Son Dakika
Macaron, dünyanın birçok ülkesinde yapılan ve sevilerek tüketilen bir tatlıdır.
Macaron; yumurta akı, badem tozu, şeker, çeşitli aroma
ve gıda boyaları kullanılarak yapılan “tatlı bisküvi” ya da “kurabiye” olarak tanımlayabileceğimiz bir yiyecektir. İki kapak şeklindeki bezenin içerisine krema eklenmesiyle hazırlanmaktadır.
Macaron, aslında İtalyan asıllı olan fakat Fransa’da son tarif şeklini alıp, buradan bir Fransız tatlısı olarak dünyaya yayılan bir kurabiye çeşididir diyebiliriz.
Macaron, Fransız mutfağına özgü bir lezzet sanılsa da onun için İtalya kökenli bir lezzet demek daha doğrudur. Şöyle ki; ilk tarif, yani ortası dolgusuz ve daha yalın hali İtalya’dan gelmiştir.
16, yüzyıldan kalma birçok İtalyan yemek kitabı, farklı isimler altında da olsa macarona benzeyen bademli bisküvilerden bahsetmektedir. Daha sonra Fransızlar bu tarife bayılarak kendilerine almaya karar vermişlerdir.
Bir İtalyan Manastırından, acıbadem kurabiyesi ortaya çıkmış, sonunda bu kurabiye Fransa’ya getirilmiştir. Macaron, her ne kadar Fransız tatlısı olarak anılsa da Larousse Gastronomique’e göre ilk olarak 1791 yılında Venedik manastırlarında üretilmeye başlandığı belirlenmiştir.
Fransızca macaron, “Badem ve yumurta akından yapılan kurabiye” anlamına gelmektedir. Aslında Macaron adını İtalyanca “ince hamur” anlamına gelen “maccherone” ya da “macaroni” sözcüklerinden almıştır.
1862 yılında kurulan ve Fransa’nın en önemli pastanelerinden biri olan Ladurée’nin mutfağında ilk değişim yapılarak iki macaron arasına enfes bir tereyağı kreması konulmuştur. Böylece Fransa bambaşka bir macaron ile tanışmıştır. Ladurée’nin gösterişli macaronları o kadar başarılı olmuş ki bugün dünyanın en meşhur macaron üreticisi konumuna gelmiştir.
Tüm dünyada 3 Haziran tarihi, “Çikolatalı Macaron Günü” olarak kutlanmaktadır. Ayrıca, Mart ayında da kutlanan Macaron günü bulunmaktadır. Macaron ismi bize yabancı geliyor olabilir. Fakat biraz derine indiğimizde bizdeki beze ve acıbadem kurabiyesiyle bir yakınlığı bulunmaktadır.
Macaronların mucidi olan Pierre Desfontaines 1800’lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu’na yaptığı ziyaret sırasında Acıbadem kurabiyesini görmüştür. Daha sonra acıbadem kurabiyesinde gördüğünü sade macaronlara uyarlamış ve elde ettiği ürünü yeni lezzetiyle halkına sunmuştur.
Macaron, her damak zevkine göre uyum gösterebilmektedir. Çünkü oldukça fazla çeşidi bulunmaktadır. Çikolatalı, çilekli, vanilyalı, fıstıklı, limonlu, portakallı, frambuazlı, kahveli, kayısılı, karamelli gibi sayamayacağımız tatları ve renkleriyle macaron, bugün tüm dünyaya yayılmış durumdadır. Minik şekliyle, estetik görünümüyle çay ve kahve sofralarına özel davetlere etkileyici bir şıklık katmaktadır. Bademli kurabiye gibi görünse de fırıncılar, un içerdiği için teknik olarak kek olarak sınıflandırmaktadırlar
Sonuç olarak çok beğenilen macaronlar bugünkü büyüleyici renklerine ve lezzetine kavuşmuş, tüm dünya mutfağına yayılmıştır. Ülkemizde de gittikçe popüler bir hale gelmekte olan macaronların hemen her çeşidini bulmak mümkündür. Canınız hangisini çektiyse onunla başlayıp hepsini denemeyi unutmayın.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
24 Haziran 2022 Köşe Yazarları
24 Haziran 2022 Köşe Yazarları
17 Haziran 2022 Köşe Yazarları
17 Haziran 2022 Köşe Yazarları