logo

DÜNYA BADEM EZMESİ GÜNÜ

Badem ezmesi, besleyici ve lezzetli bir atıştırmalık olarak popülerlik kazanan sağlıklı bir seçenektir. Badem ezmesi, bademlerin öğütülmesiyle elde edilen bir besindir. Bademlerin içerdiği sağlıklı yağlar, protein, lif, vitaminler ve mineraller sayesinde besleyici bir gıdadır.

Badem ezmesi, ayıklanan bademlerin su, limon ve şeker ile ezilerek macun kıvamına getirilmesiyle yapılan bir tatlıdır. Doğduğu yerin Edirne olduğu bilinen tatlı, gezginler ile Avrupa’ya taşınmış ve “Marzipan” ismiyle anılarak Avrupa’ya yayılmıştır.

Geçmişi Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan badem ezmesi, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra başta Çin olmak üzere Japonya, Almanya, Amerika ve dünyanın birçok yerinden yoğun ilgi görmeye başlamıştır. Edirne Badem Ezmesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Her yıl 12 Ocak günü, “Dünya Badem Ezmesi Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu özel günde, badem ezmesinin lezzetini kutlamak ve onu yemeklerde ve atıştırmalıklarda kullanmanın keyfini çıkarmak için, badem ezmesinin lezzetini ve besinsel faydalarını takdir etmek ve tadını çıkarmaktır. Badem Ezmesi Günü, bademden yapılan popüler ve çok yönlü sürülebilir bir ürün olan badem ezmesini kutlamaya ve tanıtmaya adanmış özel bir gün olarak karşımıza çıkmaktadır.

Badem ezmesi, bademlerin öğütülerek fıstık ezmesine benzer pürüzsüz, kremsi bir kıvama getirilmesiyle yapılmaktadır. Zengin, cevize benzer tada ve kremsi bir dokuya sahip olması, onu yemeklere, tatlılara, atıştırmalıklara, lezzetli ve besleyici bir katkı haine getirmektir.

Badem ezmesinin içerdiği antioksidanlar, hücrelerimizdeki moleküllere zarar verebilecek ve iltihaplanma, yaşlanma ve kanser gibi hastalıklara katkıda bulunabilecek oksidatif strese karşı korumaya ve kan şekerinin kontrolüne yardımcı olmaktadır.

Badem yemek, kırmızı kan hücrelerinde yer alan E vitamini seviyesini artırarak kolesterol riskini azaltmaktadır. E vitamini ve

antioksidanlar aynı zamanda vücutta oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olmaktadır. Badem, kalp sağlığına fayda sağlayan lipid ve yağ seviyelerini iyileştirmede etkilidir.

Badem ezmesi doğru porsiyonlarda tüketildiğinde kilo aldırmaz. Aksine kilo vermeye yardımcı olur. Doygunluk özelliği sebebiyle bademler kilo verme diyeti yapanlar için ideal bir besindir. Badem ezmesi, çok büyük oranda sağlıklı yağ, lif, protein, magnezyum ve E vitamini içermektedir. Bademlerin sağlıklı etkileri arasında düşük kan şekeri seviyeleri, düşük kan basıncı ve düşük kolesterol seviyeleri bulunmaktadır. Ayrıca açlığı azaltabilir ve kilo kaybını kolaylaştırabilir. Diğer ifadeyle tokluk hissini artırır ve metabolizmayı destekler. Ancak porsiyon kontrolü çok önemlidir.

A ve C vitamini içeren badem ezmesi tüketilirken biraz dikkatli olmakta fayda var. Badem ezmesi un içermez ancak kalori yönünden de oldukça yüksektir. Diyet ve kilo kontrolü sürecinde badem ezmesini aşırı tüketmek size kilo aldırabilir. Şeker hastaları ve diyabet başlangıcı görülen kişiler için tehlikeli bir atıştırmalıktır.

Badem ezmesi vegan dostu bir üründür. İçeriğinde hayvansal bileşenler bulunmaz. Vegan beslenenler tarafından güvenle tercih edilebilir. Badem ezmesini serin ve kuru yerlerde saklamak, raf ömrünü uzatacaktır. Açıldıktan sonra kapağını sıkıca kapatmak da önemlidir.

İyi bir badem ezmesi, minimal ve doğal içeriklere sahip olmalıdır. Etiketi kontrol ederek katkı maddeleri, koruyucular veya şeker ilavesi olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Kaliteli bir badem ezmesi, yüksek oranda badem içermelidir. Daha yüksek badem oranı, daha yoğun ve lezzetli bir badem tadı sunar. Badem ezmesi ile sağlıklı bir atıştırmalık hazırlamak için dilimlenmiş elma veya muz dilimlerine badem ezmesi sürmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca, badem ezmesini tam buğday kraker veya çıtır sebzelerle birlikte tüketebilirsiniz.

Share
770 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

5+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -2

    03 Aralık 2024 Köşe Yazarları

    Rabbimize karşı kulluğumuzda ne kadar hassas olsak da, insan olmanın gereği hata ve günahtan uzak kalamıyoruz. Ama hata edenlerin en hayırlısı hatasından pişman olup Rabbine dönmeyi bilendir. Allah da günahını fark edip pişmanlık duyan kulunun tövbe etmesine çok sevinir( Müslim, Tevbe, l). Rahmeti geniş Rabbimiz (Mü'min, 7; Mlüslim, Tcvbe, 14) gecenin son üçte birinde dünya semasına iner (rahmet nazarıyla bakar) ve "Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim! Benden isteyen yok mu, ona (dilediğini) vereyim! Benden mağfiret isteyen yok mu, onu b...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -1

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    Ubudiyyet; Zâhirî ve bâtınî açıdan Allah’a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimidir. Dinimizde insanın Allah’a karşı hürmet, tevazu, sevgi ve itaatini göstermek, rızasını elde etmek niyetiyle ortaya koyduğu dinî içerikli davranışlar için ibâdet, hayatını daima Allah’a karşı saygı ve itaat bilinci içinde sürdürmesi şeklindeki kulluk duyarlılığı için de ubûdiyyet kelimeleri kullanılmıştır. İbadette belirli fiilleri yerine getirme öne çıkarken ubûdiyyette bu fillerle kazanılan hal, ahlâkî ve mânevî öz ağır basmaktadır. (TDV, İslam Ansiklopedisi, ...
  • DÜNYA ŞOFÖRLER GÜNÜ

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    Şoför, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, uzun veya kısa mesafeli yolculuklarda, motorlu yolcu taşıma araçlarını trafik kurallarına uygun olarak, güvenli bir şekilde kullanma ve yolcuların gidecekleri yerlere en iyi şartlarda ulaştırma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir. Aynı zamanda şoför, kullandığı aracın çalışma prensibine yetkin, bunu en etkin şekilde kullanan ve bu süreç içerisinde çevre koşullarına, yolcuların ve kendisinin güvenliğine son derece dikkat eden kişidir. Dünya Şoförler Günü, her yıl 30 Kasım'da kutlanan ...
  • Develi ve Yöresi Derneğimizin Sümengen Otel’de Bursiyerlerimize Tanışma Kahvaltısı

    29 Kasım 2024 Köşe Yazarları

    2024/2025 Dönemi faaliyetlerimiz 2 Kasım'da dernekte Prof. Dr. Recep Bozdoğan hocamızın “ LİDERLİK” konferansı ile başladı. Her dönem yaptığımız diksiyon kursumuz bu dönemde devam etti. Kursumuz bursiyerimiz Ayşe Kural tarafından iki hafta süreyle verildi. Katılmayan öğrencilerimiz için bu kurs bir kayıptır. 23.11.2024 Tarihinde Sultanahmet Sümengen Otel'de Mustafa Sümengen ağabeyimizin sponsorluğunda Gençlik Komisyonumuz açık büfe kahvaltıda bir araya geldi. Mustafa Sümengen ağabeyimize derneğimize her zaman yaptığı maddi ve manevi destekl...