logo

DELİ PINAR

Deli Pınar Yukarı Develi’ye çıkarken İzne’nin Bayırı denilen dik yokuşun başlangıcında bir çeşmedir. Yaz, kış ince bir su akar Çeşmenin oyma iki haftı vardır. Kopçulu mahallesine çıkarken bu sudan insanlar ve dolan haftlardan ise yüklü ve yüksüz hayvanlar da su ihtiyacını kullanırlar. Bizim çocukluk dönemlerimizde bakımsızdı. Fakat şimdilerde bir hayırsever tarafından tamir görerek daha güzel bir duruma getirilmiştir.
Bu çeşmenin suyu nereden gelir bilinmez! Fakat kalenin batı kısmında bir su kuyusu vardır. Buna parelel bir de kale eteğinde gulgule adı verilen bir kaynak su yatağı vardır. Öyle zannediyoruz ki bu su yatağı sanki birbirine bakan Deli Pınar ile ikiz kardeş gibidirler. Bu arada Kösekavak bağları arasında, Köse Kavak kaynarı ile yine Develi Dağ’ın eteğinde kayalar içinde suyu çok az olan bir yer daha vardır. Hayvan otlatan insanlar faydalanır. Ayrıca bir su kaynağı daha vardır ki suyu daha gürdür: İcim Yaylası çeşmesi genelde bal yetiştiriciler ile gevenlerden faydalanarak çıkarılan püs elde eden insanlar ve hayvan otlatan insanlar tarafından kullanılır. Öyle zannediyoruz ki bu kalenin ve Yukarı Develi’nin sularının hepsi bu suyun sızıntılarıdır.
Deli Pınar’ın üst kısmı bir tepedir. Bu tepe aslında bir mezarlıktır. Hemen Develi’nin kuruluş yıllarında buraya gelen yabancı göçerler tarafından çok eskiden kullanılmıştır. Bu tepe’nin ortasında Kopçulu Mahallesi’ne çıkan İznenin Bayır yolu çıkar. Dedik ya tepe uğurludur. Everekte ve Fenese’de ticaretle uğraşan Yukarı Develi esnafı bazen bir binekle, bazen de yayan bu pınarda akşam namazına hazırlık yapar ve namaz için abdest alırlar.
Burası uğurlu sayılır ya, Olayın aslını bilen yolcular da daha sonra bu olayı alaya alırlar. İznenin bayırı başlangıcında bir Armut ağacı vardır. İşte bazen muzip insanlar bu armut ağacını siper yapar ve buradan geçen yolcuları korkuturlar.
Yolculardan bir kısmı burada abdestini aldıktan sonra Kopçulu mahallesine girerler. Bazen Kopçulu mahallesindeki Dev Ali türbesi altındaki Adam Taşı”na otururlar Everek dedikodularını analiz ederler. Ezanın okunmasıyla hemen Karabey Camiine gidip namazlarını kıldıktan sonra evlerine giderler.
İznenin Bayır Yolu incelemede Yukarı Develi’de en eski mezar kitabesi 1606’dır. Ne var ki bugün burasının çoğu kimse mezar olduğunu bilmez!

Share
3.693 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

4+8 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • SARKOPENİ NEDİR?

    24 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Tıp dilinde sarkopeni olarak adlandırılan yaşlılarda kas erimesi, ilerleyen yaşa bağlı olarak kas kütlesi ve fonksiyonlarında meydana gelen istem dışı kayıptır. Sarkopeni aslında yaşla birlikte kas kütlesi ve iskelet gücünün kaybıdır Fiziksel olarak bağımsız bir hayat sürdürebilmek için sağlıklı bir kas dokusu ve kas fonksiyonlarına sahip olabilmemiz gerekir. Yaşlılarda sarkopeni (kas erimesi) çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olarak fiziksel yetersizlik, düşük yaşam kalitesi, travma ve ölüm gibi istenmeyen sonuçlarla bitebili...
  • Develi Çarşı Camiinin Mimarı Salim Alp

    24 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Salim ağabey ile sohbetimizde mimarlık mezuniyetimden yaklaşık 15 yıl sonra Çarşı Camii'nin yapılması bize nasip oldu, diye anlattı. Çarşı Camii Dernek Yönetim Kurulu'nun: Av: Esat Cebeci, İş adamı: Şadi Kolay, İş Adamı: Suat Köylüoğlu, Eczacı: Haluk Yalçın, Milletvekili : Salih Kapusuz'dan oluştuğunu dile getirdi. Vefat edenlere Allahtan rahmet, hayatta olanlara sağlıklı bir ömür diledi. Bu proje Sayın Develi Müftümüz Mustafa Başaran'ın teşviki ile daha önce vakıfların kararı ile bir kısım yıkılmış olan eski Çarşı Camii'nin yerine yenisin...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -2

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Rabbimize karşı kulluğumuzda ne kadar hassas olsak da, insan olmanın gereği hata ve günahtan uzak kalamıyoruz. Ama hata edenlerin en hayırlısı hatasından pişman olup Rabbine dönmeyi bilendir. Allah da günahını fark edip pişmanlık duyan kulunun tövbe etmesine çok sevinir( Müslim, Tevbe, l). Rahmeti geniş Rabbimiz (Mü'min, 7; Mlüslim, Tcvbe, 14) gecenin son üçte birinde dünya semasına iner (rahmet nazarıyla bakar) ve "Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim! Benden isteyen yok mu, ona (dilediğini) vereyim! Benden mağfiret isteyen yok mu, onu b...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -1

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Ubudiyet; Zahirî ve bâtıni açıdan Allah’a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimidir. Dinimizde insanın Allah’a karşı hürmet, tevazu, sevgi ve itaatini göstermek, rızasını elde etmek niyetiyle ortaya koyduğu dinî içerikli davranışlar için ibadet, hayatını daima Allah’a karşı saygı ve itaat bilinci içinde sürdürmesi şeklindeki kulluk duyarlılığı için de ubudiyet kelimeleri kullanılmıştır. İbadette belirli fiilleri yerine getirme öne çıkarken ubudiyette bu fillerle kazanılan hal, ahlâkî ve manevi öz ağır basmaktadır. (TDV, İslam Ansiklopedisi, cil...