Son Dakika
Bu yazımda ortaya çıkışı hakkında birçok efsane hikâyesi bulunan, lezzetiyle ve çeşitleriyle yıllardır popülerliğini kaybetmeyen, çikolata severlerin en değerli tatlılarından birisi olan “Brownie” den bahsedeceğim.
Brownie’nin sözlük anlamı, küçük, yapışkan ve kekimsi bir kurabiyedir. Diğer bir ifadeyle Brownie, çikolatalı ve yoğun bir hamurun fırında pişirilmesiyle elde edilen bir tür tatlıdır. İçerisinde çikolata, un, şeker, yumurta ve yağ gibi temel malzemeler bulunmaktadır.
Genellikle kare veya dikdörtgen şeklinde kesilerek servis yapılmaktadır.
19.yüzyılın başlarında ABD ve Kanada’da ortaya çıkan brownie, çikolata denilince aklımıza ilk gelen kek türü olmasına rağmen ilk çıktığı yıllarda çikolatasız olarak “Blondie” adı ile tanıtılmıştır. 1907 yılında günümüzdeki halini almıştır. İlk brownie’nin içinde hiç çikolata yoktu. Kısaca tereyağı, yumurta, şeker ve unun basit bir karışımıydı. Buna brownie değil “blondie” diyorlardı.
Her yıl 8 Aralık’ta ABD’de Milli Browni Günü kutlanmaktadır. Ülkenin her bir yanından kek severler bir araya gelerek, yaptıkları brownie kekleri sergilenmektedir. Daha sonra tüm dünyada “Brownie Günü” kutlanmaya başlanmıştır.
Nasıl ortaya çıktığı konusunda bazı söylentiler olsa da hala kesin bir kanıt bulunamamıştır. Evinde kurabiye yapmak isteyen bir kadının kurabiye tarifine karbonat eklemeyi unutması sonucunda ortaya çıktığı yönünde olan söylentilerin yanında bir diğer efsane ise Chicago’da bir otel sahibinin şeflerinden yeni bir tatlı istemesi sonucu ortaya çıktığı söylenmektedir.
Genel olarak Cakey ve Fudgy adında iki çeşit Brownie vardır. Bu iki çeşit brownie’de de un, şeker, tereyağı ve çikolata var ama bunların oranlarında farklılık bulunmaktadır. Cakey Brownie’nin unu bol, Fudgy Brownie’nin ise tereyağı ve çikolatası boldur.
Cakey, daha kekimsi ve yumuşak bir yapıda olan brownie türüdür. Diğer çeşidinden en büyük farkı hazırlanışı sırasında içerisine kabartma
tozu eklenmesidir. Eğer daha yumuşak bir tat almak istiyorsanız tercih etmeniz gereken bir türdür.
Fudgy ise, göze daha hoş gelen ve daha fazla tercih edilen brownie türüdür. Yapısı daha yapışkan ve yoğundur. Yapım aşamasında kabartma tozu kullanılmaz ve bu sayede daha yapışkan ve yoğun hale gelmektedir. Kabartma tozu olmadığı için daha basık ve iç tarafı yumuşaktır.
Günümüzde brownie denilince ilk akla gelen bol çikolatalı zengin lezzeti olan biraz da yapışkan bir yapıdaki brownie’dir. Fazla şeker kullandığınızda brownie yumuşak sakıza benzer, dişe yapışkan bir kıvamda olur.
Tarifte yazandan daha fazla miktarda şeker kullandığınızda ise elde edeceğiniz brownieler tıpkı karbonat ya da kabartma tozu eklendiğinizde olacağı gibi pişerken köşelerden yükselir ve ortası ise çöker.
Dünyada en büyük brownie, 2 ton ağırlığında yapılmıştır. İçinde 650 kg şeker, 160 kg kakao, 190 kg bitter çikolata, 245 kg un ve 8.400 adet yumurta kullanılmıştır.
Bu büyük brownie toplamda 8 milyon kalori içermektedir.
Brownie, yağ ve karbonhidrat içeriği yüksek bir kektir.
Bu yüzden kalorisi de yüksek bir besindir. Şeker hastalarının ve kilo kontrolü sağlamak isteyenlerin tüketmemeye özen göstermesi gerekmektedir. Tüketileceği zaman küçük bir dilim tüketilmesi yeterlidir. Browninin 100 gramında 319 kalori bulunmaktadır.
1 adet 130 gr brownie 414 kaloridir. Bizde baklavanın yeri neyse onlarda da brownie odur.
Çatalı batırdığında inceden sıcak çikolatası akan, kokusuyla insanı çok uzaktan bile kendisine çeken, tadıyla damaklara şenlik yaşatan, kısacası neredeyse her duyumuza hitap etmeyi başaran birbirinden enfes brownie tarifleri bulunmaktadır.
Dilediğiniz kuru yemiş ya da meyveleri ekleyerek brownie’lerinizi çeşitlendirebilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
03 Aralık 2024 Köşe Yazarları
29 Kasım 2024 Köşe Yazarları
29 Kasım 2024 Köşe Yazarları
29 Kasım 2024 Köşe Yazarları