Son Dakika
1933 yılında Develi’de Ortaokulu’nun ve 1957 yılında Lise’nin açılışı, on yıl sonra da 1967 yılında İmam Hatip Okulu’nun açılması ile Develi’de üniversiteye girmek isteyen gençlerin önü açılmış her meslek dalında birçok kültürlü insan yetişmiştir.
Bugün Develi’nin Büyük Bayramı:
“Bugün 30 Nisan 1967 günlerden Pazar. Develi Halkı şehrin 12 km dışında misafirleri karşılıyor, taksimatları yapıyor ve öylece şehre dönüyordu. Bu Anadolu’nun senelerdir devam eden geleneğiydi. Gelen her misafir 10-15 kişilik gruplar halinde Develili bir ev sahibinde ağırlandı. Bugün Develi’nin büyük bayramı. Her ev telaşlı, her evde hazırlık var. Her evden mis gibi yemek kokusu geliyordu.” (Sabah Gazetesi Nevzat Görücü’nün röportajından)
O Günlerin Tanığıyım:
Kayseri İmam Hatip Lisesi’nin bando takımı Aşağı Everek Yoğurt Pazarı’ndan marşlar çalarak Fenese’ye doğru uygun adım yürüyordu. Yankılanan bandonun sesi Develi’yi adeta bir bayram havasına sokmuştu. Ben de tüm Develi Halkı gibi onları hem seyrediyor hem de yürüyordum.
Bir müddet sonra Kayseri İmam Hatip Okulu’nun Mehter takımı marşlar eşliğinde bu tarihi güne tanıklık ediyordu. Develi Halkı ilk kez mehteri seyrediyordu. “Ey şanlı ordu, ey şanlı asker, Haydi gazanfer, umman-ı safter. Bir elde kalkan, bir elde hançer. Serhadde doğru ey şanlı asker.” Nidaları sanki Erciyes’e ve İlibe Dağına çarpıp yankılanıyordu. O günleri bizzat yaşadım.
Organizsayon ve program hakkında bilgilendirme yaparken asıl anlatmak istediğim konulara yer kalmadı. İnsanlar isterse her şeyi başarırlar. Develi İmam Hatip Okulu hakkında Dört ayda Türkiye’de yapılan ilk okul desem abartmış olmam. Ne kadar yazsam da bitiremem. Özenle ve emekle hazırlanan bu kitabı temin edip kitabı okumak gerekir.
Develi ve Köy Halkı Adeta Yarıştılar:
Develi Halkı ve köyleri bu okul yapılırken adeta birbirleriyle yarışmışlardır. İnsanlar, buğday, arpa, nohut, fasulye neleri varsa vermişlerdir. Hatta köyün birinde yaşlı bir teyze “size verecek bir şeyim yok” diye üzülmüştür. Eski bakır bir mangal hediyesi kabul edilip dernek yönetiminden Benzinci/Gazhaneci Ali Osman Karaduman amca açık artırma ile bu mangalı satın almıştır.
Dernek üyelerinden Şıhlılı Manifaturacı Mehmet Özdoğan Amca, beton atıldıktan sonra yanmaması için her gün gidip okulun betonunu sular, okulun battaniye ihtiyacının tümünü karşılardı. Bu da yetmezmiş. Hanımın kızları için yaptırdığı yorganları yüklükten indirerek okula götürdüğünü kızı Kurtuluş Özer Hanım kitaptaki söyleşide anlatıyor. Ve devam ediyor: “Babam okulda köylerden gelip pansiyonda kalan öğrencileri yemeğe getirir. Çocuklar yemeğe gelecekleri gün annemden özellikle etli yemek veya güveç yapmasını isterdi. Bazen çok kalabalık öğrenci geldiği için annem komşulardan yardım bile isterdi. Babam çocuklar ne yiyor ne içiyor diye merak ederdi. Annem babamla pansiyona yemek yapmak için yardımda gittiğinde bende yanlarında gittiğimi hatırlıyorum.”
Hacı Sait Yılmaz amcanın oğulları İlhami ve Hasan kitaptaki söyleşide şunları aktarmışlardır: “1967 yılında başta merhum Ahmet İslamoğlu Hoca olma üzere hayırsever iş adamlarından Şaban Maşlak, Mehmet Özdoğan, Ali Osman Karaduman, Mehmet Arslantürk Hafız. Av. Esat Cebeci ve Fıraktınlı Asker Hoca İbrahim Tuna bir araya gelerek İmam Hatip Okulu yaptırmaya karar verdiler. Gaziantep’ten ve Kilis’ten pansiyondaki yatakları doldurmak için gelen işçiler ‘Bu da bizim hayrımız olsun’ diyerek ücret talep etmemişler” diye ilave ediyorlar. Derneğin ilk başkanı Uzun Çarşı’da hırdavat, zücaciye, kırtasiye, beyaz eşya, gaz ve ziraat ilaçları ticareti, aynı zamanda da sarraflık yapan Hacı Sait Amcadır. Anadolu’nun İrfan Mekteplerinden biriside Develi İmam Hatip Okuludur. Okulumuzun dernek yönetiminden hayatta olan Mehmet Arslantürk hocama sağlıklı uzun ömür diliyorum.
Ayrıca Belediye Başkanı merhum Mehmet Özdemir’i, Develi Kaymakamın Rüştü Eren’i, İnşaat Teknikeri İsmail Erciyesli (Sarı İsmail’i), Cezmi Kaya’yı, Üzeyir İslamoğlu’nu, Murtaza Doğan Hoca’yı, Mehmet Ünlütürk’ü, Enver Toker’i, Nezir Ötegen’i; Develi İmam hatip Okulu Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nde ve İlahiyatı Tedrisatı Yapan Öğrencileri Koruma Yaşatma Derneği’nde kuruluşundan kapanıncaya kadar yönetimde görev alanları saygıyla anıyorum.
Okulun Faaliyete Başlaması:
Okulun 1967/1968 eğitim ve öğretim yılında faaliyete başlaması için Milli Eğitim Bakanlığı’na resmi başvuru yapılmıştır. Bakanlık, talebin incelenmesi için bir müfettiş görevlendirilmiş. Müfettiş okulu teftişe geldiğinde “bu binayı hizmete açmamak insafsızlık olur” demiş okulun açılmasına izin verilmesine dair raporunu Bakanlığa sunmuştur. Müfettişin 4 ayda bu okulun nasıl yapıldığına dair şaşkınlığını gizlemeyerek Develi Halkı’nın bunu nasıl başardığına, hayran olarak Develi’den Ankara’ya döndüğü söylenir.
1950’lı yıllarda köylerde imam-hatip ve cenaze yıkayan hoca kalmadı diye açılan İmam Hatip Okullarından onlarca imam ve hatip yetişmiştir. İmam ve hatip olmak ise kutsal yüce bir görevdir.
O zamanlar İmam Hatip Okulu’ndan üniversiteye girmek için fark derslerinin verilmesi ve lise diploması alınması gerekiyordu. Daha sonra İmam Hatip Okulları’na üniversiteye girme hakkı tanındı. Bugün İmam Hatip Okulları’ndan mezun olanlar; Doktor, Eczacı, Hâkim, Avukat, Akademisyen, Öğretmen, Kaymakam, Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı ve hatta Cumhurbaşkanı bile oldular.
28 Şubat döneminde okulun kapatılmaması için direnen, mücadele eden ve okul müdürümüz Mehmet Lale’yi, idarecileri ve hocalarımızı bu mücadelelerinden dolayı kutluyorum.
Anadolu İmam Hatip Okulları açılması için zamanın Cumhurbaşkanı Kenan Evren Paşa’ya bu ülkenin camilerde imam ve hatibe, yurtdışında dinimizi anlatacak aydın insanlara ihtiyaç var diye anlatılıp, ikna edilerek açılmıştı. Daha sonra bu okullardan üniversite sınavlarında derece yaparak ilk üçe giren başarılı öğrenciler çıktı.
Develi’de Ortaokul’un sonra Lise’nin açılması, İmam Hatip Okulu’nun ve diğer meslek Okulları’nın açılması ile devam etmiş, gençlerin ufuklarının açılmasına, her yönden donanımlı bir birey olarak ülkenin kalkınmasında büyük rol aldığı şüphesiz büyük bir gerçektir. Develi’de eğitime katkısı olan hayırseverlerimizi saygı ve hürmetle anıyorum.
Kitabı temin etmek için: DİMDER Başkan Yardımcısı/ Develi/Fatih Mehmet Aldemir. (GSM: 0532 602 58 09)
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
17 Ocak 2025 Köşe Yazarları
17 Ocak 2025 Köşe Yazarları
17 Ocak 2025 Köşe Yazarları
17 Ocak 2025 Köşe Yazarları