Son Dakika
Deli Pınar Yukarı Develi’ye çıkarken İzne’nin Bayırı denilen dik yokuşun başlangıcında bir çeşmedir. Yaz, kış ince bir su akar Çeşmenin oyma iki haftı vardır. Kopçulu mahallesine çıkarken bu sudan insanlar ve dolan haftlardan ise yüklü ve yüksüz hayvanlar da su ihtiyacını kullanırlar. Bizim çocukluk dönemlerimizde bakımsızdı. Fakat şimdilerde bir hayırsever tarafından tamir görerek daha güzel bir duruma getirilmiştir.
Bu çeşmenin suyu nereden gelir bilinmez! Fakat kalenin batı kısmında bir su kuyusu vardır. Buna parelel bir de kale eteğinde gulgule adı verilen bir kaynak su yatağı vardır. Öyle zannediyoruz ki bu su yatağı sanki birbirine bakan Deli Pınar ile ikiz kardeş gibidirler. Bu arada Kösekavak bağları arasında, Köse Kavak kaynarı ile yine Develi Dağ’ın eteğinde kayalar içinde suyu çok az olan bir yer daha vardır. Hayvan otlatan insanlar faydalanır. Ayrıca bir su kaynağı daha vardır ki suyu daha gürdür: İcim Yaylası çeşmesi genelde bal yetiştiriciler ile gevenlerden faydalanarak çıkarılan püs elde eden insanlar ve hayvan otlatan insanlar tarafından kullanılır. Öyle zannediyoruz ki bu kalenin ve Yukarı Develi’nin sularının hepsi bu suyun sızıntılarıdır.
Deli Pınar’ın üst kısmı bir tepedir. Bu tepe aslında bir mezarlıktır. Hemen Develi’nin kuruluş yıllarında buraya gelen yabancı göçerler tarafından çok eskiden kullanılmıştır. Bu tepe’nin ortasında Kopçulu Mahallesi’ne çıkan İznenin Bayır yolu çıkar. Dedik ya tepe uğurludur. Everekte ve Fenese’de ticaretle uğraşan Yukarı Develi esnafı bazen bir binekle, bazen de yayan bu pınarda akşam namazına hazırlık yapar ve namaz için abdest alırlar.
Burası uğurlu sayılır ya, Olayın aslını bilen yolcular da daha sonra bu olayı alaya alırlar. İznenin bayırı başlangıcında bir Armut ağacı vardır. İşte bazen muzip insanlar bu armut ağacını siper yapar ve buradan geçen yolcuları korkuturlar.
Yolculardan bir kısmı burada abdestini aldıktan sonra Kopçulu mahallesine girerler. Bazen Kopçulu mahallesindeki Dev Ali türbesi altındaki Adam Taşı”na otururlar Everek dedikodularını analiz ederler. Ezanın okunmasıyla hemen Karabey Camiine gidip namazlarını kıldıktan sonra evlerine giderler.
İznenin Bayır Yolu incelemede Yukarı Develi’de en eski mezar kitabesi 1606’dır. Ne var ki bugün burasının çoğu kimse mezar olduğunu bilmez!
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
12 Eylül 2024 Köşe Yazarları
12 Eylül 2024 Köşe Yazarları
06 Eylül 2024 Köşe Yazarları
06 Eylül 2024 Köşe Yazarları