logo

DIŞARDA YEMEK YEME GÜNÜ

Yemek yeme insanoğlunun hayatını devam ettirebilmesi için önemli bir ihtiyaçtır. Günümüzde insanlar sadece açlık duygularını gidermek için değil, değişik tatlar tatmak, hoş vakit geçirmek, farklı ortamlarda bulunmak ve bulundukları ortamdan zevk almak amacıyla da dışarıda yemek yemeye başlamışlardır.
Fransa’da, 1800’lü yılların başında sadece seyahat eden tüccarlar, memurlar, çiftçiler, zanaatkârlar, keşişler ve askerler dışarıda yemek yeme zorunda kalıyorlardı. Bu durum, bir lüks değil ihtiyaçtan kaynaklanıyordu. Bu insanların yemek ihtiyacını sıklıkla hanlar, barlar ve sokak satıcıları karşılıyordu. Yemek yeme talebi çok olunca restoran kültürü ortaya çıkmıştır. Bu kültür zaman içerisinde tüm dünyaya yayılmıştır.
Fransa’da olduğu gibi Osmanlı’da da damak tadı değişikliği ve lezzetlere duyulan merak sarayda da başlamıştır. Ülkemiz topraklarında kervansaraylarla başlayan dışarıda yemek yeme olgusuna hizmet anlayışı, önceleri sokak satıcıları şeklinde ilerlerken, 1800’lü yılların sonunda İstanbul’da Pera ve Galata Bölgesinde açılmaya başlayan lokanta ve restoranlarla farklı bir boyut kazanmıştır.
Ülkemizde özellikle 1985’ten sonra açık Pazar ekonomisine geçiş ve ülke turizminin çok hızlı gelişmesi ile yiyecek işletmelerinin sayısı ve çeşitliliği artış göstererek bugünlere gelinmiştir. Bu arada toplum hızla ürettiğinden fazlasını tüketme kıskacı içine girmiştir. 1990’ların başından itibaren büyük kentlerde açılan alışveriş merkezlerinin (AVM) tüketimi hızlandırıcı etkisi haline gelmiştir. Dışarıda yemek olgusu endüstrileşme ve kentleşme süreçleri ile yakından ilişkili olmuştur.
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yemek yeme alışkanlıkları değişmiştir. Ev yerine dışarıda yemek yiyenlerin oranı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde pantomimden önce dışarıda yemek yeme oranı %65 iken bugün bu oran çok düşmüştür. Yapılan araştırmaya göre, Türk insanı özellikle büyük şehirlerde haftada en az altı öğününü evinde değil, dışarıda yemektedir. Dışarıda yemek yiyenlerin sayısı arttıkça da obezite, kalp, şeker veya beslenmeye bağlı olarak gelişen rahatsızlıklarda da artış gözlenmektedir.
Ev dışında yemek yemenin tek gerçek biçimi olarak servis beklemeden, çabucak yenebilen, ödeme yapılarak çekilip gidilen balık ekmekçiler, ekmek arası köfteciler, kokoreççiler, fast-food’lar, tostçular, sandviççiler, kebapçılar, pideciler, lahmacuncular da tüketicilere hizmet vermektedir. Dışarıda yemek yeme, günümüzde kentlerde özellikle alışveriş merkezlerinde konuşlanan fast food ve yerel yemek hizmeti veren işyerlerinde gerçekleşmektedir.
Ülkemizde her yıl 31 Ağustos tarihi, “Dışarıda Yemek Yeme Günü” olarak kutlanmaktadır.
Araştırtmalarda elde edilen bulgulara göre, tüketicilerin dışarıda yemek yeme davranışını, psikolojik faktör, durumsal faktör, itibar ve sosyalleşme faktörü etkileyebilmektedir. Tüm faktörler bir arada değerlendirildiğinde, tüketicileri dışarıda yemek yemeye yönelten en önemli değişkenin “Aile ve arkadaşlar ile vakit geçirmek” olduğu görülmüştür.
Türkiye’de çalışma koşullarının, iş yoğunluğu, vakit darlığı, mesai arası gibi nedenler ile çoğu zaman, ev yerine hepimiz dışarıda yemek yeme zorunda kalmaktayız. En sağlıklı olan kendi mutfağımızda kendi malzemelerimizle beslenme şeklimize göre olan gıdayı hazırlamak olsa da istisnalar ne yazık ki var olmaktadır.
Sağlıklı kalmak için bir restoranda yemek yerken veya kendimiz yemek hazırlarken yahut dışarıdan yemek sipariş ederken Covid-19 virüsü veya diğer mikropları almamak için kurallara uygun hareket etmeliyiz. Dışarıda yemek yerken az kalori alıp, vücut kilo dengemizi koruyabiliriz. Ekonomik şartlarınız uygunsa, dışarıda yemek yiyerek bir değişiklik yapabilirsiniz.
Bu vesileyle siz de restorana giderek ailece bir arada olabilir ve sevdiğiniz lezzetleri tadabilirsiniz.

Share
5.172 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

6+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • DEVELİ MEZARLIKLARI

    18 Eylül 2020 Köşe Yazarları

    Develi Mezarlıklarını, tarihi Develi köy mezarlıkları da başta olmak üzere (Ayşepınar, Çomaklı, Fraktın, Havadan, İncesu, Köseler, Madazı, Pungu, Soysallı, Sindelhöyük, Zile vs) dahil olmak üzere gezmediğim yer çok azdır. Ama o kadar arzu etmeme rağmen maalesef inceleyemediğim yerler de var. Mesela Karacaören, Kızık, Öksüt, Satı vs gibi. Mezartaşları bir köy tarihi ve bulundukları mekan için çok önemli yazılı belgelerdir. Tıpkı ibadethane olmaları ayrı bir konu ama kitabeli camiler de aynı konuda aydınlatıcı belge sunarlar.! Yeter ki dikkatli ...
  • DÜNYA TEMİZLİK GÜNÜ

    18 Eylül 2020 Köşe Yazarları

    Toplum olarak ortak paylaştığımız yaşam alanlarının temiz tutulması bir vatandaşlık görevidir. Toplum içerisinde bulunan toplum bilinci ve sorumluluk duygusu kişinin ilk önce kendisine saygı duyması ile başlar. Yaşamsal alanların korunması, doğaya, yeşile sahip çıkılması ve çevre temizliğinin önemi herkesin ortak sorumluluğudur. Temiz bir çevre, insan sağlığı ve refahı için temel niteliktedir. Çevre Temizliği, günümüzde dünyanın en önemli sorunları arasındadır. Bütün bunların temel amacı, insanları çevre temizliği konusunda bilinçlendirmektedi...
  • DÜNYA AVCILAR GÜNÜ

    11 Eylül 2020 Köşe Yazarları

    Merkez Av Komisyonunca, avına izin verilen yaban hayvanı türlerini, doğal denge içerisindeki yapıyı bozmadan, tespit edilen zaman ve miktarlar ile belirlenen esas ve usullerle, canlı veya cansız ele geçirmeye çalışmaya Avcılık, bunu yapan kişiye de Avcı denilmektedir. İnsanoğlu yaratıldığı günden bu yana besin arama ve karnını doyurma zorunluluğunu duymuştur. Mağara dönemi insanları beslenmek, giyecek sağlamak ve kendilerini korumak için avlanmak zorunda kalmışlardır. Bir yandan bitki kökleri toplayıp toprağı işlerken diğer yandan av aletlerind...
  • YAZARLARIMIZIN YAZILARINI OKURKEN

    11 Eylül 2020 Köşe Yazarları

    Çağdaş Develi Gazetesi’ nin yayınlandığı 2003 yılından beri elimizden geldiğince haftalık bir değişik konulu yazı yetiştirmeye çalışırım. Bu yazıların hepsi Develi ile ilgili tarih, sosyal, kültürel, siyasî, edebiyat vb konulardadır. İnşallah, bu yazılar bir plan dahilinde yazılmıştı; kitaplaştırıldığında inanıyorum ki Develi kültürü ve medeniyeti adına değerli çalışmalar olduğunu hepimiz göreceğiz. Zira bu yazıların çoğu tabir yerindeyse iğne ile kuyu kazmak kabilinde yazılmıştır. Çünkü küçük yerlerde bilgi toplamak o kadar zahmetlidir. Fotoğr...