Son Dakika
İstanbul Develi ve Yöresi Derneğimizde Başkan Necati DEVELİOĞLU Dönemi : ( 25.11.2001 – 09.11.2003)
DÜNYA BİYOLOĞLAR GÜNÜ
DEVELİ’DE KUMAR VE KUMARHANELER-1
İstanbul Develi ve Yöresi Derneğimizde Başkan Muzaffer AKSU Dönemi: (21.04.1996-25.11.2001)
NEDEN PAYLAŞMALIYIZ?
BODRUM HÂKİMİ TÜRKÜSÜ ve Dr. Halil Atılgan
Bundan birkaç yıl önce yeni aldığım cep telefonumda değişik şekilde sembolleri gördüğümde bunları ne işe yaradığını bilmiyordum. Daha sonra bu sembollere Emoji denildiğini öğrendim. İnanıyorum ki birçoğunuzun da benim gibi aynı duruma düştüğünü sanıyorum.
Emoji, insanların duygularını karşı tarafa iletmek adına kullanmış oldukları sembollerdir. Genellikle sanal yazışmalarda sık sık kullanılan emojiler, son günlerde bir hayli ün yaparak tüm medyalarda kullanılır hale gelmiştir. Hal böyle olunca insanlar duygularını kelimeler yerine emojiler ile anlatmaya başlamıştır.
Bir Japon buluşu olan emoji, günümüz mesajlaşmalarında milyarlarca insan tarafından kullanılmaktadır. Türkçeye Japoncadan geçen emojide, “e” Resim, “moji” ise Karakter anlamına gelmektedir.
Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte iletişimde kilit rollerden birini üstlenen emojiler, kelimelerle ifade edilemeyen boşlukları doldururken, duygularımızı ifade edebilmenin de pratik yolunu sunmaktadır.
Emojilerin hayatımıza girişi aslında cep telefonlarından biraz daha öncesine dayanmaktadır. Dünyada kullanılan ilk emoji Slovakya’da yapılan bir araştırma sonucu ortaya çıkmıştır. Tarihte bilinen ilk emoji araştırmaya göre 1635 yılı civarındadır. Jan Ladislaides isimli avukat bir hukuk dosyasının içinde yer alan resmi bir evrakta “gülen yüz” emojisi kullanmıştır. Gülen yüz emojisi, resmi evrakta bulunan bir şeye olan mutluluğu belirtmek için çizilmiştir.
Zamanımızda emojinin mucidi Shigetaka Kurita olup kendisi Japon’dur. İlk emoji 1998 yılında Japonya’da faaliyet gösteren NTT DOCOMO adlı bir firmanın i-mode adlı mobil cihazında kullanılmıştır.
Önce akıllı telefonların, ardından Facebook, Twitter, Instagram ve Whatsapp benzeri mesajlaşma uygulamalarının yaygınlaşmasıyla emojiler gündelik hayatımızın ve kendimizi ifade biçimimizin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.
Dünya Emoji Günü, 2014 yılından bu yana her yıl 17 Temmuz tarihinde kutlanmaktadır. Bu günün kutlanmasının sebebi ise, pek çok platformda karşımıza çıkan takvim emojisinin 17 Temmuz gününü gösteriyor olmasından kaynaklanmaktadır. Dünya Emoji Günü, her yıl yapılan eklemelerle daha da genişleyen emoji klavyesi, artık hayatımızın ve mesajlaşmalarımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.
Yapılan araştırmalara göre Fransa ve İtalya, romantik ifadeleri daha sık kullanmaktadır. Türkiye’de en çok kullanılan emojinin ise klasik gülen yüz emojisi ile kalp, gülücük, gözünden yaş gelerek gülme ve göz kırpma olduğu ortaya çıkmıştır.
Daha dini ve ruhani karaktere sahip ülkeler olan Hindistan ve Meksika gibi ülkeler en çok dua eden ifadeyi, Kolombiya, Arjantin ve Brezilya’da da en çok müzik notaları emojisi kullanıldığı belirlenmiştir. ABD ve İngiltere’de ise en çok gülmekten ağlayan ifade tercih edilmiştir. Görüldüğü gibi emoji tercihleri ülkelerin genel eğilimleri ve kültürlere göre değişmektedir. Emoji kullanmayı en çok seven ülke Hindistan olurken Türkiye listede 14. sırada yer almıştır.
Emojilerin ya da diğer isimleri ile simge, ikon, figür, sembol ve gülücüklerin kullanım şekilleri her platformda farklı gibi gözükse de aslında aynı anlamlara gelmektedir. Emoji kullanımındaki önemli nokta, emojileri anlamlarına göre doğru yerde kullanmaktır. Çünkü emojiler, anlamları dışında kullanıldıklarında aslında yazmak istediğiniz cümlenin bütünlüğü ile tezatlık oluşturabilir, karşınızdaki kişi ile iletişiminizi zedeleyebilir. Bu nedenle kullandığınız emojilerin anlamlarını bilmek, karşınızdaki kişi ile iletişiminizi de kolaylaştıracaktır.
İster Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya kanallarında ister Whatsapp ya da mesajlaşma gibi telefon uygulamalarında kullansanız da mutlaka emojilerin anlamları hakkında fikir sahibi olmalısınız.
Bu itibarla Dünya Emoji Gününüz kutlu olsun.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
14 Nisan 2021 Köşe Yazarları
14 Nisan 2021 Köşe Yazarları
14 Nisan 2021 Köşe Yazarları
09 Nisan 2021 Köşe Yazarları