Son Dakika
Toplum açısından son derece önemli olan camiler ve din görevlilerinin toplumdaki yeri ve önemine dikkat çekmek, onların gerçek işlevini ortaya koymak, sıkıntılarını dile getirmek ve çözüm önerileri sunmak, camilerin daha işlevsel hale gelmesini sağlamak amacıyla “Camiler ve Din görevlileri Haftasının” oluşmasına zemin hazırlanmıştır.
Tüm bu nedenleri göz önünde bulunduran Diyanet İşleri Başkanlığı 1986 yılından itibaren her yıl 01- 07 Ekim tarihlerini “Camiler Haftası” olarak kutlanmasını ilan etmiştir. Camilerimizi din görevlilerimizden ayrı düşünmek mümkün olamayacağı için 2003 yılında ise Camiler Haftasına Din Görevlileri de eklenerek ismi “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” haline getirilmiştir.
Caminin ve din görevlilerinin hayatımızdaki yerini yetişen yeni nesle cami ve mescitler hakkında kalıcı izler bırakmak adına “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” kutlanmaya başlanmıştır. Bu kutlama ve etkinliklerin en büyük amacı çocukları, gençleri camiye alıştırmak, onlara camiyi sevdirmek, ele alınan toplumsal bir konu ile ilgili etkinlikler düzenlemektir.
Cami, minaresi, mimberi, mihrabı olan içerisinde namaz kılınan Müslümanların ibadethanesidir. Mescit ise Cuma namazı kılınmayan mimbersiz ibadethanelere Türkçede verilen addır.
Camilerimiz dua ve ibadetlerin topluca Allah’a arz edildiği, manevi olarak gönüllerin yıkandığı, elem ve sevinçlerin paylaşıldığı kutsal mekânlardır. Camiler gerçek huzuru bulduğumuz manevi sığınaklarımızdır. Camiler, aynı safta omuz omuza, diz dize namaz kıldığımız mabetlerdir. Camiler vatan sevgisinin, milli bütünlüğün telkin edildiği, şehitlik ve gazilik ruhunun beslendiği, güzel ahlakın işlendiği dini ve milli kültür ocağımızdır. Camilerimiz, dil, renk, ırk, makam mevki farkı gözetmeden mümin gönülleri birleştiren, zengin fakir demeden, resmi sivil, köylü şehirli, yerli yabancı ayırımı yapmadan herkesi bünyesinde toplayan mekânlar olarak dinimizde yeri büyüktür. Camilerimiz, imanımızı ve istiklalimizi simgeleyen, birlik ve beraberliğin, kardeşlik duygularının, hoşgörü ve anlayışın güçlendiği yerlerdir.
Camiler günümüzde sadece dini ibadetlerin yapıldığı bir yer olarak değil yardımlaşmanın, dayanışmanın, sevginin, kardeşlik gibi birçok önemli görevlerin yüklendiği toplumumuzun direği olmuş kurumlardan birisidir. Camilerimiz, mutlaka, şehirlerin dokusuna ve nüfus yoğunluğuna uygun, sosyal din hizmetleri, kadın, çocuk, engelli, yaşlı bireyler göz önüne alınarak planlanmalıdır. Camiler artık bir kültür merkezi olarak da düşünülmeli ve bu işlevi yerine getirecek mekânlarla beraber inşa edilmelidir.
İslâm cemaati kardeşlik, eşitlik, yardımlaşma ve karşılıklı fedakârlık üzerine kurulmuştur. Aralarında sınıflaşma, ırk ve bölge ayırımı yoktur. Aralarındaki birlik ve beraberliğin temel dayanağı ise Kur’an ve Kuran’ı açıklayan sünnettir.
İslamiyet’in ilk günlerinden itibaren Müslümanlar cami yapımına önem vermişler ve yaptıkları hayrın ebedi olması için yarışmışlardır. Camileri yaşatmanın en iyi yolu, bu mübarek mekânları cemaatsiz bırakmamak, çevresini bir kültür merkezi haline getirmektir.
Cami inşa etmek ne kadar önemli ise, inşa edilen camilerin bakım ve onarımları iç dış temizliği, aydınlığı, çevre düzenlemesi, cemaatin huzurla ibadet etmesinin sağlanması da o kadar önemlidir.
Diğer taraftan insanlarımızla iç içe yaşayıp onların dertleriyle dertlenen, halkımız arasında uzlaştırıcı, bütünleştirici bir tutum sergileyen, dini konularda onları aydınlatan, sosyal problemlere çözüm arayan, sorumluluk duygusu içerisinde ülkemizin her köşesinde bu değerli görevi yerine getiren din görevlilerinin toplum hayatında önemli bir yeri olduğunu unutmayalım.
2018 yılı “Cami ve Din Görevlileri Haftası” teması “Camiler ve Din Hizmetine Adanmış Ömürler” olarak belirlenmiştir. Hafta boyunca yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilecek etkinliklerle din görevlisinin İslam tarihi ve medeniyetindeki yeri ve önemi üzerinde durulacak, din hizmetlerine büyük emekler vermiş örnek şahsiyetler ile önemli fedakârlıklarda bulunan hayır sahipleri hatırlanacaktır.
Camilerin imar ve inşası konusunda büyük gayret gösteren aziz milletimiz, mevcut camilerin bakım ve temizliğini, gerektiğinde onarımını da severek yapmaktadır. Son yıllarda birçok yerde temizlik işlerini belediyeler üstlenmektedir. Bu vesile ile Camiler ve Din Görevleri Haftasını kutluyor, toplumumuza, din hizmeti veren din görevlilerimize hayırlı olmasını diliyorum.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
20 Mayıs 2022 Köşe Yazarları
20 Mayıs 2022 Köşe Yazarları
11 Mayıs 2022 Köşe Yazarları
11 Mayıs 2022 Köşe Yazarları