Son Dakika
Kendisini ben, şiirlerinden tanırdım. Hatta çoğu şiirlerini de topladım. Gerçekten güçlü, tasavvuf neşvesi kokan, mesaj dolu şiirlerdir. Yakın zamanda tarafıma imzalı bir deneme kitabı, PTT’den evime geldi.
Kimden geldi, biliyor musunuz? Ahmet Yavaş dostumuzdan, hemşehrimizden. Kendisi yürekten, ”Ne mutlu Türküm diyene!” diyen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Ahmet Yavaş’tan. Hayat hikayesini kendisi, şöyle anlatıyor denemelerinin arasında: “Kayseri’nin Develi ilçesinde doğmuşum. Rahmetli babam Tarım Kredi Kooperatifi’nde çalışırdı. Yedi çocuklu bir aileydik. Erkek kardeşlerimin en küçüklerindendim
İlkokulu bitirdiğimde “Seni parasız yatılı olarak İmam-Hatib’e vereceğim, git sınava kendini hazırla, dedi. Başarılı bir öğrenciydim. İmam olmak istemiyordum. Lakin hiç itiraz etme şansım yoktu. Bütün kardeşlerimin okuduğunun ve babamın sırf ekonomik olarak zorlandığının bilinciydeydim.
Amaç imam olmamı dilemek değil, bir horantanın, bir yükün üzerinden alınmasını amaçlamaktı. Boynumu büktüm. Kayseri İmam-Hatip Lisesi’nde parasız–yatılı olarak okudum. Bu nedenden olacak ,asla devletimle kavgalı olmadım.”
Yavaş’ın bütün ağabeylerini bilirim. Bunlardan İlhami ağabey yanılmıyorsam lise’de iken vefat etmişti. Kendisinin bir büyüğü Mustafa benim ilkokul’dan sınıf arkadaşımdır. Hala konuşur, selamlaşırız! Aile olarak zeki bir ailedir. Büyük ağabeyi de Ankara İlahiyat Fakültesi mezunudur.
Yavaş yazılarında da kendinden bahsederken “Türkçü ve dolayısıyla Türk milliyetçisi” olduğunu mertçe söylüyor. Dininin doğrularını iyi biliyor ve çok doğru tahlil ediyor. Dinî konulardan birinde bir gerçeği dile getiriyor: Türkiye’de onca öğrenci yurt ararken, burs alabilmek için kıvır kıvır kıvranırken,”cami şovu !” yaşamamız gerçekten ibret aynasıdır.
Kitabında 66 adet kısa, özlü ve her biri bir mesaj içeren yazılar. Yazar laf cambazlığı yapmıyor. Ele aldığı dinî, millî ve sosyal konulardır. Ele konular seçilmiş konular. Sözü uzatmıyor ve söylemek istediğini kısa ve şiir tadında ve öğretici, düşündürücü bir anlatım içerisinde veriyor.
Yavaş aslında yazarımızın soyadı. Eserde yazar iki bölüm üzerinde duruyor. Aslında kendi hayat hikayesi, ailesi, yaşadığı mahallesi, örnek aldığı irfan sahibi kişiler, bu coğrafyanın yaşama şartları ve folkloru esas konular. İşte yazarın ustalığı bu konuların içerisine milletimizin moral ve ortak değerlerini çok güzel bir biçimde, katı ideolojik bir havaya büründürmeden etkili bir biçimde işlemesidir.
Aile hayatı içerisinde babası ve annesini anlatırken kullandığı kelimeler ve çizdiği portreler beni etkileyen bölümlerdi. Elbette dengeli ailelerde anne ve babanın etkisi büyüktür. Babalar genelde konuşma yerine davranışlarıyla örnek olurlar. Anneler ise Allah’ın kendilerine verdiği sevgi ve şefkat hisleriyle evlatlarına model olurlar.
Eserin bir yerinde :”İnsanların hayırlısı , insanlara faydası olandır !” özdeyişini kullanır. Çok önemli bir özdeyiştir. Yazar hemen her yazısında sevgi, saygı ve hoşgörü üçgeni içerisindedir. Bunun yanında bayrak, devlet sevgisi ve özgürlük de yazar için olmazsa olmazlar arasındadır.
Ahmet Yavaş yazdığı 66 yazıyla düşünen insana bir takım ibretli mesajlar veriyor. Bu yazılarını okurken etkilendiğimi belirtmek isterim. Okuyun yazıları siz de bunları göreceksiniz.
Not : Ahmet Yavaş,Yavaşça, Korza Yayıncılık, Ankara 2020
Çağdaş Develi Gazetesi 30.01.2020
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
15 Ocak 2021 Köşe Yazarları
07 Ocak 2021 Köşe Yazarları
07 Ocak 2021 Köşe Yazarları
01 Ocak 2021 Köşe Yazarları