Son Dakika
Ertelemek, Latince kökenli bir kelime olup, yarına veya ileri bir zamana bırakmak anlamına gelmektedir. Herkes hayatında yapması gereken bir şeyleri ertelemiştir. Bu durum kişiye zaman zaman stres ve gerginlik yaratabilmektedir.
Ancak erteleme davranışı sürekli bir tekrar eden tutum haline gelmiş ise ortada ele alınması gereken bir sorun olduğu açıktır.
Erteleme davranışı, TDK’de “sonraya bırakmak”, “tehir etmek”, “tecil etmek”, “talik etmek” olarak açıklanmaktadır. Literatürde pek çok tanımı bulunmakla birlikte yaşamın her alanında karşılaşılan, kimimizin alışkanlık haline getirdiği, kimimizin sorun dahi etmediği bir eğilimdir.
Erteleme, insanların geçici rahatlama sağlamak amacıyla sorunlarıyla yüzleşmek yerine ertelemeyi tercih ettiği kaçış yöntemidir. İşi hemen yapmak yerine, daha sonra yapmaya karar vermek, zihni rahatlatıcı bir gerekçe gibi görünebilir. Zamanla, ertelediğiniz görevler birikir, başarıya giden yolda sizi geride bırakır. Erteleme hastalığı, hepimizin bir noktada karşılaştığı durumlardan birisidir.
Erteleme hastalığına sahip olan kişi, yapması gereken işleri sürekli olarak son ana kadar bekletir. Ödevler, projeler veya diğer sorumluluklar son güne veya saate kadar ertelenir. Kişi, işlerin önceliklerini belirlemekte güçlük çeker. Hangi görevin daha önemli olduğunu veya hangi işin öncelikli olarak tamamlanması gerektiğini belirlemekte zorlanır.
Erteleme çoğu zaman, görevin göz korkutucu doğasından veya sadece motivasyon eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Ertelemenin meydana gelmesinin birçok nedeni vardır. Yine de, görevleri tamamlamanın önündeki en büyük engellerden birisidir.
Kişi, ertelediği işi bir şekilde ve bir zaman yapacağını bildiği için hem erteleme süreci sırasında sıkıntı yaşar, hem de ertelediği işi daha sonra aceleyle ve daha düşük nitelikte yapacağı için de ayrıca rahatsızlık duyar. Bazen erteleme bir sorun haline gelebilir. Çalışmalar, alışılmadık ertelemenin stres ve endişeyi artırdığını, üretkenliği azalttığını ve bir kişinin iş performansı üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini göstermiştir.
Erteleme ile Mücadele Günü, her sene 6 Eylül gününde kutlanmaktadır. Bu özel gün, ertelemeyi yenmek, üretkenliği artırmak ve hedeflere odaklanmayı teşvik etmek amacıyla düzenlenmektedir. Dünya Erteleme ile Mücadele Günü, insanları erteleme alışkanlığından kurtulmaya ve işleri zamanında yapmaya teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
“Sorumluluklarımın farkındayım ama harekete geçemiyorum. Yarın yaparım dedikçe daha da üşeniyorum” diyen bir kişi olabilirsiniz. Ertelemenin en büyük sebeplerinden birisi, işin büyüklüğünün sizi korkutması ve işin gözünüzde büyümesidir. Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız işinizi parçalara ayırmanızda fayda var. Yapacağınız iş parçalar halindeyken zihninizde oluşturduğu korku azalacak ve yapmaya daha rahat başlayabileceksiniz.
İş planınızı yaparken en zor işe ilk olarak başlamak, diğer işlerinizi ertelemenizin önüne geçecektir.
Ertelemeye neden olan durum genellikle bir davranışın başlamasıyla ilgilidir. Neden ertelemediğimizi araştırmamız gerekmektedir. Ertelemeyi yenmek için mücadele ediyorsanız yardım aramaktan korkmayın. Bir arkadaşınızla, akrabanızla veya hatta bir terapistle konuşabilirsiniz. Onlardan rehberlik ve destek alabilirsiniz.
Zamanı nasıl kullandığın oldukça önemlidir. Zamanı verimli kullanmak birçok problemi aşman anlamına gelmektedir. Zamanı değerlendirirken duyarlı olmaya özen göstermelisiniz.
Sonuç itibariyle erteleme davranışı, kişinin performansını ve kendine inancını olumsuz yönde etkiler. Ertelemenin üstesinden gelmenin en büyük zorluğu başlamaktadır. Ertelemeyi durdurma konusunda bir çözüm yaptığınız zaman kendinizi daha mutlu ve başarılı hissedersiniz.
Gözünüzde büyüyen en zor işleri tamamladığınızda mola vermeyi ve kendinizi ödüllendirmeyi ihmal etmeyin. Böylece bir sonraki işe daha motive bir şekilde başlayacaksınız. Üşenme, erteleme, vazgeçme, zamanım yok deme, bugün hemen başla…
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
10 Ekim 2024 Köşe Yazarları
10 Ekim 2024 Köşe Yazarları
10 Ekim 2024 Köşe Yazarları
04 Ekim 2024 Köşe Yazarları