Son Dakika
Uzun yıllardan beri sıcak çay, vazgeçilmez içeceklerimizden biridir. Ancak son yıllarda buzlu çay da dünya çapında çok sevilen ve tercih edilen içecekler arasında yer almaya başlamıştır. Yaz geldi ve artık havalar ısındı. Bizi gerçekten ısıtan çay, kahve gibi içecekler artık çok keyif vermemeye başladı.
Bunaltıcı bir havada yüzümüzü daha serinletici şeylere doğru çevirmeye başlıyoruz. Mesela soğuk bir bardak buzlu çay içmek için mükemmel bir gün. Çünkü bugün 10 Haziran ve
“Buzlu Çay Günü”.
Çay içmeyi yaz kış severiz. Kışın içimizi ısıtır, yazın soğuk soğuk ferahlatır. Sıcaklığın verdiği harareti üzerinden atmak, ferahlamak ve soğuk sulara atlıyormuş gibi hissetmenize yardımcı olmak için İngilizcesi “ice tea” olan ve dünyanın farklı noktalarında içine farklı ürünler katılarak hazırlanan bu “Soğuk Çay” denen içeceği insanın içtikçe içesi geliyor.
Buzlu Çay nedir? Serinletici bir seçenek arayanların gözdesi olan buzlu çay, genellikle çay yapraklarının aromasının alınmasıyla elde edilen, şekerli veya şekersiz olarak buzlu servis edilen bir içecektir. Her damak zevkine uyan birçok farklı seçeneği bulunmaktadır. Kalori miktarı düşüktür. Bunaltan sıcak havalarda havuz başında, balkonda, evin ferah bir köşesinde, güzel bir kafede keyifle tüketilebilmektedir.
Çay, dünyada sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecektir. Sıcak çay dışında buzlu çay da herkesin sevebileceği içeceklerden birisidir. Buzlu çayın en çok tüketildiği ülkelerden biri ABD’dir. Bu konu üzerine yapılan birçok ankette her yıl yaklaşık 2.2 milyar galon çay tüketildiği ve toplamın en az %85’inin buzlu çay olduğu görülmektedir.
Buzlu çay, demlenmiş çayın soğutulmasıyla yapılan bir içecektir. Genellikle buzla servis edilen buzlu çay, dünya çapında popüler bir içecektir ve genellikle yeşil ve siyah çaydan yapılmaktadır.
Buzlu çay ilk kez basılı olarak Housekeeping in Old Virginia adlı yemek kitabında ortaya çıkmıştır. Yazar kitabında yeşil çayı bir gün boyunca demlendirmeyi, ardından “Kadehi buzla doldurmayı, her birine iki tatlı kaşığı toz şeker koymayı ve çayı buz ve şekerin üzerine dökmeyi” tavsiye ediyordu.
Ancak, buzlu çayın büyük çıkışı 25 yıl sonra St. Louis 1904 Dünya Fuarı’nda gerçekleştir. Richard Blechynden, fuardaki konuklar için sıcak çay örnekleri hazırlamış ancak aşırı sıcak hava
nedeniyle insanların sıcak içeceklere rağbet etmeyip daima soğuk içeceklere yönelmesiyle karşılaşmıştır. Bunun üzerine sıcak çaylarını buzla buluşturmayı denemiş ve konuklara öyle
sunmuştur. Buzlu çayı konukların da çok beğenmesiyle buzlu çay keyfi, halk arasında giderek yayılmaya başlamıştır.
Buzlu Çay için tarifler 1870’lere kadar geri gitmektedir. Ama gerçek anlamda buzlu çayın popüler olması ve herkes tarafından içilmeye başlaması ancak son 25 yıldır olmuştur. Bunda büyük meşrubat firmalarının ürünlerine soğuk çayı eklemesinin etkisi çok büyüktür. İlk başta şeftali ve limon ile çıkan ürünler artık mango ve benzeri aromalarla zenginleşmiştir. Buzlu çay siyah, yeşil, karışık olabilir. Limon, şeftali, karpuz, elma, mango, kırmızı meyveler ve çilek gibi meyve aroması içerebilmektedir.
Türkiye’de soğuk çay ilk olarak 1993 yılında piyasaya sürülmüştür. Ülkemizde üretilen soğuk çaylar, gerçek çay yapraklarının özünden gelen, koruyucu ve renklendirici içermeyen, doğal bir serinlik kaynağıdır. Hararetin en yüksek olduğu zamanlar için vazgeçilmez bir içecek olup, içerisindeki meyve aromaları ile tüketicilerin beğenisine birebir hitap etmektedir.
Asitli bir içecek olmamasıyla da daha bir güven uyandıran buzlu çayı evinizde ve işyerinizde farklı aromalarla kolayca yapabilir ve sıcak bir yaz günü lezzetin keyfini soğuk soğuk çıkartabilirsiniz. Çileğin buzlu çaya lezzet katmak için çok uygun bir meyve olduğunu biliyor muydunuz? Gerçekten de mevsiminde çileklerle yapılan buzlu çayın tadına doymak imkânsız.
Buzlu çay, özellikle yaz aylarında zevkle tüketilen soğuk içeceklerdendir. Üstelik çeşit çeşit meyvelerle lezzetini taçlandırmak da mümkündür. “10 Haziran Buzlu Çay Gününüz” kutlu olsun.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
24 Haziran 2022 Köşe Yazarları
24 Haziran 2022 Köşe Yazarları
17 Haziran 2022 Köşe Yazarları
17 Haziran 2022 Köşe Yazarları