Son Dakika
Develi’nin 10.000 nüfuslu halini çok iyi bilirim. Her mahallenin gürül gürül akan bir çeşmesi vardı. Bağları ve bahçeleri özellikle ceviz ağaçları ile süslüydü. Bu ağaçların gölgesi, eğlenceyi seven tüm Develilerin yemekli, sazlı – sözlü eğlence yerlerinden biriydi. Tabii özellikle Köşkpınar ve Elbiz de başta olmak üzere…O zamanlar adı “Yeşil Everek“’di.Yeşil Everek’in tüm güzelliklerini iyi-kötü yaşayan bir insanım !
Şimdi ise Develi’nin merkez nüfusu şu anda 45.000’in üzeridir. Şu anda Develi ünlü deneme yazarı yanılmıyorsam Şevket Rado’nun deyimiyle “Yeşili kovan” bir yerdir. Bu kovmada aşırı nüfus artışı, imar değişiklileri, yaşadığı coğrafyanın kıymetini bilmeyen insanların da hoyrat davranışlarının vs.etkileri çoktur.. Daha yakın bir zamana kadar Develi bağları on beşin üzerinde çeşitli şıralı yazlık, kışlık üzümleriyle şarap-sirke ve pekmez çeşitleriyle önemli bir gelir kaynağıydı. Bugün bağların yarısı yerleşim yeri oldu.! Büyük bir kısmı da İstanbul, Ankara başta olmak üzere değişik şehirlere yerleşen insanlarımızın da bağlarına gereken önemi vermeyişi sebebiyle kör bir vaziyette! Gerçek bu.
Dünün Develi güzelliklerinden bugün sekiz –on ev, beş-altı çeşme ile Keşişin Havuzu kaldı .Keşiş’in Havuzu yüzme bilen her Develilinin yüzmeyi öğrendiği ve antreman yaptığı, boş vaktini zaman içerisinde değerlendirdiği yer olmuştur.
Öyle zannediyoruz ki dört yüz yıllık bir geçmişi olan bu su Zekerin Deresi namıyla anılan derenin kaynak suyudur. Dere üzerindeki zamanla kurulan su değirmenlerinin, tabakhanelerin ve bostanların faydalandığı sudur.
Ermeni hatıralarında Surp Krikor Suyu olarak anılır bu kaynak su. Daha sonra zarif bir biçimde yine bir Ermeni mimar tarafından restore edilmiş ve güzel bir havuz ortaya çıkmıştır. Bu havuz dünden bugüne Keşişin Havuz adıyla anıla gelmiştir. 1.Resim iki kısımdır. İkinci resim, çocukluk dönemlerimizde “Danalık “denilen kısmın da bulunduğu zamanda çekilmiş en eski resmi olmalıdır.
Danalık yüzmeye ilk defa başlamış olanlar için hazırlanmıştır. Tabanı tamamen granit taş olan havuzun ortasında ki metre yüksekliğinde kare biçimi bir yapma oturak vardı. Bu yerin tam karşısında da duvara çakılmış 30-40 cm uzunluğunda, demir bir tutanak vardı. Acemi yüzücüler buraya tutunarak dinlensinler amacı güdülmüştür. İşte yukardaki resim o günlerin tatlı bir hatırasını taşıyor.
Sonradan havuz üçüncü defa en sonunda dördüncü restorasyonla bugünkü haline özel bir mülkiyet olarak dönüştürülmüştür. Develi’ye bir kazancıdır.
Ayrıca Develi Ermeni hayatının önemli bir emanetidir.
Çağdaş Develi Gazetesi 25.12.2019
Çağdaş Develi Gazetesi, 27 Aralık 2019, Sayfa 2
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
23 Şubat 2021 Köşe Yazarları
23 Şubat 2021 Köşe Yazarları
19 Şubat 2021 Köşe Yazarları
19 Şubat 2021 Köşe Yazarları