logo

DÜNYA ACI SOS GÜNÜ

Her yıl Ocak ayının 22. günü, “Acı Sos Günü” olarak kutlanmaktadır. Acı Sos; Acı biber ve diğer birleşenlerden yapılmış herhangi bir çeşni, baharat veya salçadır. Yemeklerin yanında kullanılan soslar, yemekten alacağımız lezzeti artırırken aynı zamanda bizlere farklı tecrübeler de yaşatabilmektedir.
İnsanlar binlerce yıldır acı biber ve diğer acı baharatları kullanmışlardır. Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika’da yaşayanların 6.000 yıldan daha uzun bir süre önce acı biberleri kullandıkları belirlenmiştir. Amerikan bitkisi olan acı biber, 16.yüzyıldan itibaren İspanya ve Portekizliler kanalıyla Avrupa, Afrika ve Asya’ya taşınmıştır. Cin biberi olarak da geçen acı biber, Amerika’dan Avrupa’ya yayılması ile İspanyol mutfağının ham maddesi haline gelmiştir.
Tropik iklimlerde çok yıllık bir bitki olan biber, meyvesi yenen sebzeler arasındadır. Çok farklı şekillerde tüketilebilen sebze olarak görülen biber, ülkemiz tüketicileri açısından da oldukça önemli bir yere sahiptir. Biber tüketimi taze olarak yapıldığı gibi yemeklerde, kızartmalarda, turşu da, hazır gıdada, dondurulmuş ürünlerde, sos yapımında ve konserve gibi pek çok alanda tüketilmektedir.
Ülkemizde Güneydoğu Anadolu mutfaklarında sıklıkla kullanılan acı biberin tüketimi M.Ö. önceki yıllara kadar dayanmaktadır. Ülkemizde soğuk ve yüksek yaylar hariç tüm bölgelerde biber yetiştiriciliği yapılmaktadır. Hemen hemen her soslarda ve yemeklerde kullanılan acı biber alternatif tıpta da sıklıkla kullanılmıştır.
Dünyanın en acı biberi olarak tescillenen “Carolina Reaper” muhtemelen yediğiniz en acı sosun 300 katı kadar acı olabilir. Çok acı olmasından dolayı normal yollardan tüketilmesi de imkânsıza yakındır.
Dünya üzerinde farklı yetiştirilen ve farklı tüketilen acı biber ilaç sektöründe de ham madde olarak yer almaktadır. Biberin acı olmasındaki en etkin madde “Capsaicin”dir. Bu madde aynı zamanda C vitamini özelliği görür. Diğer taraftan yüksek lif kaynağı olan acı biber, doğal bir mucizedir. Acı biber, baharatlar ve lezzetlendirici malzemeler ile hazırlanan acı soslar yemeklerde kimilerinin vazgeçilmezi durumundadır. Soslar, her zaman yemekten ayrı hazırlanır ve eşlik ettiği yemeğin lezzet ve görünüm yönünden tamamlayıcısıdır.
Vücudun betakaroten ihtiyacını tek bir besinle sağlayan acı biberden günde 1 kez yememiz yeterlidir. C vitamini açısından zengin olan acı biber, vücudun dayanıklılığını artırarak gribe karşı vücudumuzu koruma altına alır. Doğal maddesi capsaicin olan acı biber ağıza değdirildiği anda yakıcı bir his uyandırır. Bu his sayesinde sinirler yumuşayarak beyinde endorfin salgılar. Beyin bölgesinde salgılanan endorfin vücutta ağrı kesici etkisi oluşturduğu uzmanlarca ifade edilmektedir.
Üniversiteler tarafından yapılan araştırmalarda acı biberin yenmesi sonucunda trigliseritlerin düşmesi gözlenmiştir. Bunun sonucunda da kötü kolesterolde azalma görülmüştür. Yağ yakma özelliği sayesinde kolay zayıflamaya yardımcı olduğu ve kan dolaşımını hızlandırdığı belirlenmiştir. İçerisinde C vitamini, betakaroten ve antioksidan bulunmasından dolayı vücudu kansere ve kalp krizi riskine karşı korumaktadır. Dolaşımın hızlanmasında etkili olan acı biber felç geçirme riskini en aza indirmektedir.
Fazla tüketildiğinde hemoroit rahatsızlıklarında zorlanma oluşturmaktadır. Ülser sorunu bulunanlar aşırı acı biber tüketmemelidir. Acı biber yiyenlerde sinirlilik bir nebze daha fazladır. İçeriğindeki vitamin, kalsiyum ve potasyum nedeniyle en sağlıklı besinler arasında yer almaktadır. Uzmanlar, her hangi bir sindirim problemi olmadıkça düzenli tüketildiğinde acı biberin vücudu tüm hastalıklara karşı koruduğunu vurgulamaktadır.
Pek çok markanın özellikle acı severlerin limitlerini zorlayacak şekilde üretilen acı soslara karşı dikkatli olmalıyız. Sosunuzu et yemeklerinizden tavuk yemeklerinize, makarna soslarınızdan patates kızartmalarınızın yanında servis ederek kullanabilirsiniz.

Share
222 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

4+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Develili Kabadayılar ve Âlemin Adamları

    20 Mayıs 2022 Köşe Yazarları

    https://www.cagdasdeveli.com.tr/e-gazete/cagdas-develi-gazetesi-e-gazete/cagdas-develi-gazetesi-20-mayis-2022-sayfa-7.html...
  • ULUSLARARASI KLİNİK ARAŞTIRMALAR GÜNÜ

    20 Mayıs 2022 Köşe Yazarları

    Her yıl 20 Mayıs’ta dünya genelinde “Uluslararası Klinik Araştırmalar Günü” kutlanmaktadır. Kutlamanın çıkış noktası, bu alandaki ilk bilimsel çalışma olarak kabul gören İngiliz Doktor James Lind’in 20 Mayıs 1747 tarihinde başlattığı iskorbüt hastalığı ile ilgili araştırmasıdır. (İskorbüt, C vitamininin aşırı derecede yetersizliğine bağlı olarak gelişen bir hastalık türü olup, anemi, hareket kısıtlılığı, halsizlik, kanamalar, kol ve bacaklarda ağrı, vücudun bazı bölgelerinde şişlik, cilt problemleri, diş eti hastalıkları ve diş kaybı gibi olums...
  • Bizim Erciyes

    11 Mayıs 2022 Köşe Yazarları

    Erciyes Dağı, Develi’nin sembolüdür. Bugün bir çok kurum ve kuruluşun amblemlerinde Erciyes figürünü kullanmaları, kendilerini Erciyes Dağı'na göre tanımlama ve konumlandırma arzularının göstergeleridir. Muhteşem bir manzarayı gözler önüne seren, beyazlara bürünmüş bu “kadim dağ” yücelik taşıması ve saygı uyandırmasından dolayı, bazı seyyahlar tarafından “asil, ünlü, soylu” sıfatlarıyla nitelendirilmiştir. İlkel dinlere inanan toplumlarda dağlar, Tanrı’ya en yakın yerler olarak kabul edilir. Sümerlerde dağlar kişiselleştirilmiş ve tanrısal...
  • DÜNYA HİPERTANSİYON GÜNÜ

    11 Mayıs 2022 Köşe Yazarları

    Hipertansiyon, günümüzün en büyük sağlık sorunlarından birisi olup, rutin sağlık kontrollerinde teşhis edilmektedir. Hipertansiyon, kalpten vücuda taşınan kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvetin, kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar yüksek olduğu yaygın bir tıbbi duruma verilen bir isimdir. Hipertansiyon aynı zamanda “yüksek tansiyon” adıyla da bilinir. Kalp ne kadar çok kan pompalarsa ve atardamarlar ne kadar dar olursa bireyin tansiyon değeri o kadar yüksek olur. Erişkin bir kişinin kan basıncının 140/90 mm...