logo

DIŞARDA YEMEK YEME GÜNÜ

Yemek yeme insanoğlunun hayatını devam ettirebilmesi için önemli bir ihtiyaçtır. Günümüzde insanlar sadece açlık duygularını gidermek için değil, değişik tatlar tatmak, hoş vakit geçirmek, farklı ortamlarda bulunmak ve bulundukları ortamdan zevk almak amacıyla da dışarıda yemek yemeye başlamışlardır.
Fransa’da, 1800’lü yılların başında sadece seyahat eden tüccarlar, memurlar, çiftçiler, zanaatkârlar, keşişler ve askerler dışarıda yemek yeme zorunda kalıyorlardı. Bu durum, bir lüks değil ihtiyaçtan kaynaklanıyordu. Bu insanların yemek ihtiyacını sıklıkla hanlar, barlar ve sokak satıcıları karşılıyordu. Yemek yeme talebi çok olunca restoran kültürü ortaya çıkmıştır. Bu kültür zaman içerisinde tüm dünyaya yayılmıştır.
Fransa’da olduğu gibi Osmanlı’da da damak tadı değişikliği ve lezzetlere duyulan merak sarayda da başlamıştır. Ülkemiz topraklarında kervansaraylarla başlayan dışarıda yemek yeme olgusuna hizmet anlayışı, önceleri sokak satıcıları şeklinde ilerlerken, 1800’lü yılların sonunda İstanbul’da Pera ve Galata Bölgesinde açılmaya başlayan lokanta ve restoranlarla farklı bir boyut kazanmıştır.
Ülkemizde özellikle 1985’ten sonra açık Pazar ekonomisine geçiş ve ülke turizminin çok hızlı gelişmesi ile yiyecek işletmelerinin sayısı ve çeşitliliği artış göstererek bugünlere gelinmiştir. Bu arada toplum hızla ürettiğinden fazlasını tüketme kıskacı içine girmiştir. 1990’ların başından itibaren büyük kentlerde açılan alışveriş merkezlerinin (AVM) tüketimi hızlandırıcı etkisi haline gelmiştir. Dışarıda yemek olgusu endüstrileşme ve kentleşme süreçleri ile yakından ilişkili olmuştur.
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yemek yeme alışkanlıkları değişmiştir. Ev yerine dışarıda yemek yiyenlerin oranı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde pantomimden önce dışarıda yemek yeme oranı %65 iken bugün bu oran çok düşmüştür. Yapılan araştırmaya göre, Türk insanı özellikle büyük şehirlerde haftada en az altı öğününü evinde değil, dışarıda yemektedir. Dışarıda yemek yiyenlerin sayısı arttıkça da obezite, kalp, şeker veya beslenmeye bağlı olarak gelişen rahatsızlıklarda da artış gözlenmektedir.
Ev dışında yemek yemenin tek gerçek biçimi olarak servis beklemeden, çabucak yenebilen, ödeme yapılarak çekilip gidilen balık ekmekçiler, ekmek arası köfteciler, kokoreççiler, fast-food’lar, tostçular, sandviççiler, kebapçılar, pideciler, lahmacuncular da tüketicilere hizmet vermektedir. Dışarıda yemek yeme, günümüzde kentlerde özellikle alışveriş merkezlerinde konuşlanan fast food ve yerel yemek hizmeti veren işyerlerinde gerçekleşmektedir.
Ülkemizde her yıl 31 Ağustos tarihi, “Dışarıda Yemek Yeme Günü” olarak kutlanmaktadır.
Araştırtmalarda elde edilen bulgulara göre, tüketicilerin dışarıda yemek yeme davranışını, psikolojik faktör, durumsal faktör, itibar ve sosyalleşme faktörü etkileyebilmektedir. Tüm faktörler bir arada değerlendirildiğinde, tüketicileri dışarıda yemek yemeye yönelten en önemli değişkenin “Aile ve arkadaşlar ile vakit geçirmek” olduğu görülmüştür.
Türkiye’de çalışma koşullarının, iş yoğunluğu, vakit darlığı, mesai arası gibi nedenler ile çoğu zaman, ev yerine hepimiz dışarıda yemek yeme zorunda kalmaktayız. En sağlıklı olan kendi mutfağımızda kendi malzemelerimizle beslenme şeklimize göre olan gıdayı hazırlamak olsa da istisnalar ne yazık ki var olmaktadır.
Sağlıklı kalmak için bir restoranda yemek yerken veya kendimiz yemek hazırlarken yahut dışarıdan yemek sipariş ederken Covid-19 virüsü veya diğer mikropları almamak için kurallara uygun hareket etmeliyiz. Dışarıda yemek yerken az kalori alıp, vücut kilo dengemizi koruyabiliriz. Ekonomik şartlarınız uygunsa, dışarıda yemek yiyerek bir değişiklik yapabilirsiniz.
Bu vesileyle siz de restorana giderek ailece bir arada olabilir ve sevdiğiniz lezzetleri tadabilirsiniz.

Share
8.616 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

8+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Gevher Nesibe Sultan Surlardan Sızan Aşk

    19 Kasım 2020 Köşe Yazarları

    İlk romanı “Anılarda Son Ermeni” ile yakaladığı büyük başarıyı sonraki eserlerinde de devam ettiren Abdullah Ayata, yalnız Kayseri'nin değil, bütün Türkiye'nin beğenerek okuduğu önemli yazarlarımız arasına girmiştir. Bu romandan sonra Ayata Anılarda Son Ermeni'nin yazarı diye anılacaktır. Müthiş doğa tasvirleri, usta dil işçiliği ilmek ilmek dokunan bir Abdullah Ayata romanından bahsediyorum. Elime aldığımda bırakamadan okuduğum Gevher Nesibe Sultanın hayat hikâyesini konu alan romanda, usta yazarlara mahsus bir üslup, ne anlattığı değil, nası...
  • DÜNYA TUVALET GÜNÜ

    19 Kasım 2020 Köşe Yazarları

    Tuvalet, insanlık tarihinin en önemli ihtiyaçları arasında yer almaktadır. Yeri geldiğinde yemek içmek kadar önemli olan tuvalet ya da Hela, insan boşaltım sistemi artıkları olan dışkı ve idrarın boşaltılması ve uzaklaştırılması amacıyla tasarlanmış sabit düzenekler ile bunların yerleştirildiği kapalı mekândır. Tuvalet sözcüğü dilimize Fransızcadan girmiştir. Kelimenin aslı Fransızca “Toilette” olup, temizlik anlamına gelmektedir. Tuvalet kelimesinin dilimizdeki diğer isimlendirmeleri ise, abdesthane, ayakyolu, kenef, yüznumara (00), memişhane...
  • Develimizin İlk Diplomalı Diş Hekimi: Dr. Lütfü AVCI

    13 Kasım 2020 Köşe Yazarları

    Kuruluşundan bugüne derneğimizin faaliyetlerini ve tarihçesini, "Derneğimizin hafızasını" yazmayı planladığımda değerli Yönetim Kurulumuz,hemşehrilerim beni destekleyerek yüreklendirdi. Derneğin Başkanları ile ilgili fotoğraflar ve bilgiler edindim. Başkanların yakınlarıyla tek tek görüştüm. Kitabımız son aşamaya geldi. Değerli hocam Cavit Avcı’dan ağabeyi merhum Başkanımız Lütfü Avcı’yı anlatmasını rica ettim. Beni kırmayıp bu güzel yazıyı kaleme aldı. Bu vesile ile Avcı Ailesi’nden ahirete intikal edenleri rahmetle anıyor, hayatta olanlara sa...
  • Beyazdan Yeşile Bisiklet Turizmi ile ilgili Konferans

    13 Kasım 2020 Köşe Yazarları

    Develi Bisiklet ve Doğa Sporları Kulübü Derneği’nin 4 Kasım 2020 Çarşamba günü Kayseri Erciyes Mirada Otel’de düzenlemiş olduğu “Beyazdan Yeşile” Bisiklet Turizmi ile ilgili konferansa; Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Develi Belediyesi, Spor A.Ş., Erciyes A.Ş., Karayolları Genel Müdürlüğü, ORAN Kalkınma Ajansı; Middle Earth ve Eon Turizm; Enverçevko Ulusal & Eurovelo ve Grandprix Koordinatörleri, Develi Bisiklet ve Doğa Sporları Klubü Derneği üyeleri ve Abdullah Gül Üniversitesi’nden akademisyen ve öğrenciler katıldı. Bisiklet ve D...