armağanımdır. * Seyrani ekseriyetle sofiyane ve ahlaki mahiyette olan şiirlerinde halk edebiyatı ananaleri, halk ahlak...
astropay bozdurma bitcoin bozdurma paykwik bozdurma