Son Dakika
Badem ezmesi, besleyici ve lezzetli bir atıştırmalık olarak popülerlik kazanan sağlıklı bir seçenektir. Badem ezmesi, bademlerin öğütülmesiyle elde edilen bir besindir. Bademlerin içerdiği sağlıklı yağlar, protein, lif, vitaminler ve mineraller sayesinde besleyici bir gıdadır.
Badem ezmesi, ayıklanan bademlerin su, limon ve şeker ile ezilerek macun kıvamına getirilmesiyle yapılan bir tatlıdır. Doğduğu yerin Edirne olduğu bilinen tatlı, gezginler ile Avrupa’ya taşınmış ve “Marzipan” ismiyle anılarak Avrupa’ya yayılmıştır.
Geçmişi Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan badem ezmesi, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra başta Çin olmak üzere Japonya, Almanya, Amerika ve dünyanın birçok yerinden yoğun ilgi görmeye başlamıştır. Edirne Badem Ezmesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Her yıl 12 Ocak günü, “Dünya Badem Ezmesi Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu özel günde, badem ezmesinin lezzetini kutlamak ve onu yemeklerde ve atıştırmalıklarda kullanmanın keyfini çıkarmak için, badem ezmesinin lezzetini ve besinsel faydalarını takdir etmek ve tadını çıkarmaktır. Badem Ezmesi Günü, bademden yapılan popüler ve çok yönlü sürülebilir bir ürün olan badem ezmesini kutlamaya ve tanıtmaya adanmış özel bir gün olarak karşımıza çıkmaktadır.
Badem ezmesi, bademlerin öğütülerek fıstık ezmesine benzer pürüzsüz, kremsi bir kıvama getirilmesiyle yapılmaktadır. Zengin, cevize benzer tada ve kremsi bir dokuya sahip olması, onu yemeklere, tatlılara, atıştırmalıklara, lezzetli ve besleyici bir katkı haine getirmektir.
Badem ezmesinin içerdiği antioksidanlar, hücrelerimizdeki moleküllere zarar verebilecek ve iltihaplanma, yaşlanma ve kanser gibi hastalıklara katkıda bulunabilecek oksidatif strese karşı korumaya ve kan şekerinin kontrolüne yardımcı olmaktadır.
Badem yemek, kırmızı kan hücrelerinde yer alan E vitamini seviyesini artırarak kolesterol riskini azaltmaktadır. E vitamini ve
antioksidanlar aynı zamanda vücutta oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olmaktadır. Badem, kalp sağlığına fayda sağlayan lipid ve yağ seviyelerini iyileştirmede etkilidir.
Badem ezmesi doğru porsiyonlarda tüketildiğinde kilo aldırmaz. Aksine kilo vermeye yardımcı olur. Doygunluk özelliği sebebiyle bademler kilo verme diyeti yapanlar için ideal bir besindir. Badem ezmesi, çok büyük oranda sağlıklı yağ, lif, protein, magnezyum ve E vitamini içermektedir. Bademlerin sağlıklı etkileri arasında düşük kan şekeri seviyeleri, düşük kan basıncı ve düşük kolesterol seviyeleri bulunmaktadır. Ayrıca açlığı azaltabilir ve kilo kaybını kolaylaştırabilir. Diğer ifadeyle tokluk hissini artırır ve metabolizmayı destekler. Ancak porsiyon kontrolü çok önemlidir.
A ve C vitamini içeren badem ezmesi tüketilirken biraz dikkatli olmakta fayda var. Badem ezmesi un içermez ancak kalori yönünden de oldukça yüksektir. Diyet ve kilo kontrolü sürecinde badem ezmesini aşırı tüketmek size kilo aldırabilir. Şeker hastaları ve diyabet başlangıcı görülen kişiler için tehlikeli bir atıştırmalıktır.
Badem ezmesi vegan dostu bir üründür. İçeriğinde hayvansal bileşenler bulunmaz. Vegan beslenenler tarafından güvenle tercih edilebilir. Badem ezmesini serin ve kuru yerlerde saklamak, raf ömrünü uzatacaktır. Açıldıktan sonra kapağını sıkıca kapatmak da önemlidir.
İyi bir badem ezmesi, minimal ve doğal içeriklere sahip olmalıdır. Etiketi kontrol ederek katkı maddeleri, koruyucular veya şeker ilavesi olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Kaliteli bir badem ezmesi, yüksek oranda badem içermelidir. Daha yüksek badem oranı, daha yoğun ve lezzetli bir badem tadı sunar. Badem ezmesi ile sağlıklı bir atıştırmalık hazırlamak için dilimlenmiş elma veya muz dilimlerine badem ezmesi sürmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca, badem ezmesini tam buğday kraker veya çıtır sebzelerle birlikte tüketebilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
03 Aralık 2024 Köşe Yazarları
29 Kasım 2024 Köşe Yazarları
29 Kasım 2024 Köşe Yazarları
29 Kasım 2024 Köşe Yazarları