logo

BU BERAT KANDİLİ BERATIMIZ OLUR MU?

Rahmet ayı Ramazan-ı şerife her geçen gün biraz daha yaklaşıyoruz. Ramazan ayından önceki son kandil olan Berat Kandil’ini, 24 Şubat 2024 Cumartesi günü idrak edeceğiz inşallah. Şaban ayının yarısına denk gelen bu gece; günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelir. Kısaca “Berat” günahlardan arınmayı ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşmayı ifade eder.

Aslında, Allah (c.c.)’nün yarattığı her zaman dilimi; senenin hangi ayı, hangi günü ve hangi saati olursa olsun kulluk bilinciyle geçirilen her ânı değerlidir. Fakat bazı vakitler vardır ki ilâhi lütuf zamanları olarak bahşedilmiş, duaların kabulüne ve günahların affına vesile kılınmıştır. Bu zaman dilimleri Allah’ın insanlara olan sonsuz rahmetinin bir eseridir. İşte böylesine kıymetli zamanlardan biri de yarın akşam idrak edeceğimiz Berât gecesidir.

Berat Kandili, biz Müslümanların, Yüce Allah’a sığınarak günahlardan arınma, ilahi lütuf ve bereketlere erişme fırsatını yakalayabilecekleri gecelerden birisidir. Bu tür gün ve geceler, dinî ve toplumsal hayatımızda ilahî af, mağfiret ve rahmet temennilerinin zirveye ulaşması, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının da yoğun biçimde yaşanması gereken anlardır. Bu geceler, kulluk şuur ve bilinciyle kendimizle hesaplaştığımız, hayatımıza Yüce Rabbimizin rızası doğrultusunda yön vermeye karar verdiğimiz fırsat geceleridir. Cenâb-ı Hakkın bize lütfettiği bu özel fırsat ve bereket ayları ve günleri, geçmişin muhasebesini ve geleceğin planlamasını yapacağımız tefekkür ve fırsat vakitleridir. Nefsimizin bitmek tükenmek bilmeyen isteklerine göre değilde, Rabbimizin rızası doğrultusunda yaşamaya karar vereceğimiz zamanlardır. Hata ve günahlarımızdan tevbe edip, Rabbimizin af ve mağfiretine sığınacağımız dua ve niyaz günleridir. Nitekim Allah Resûlü (s.a.s) bizlere şöyle buyurmuştur: “Şâban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Gündüzünde oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ dünyaya rahmet nazarı ile bakar ve fecir oluncaya kadar şöyle buyurur: ‘Benden af dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım! Sıkıntıya uğrayan yok mu, ona afiyet vereyim!..” (İbn Mâce, İkâmet, 191)

Bir gece vakti Hz. Âişe validemiz uyanmış, Hz. Muhammed’i yanında göremeyince aramaya koyulmuş ve Rasûlullah’ı Bakî‘ mezarlığında, başını göğe kaldırmış, dua eder vaziyette bulmuştu. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) de Hz. Aişe validemize oracıkta, Allah’ın rahmetinin bu gece ne kadar geniş olduğunu anlatmak için şöyle buyurmuştur: “Şaban ayının yarısına denk gelen bu gece, Allah dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve Kelb kabilesinin koyunlarının yünlerinden daha fazla sayıda insanı affeder.” (Tirmizî, Savm, 39)

Hayatın karmaşasından biraz olsun kendimizi kurtarıp kulluğumuzu sorgulayacak olursak; “gün içerisinde nelerle meşgulüm?”, “neler uğurda ömrümü heder ediyorum?”, “düşüncelerim ve yapıp ettiklerim beni nereye sürüklüyor?”… gibi sorular ile kendimizi sorguya çekeceğimiz en isabetli zamanlardan biridir Berat Gecesi. İç dünyamıza dönmek, geçmişimizin muhasebesini yapmak, tefekkür etmektir Berat gecesi. Rabbimize itaatkâr bir kul ve iyi bir insan olmaya söz vermektir Berat gecesi. Nefsimizin esaretinden kurtulmak, hata ve günahlarımızdan pişmanlık duymaktır Berat gecesi. İşte o zaman bu gece bizim için gerçek manada bir fırsata dönüşecek ve kurtuluş beratımız olacaktır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de Cenâb-ı Hak şöyle buyuruyor: “Ey kendilerine günah işlemek suretiyle kötülük edip aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir” (Zümer 53)

Yine başka bir ayet-i celilede Allah (c.c.) Peygamberimize hitaben şöyle buyurmaktadır: “Ayetlerimize inananlar sana geldiğinde onlara de ki: ‘Selam size! Rabbiniz merhamet etmeyi bir lütuf olarak kendine yazdı. Gerçek şu ki, sizden kim bilmeyerek bir kötülük yapar da ardından tövbe edip kendisini düzeltirse, bilsin ki Allah çok bağışlayan, çok merhamet edendir.’” (En’âm,54.)

Bu vesileyle Berât gecenizi tebrik ediyorum. Bu mübarek gecenin aziz milletimize, İslam âlemine ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini Cenâb-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

Ali Rıza Tahiroğlu

DİB. Başkanlık Müftüsü

Share
504 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

6+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • ARAŞTIRMA GEREĞİ DUYMADIĞIMIZ BAZI ŞEYLER -1

    20 Eylül 2024 Köşe Yazarları

    İnsanlar her zaman bilinmezi merak etmişlerdir. Kimisi aşk hayatını, kimisi okul hayatını, kimisi ise iş hayatını kimisi de isimlerini sık sık sorguladığı, ancak nereden geldiğini araştırma duymadığı bazı nesneler veya kavramları merak etmişlerdir. Hayattaki bazı şeyleri çevrenizdeki diğer insanlardan farklı düşünerek bazen araştırma ihtiyacı duyabilirsiniz. Ancak zaman günlük hayatta kullandığımız veya arada duyup neden bu isimin verildiğine dair anlam veremediğimiz söylemle mevcuttur. İşte bu söylemlerle ilgili yaptığım araştırmalardan bazıla...
  • GÜZEL SÖZ SADAKADIR

    20 Eylül 2024 Köşe Yazarları

    İslam âlimleri insanı, hem “düşünen”, hem de “konuşan” canlı anlamına gelen “hayvân-ı nâtık” şeklinde tanımlamışlardır. Konuşmak ve düşünmek insanın en önemli özelliklerindendir. Karşılıklı iletişim ve ilişkilerde en vazgeçilmez vasıta şüphesiz sözdür. Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de, konuşma organları olan “dil ve iki dudak” Allah’ın insanlara verdiği başlıca nimetler arasında gösterilmiştir (Beled, 8,9). Bununla birlikte İslam ahlak kaynaklarında Konuşma Adabı (Âdâbu’l-lisân) ve Dilin Zararları (Afâtu’l-lisân) gibi başlıklar altında, dilin yarat...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -1

    20 Eylül 2024 Köşe Yazarları

    Ubudiyyet; Zâhirî ve bâtınî açıdan Allah’a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimidir. Dinimizde insanın Allah’a karşı hürmet, tevazu, sevgi ve itaatini göstermek, rızasını elde etmek niyetiyle ortaya koyduğu dinî içerikli davranışlar için ibâdet, hayatını daima Allah’a karşı saygı ve itaat bilinci içinde sürdürmesi şeklindeki kulluk duyarlılığı için de ubûdiyyet kelimeleri kullanılmıştır. İbadette belirli fiilleri yerine getirme öne çıkarken ubûdiyyette bu fillerle kazanılan hal, ahlâkî ve mânevî öz ağır basmaktadır. (TDV, İslam Ansiklopedisi, ...
  • MEDENİYETİN KAYNAĞI İLİM VE İRFANDIR

    17 Eylül 2024 Köşe Yazarları

    2024-2025 eğitim öğretim yılı geçtiğimiz hafta başladı ve 20 milyon öğrenci okullarına döndü. Önümüzdeki haftalarda da yaklaşık 9 milyon öğrencimiz üniversitelere başlayacaklardır. Bu kadar genç nüfus bu millete Allah’ın bir lütfudur. Ümidimiz ve istikbalimiz olan bu göz nuru, gönül süruru ve göz aydınlığı gençlerimize Yüce Allah sağlık sıhhat ve zihin açıklığı versin! İlim- irfanla donanmış, milli ve manevi değerlerimizle yoğurulmuş; vatanına, milletine, dinine, diyanetine ve insanlığa hizmetkar bireyler olmalarını Cenab-ı Allahtan niyaz ederi...