Son Dakika
İnsan, araştırma ve öğrenme içgüdüsünü gidermek, hayatını sürdürebilmek, sayısız ihtiyaçlarını karşılamak ve geleceğini güvence altına almak için öğrenmek, kısaca her şey hakkında bilgi sahibi olmaya ihtiyacı vardır. Bilgi öyle geniş bir kavramdır ki tanımlamaya güç yetmez. Çünkü bilgi sonsuzdur ve her şeydir.
Sözlük anlamıyla BİLGİ, öğrenme, araştırma ve gözlem yoluyla elde edilen her türlü gerçek, malumat ve kavrayışın tümüdür. Bilgi, içinde yaşadığımız dünyayı ve olayları yorumlamak ve yönetmek için uyguladığımız bir dizi anlayış, kavrayış ve genellemeler ile bize güçlü bir tecrübe, yorum ya da fikrin bir araya gelmesi ile oluşan enformasyondur. Bilginin ne olduğu konusunda çok çeşitli görüşler ortaya çıkmaktadır.
Bilgi, antik zamanlardan günümüze kadar felsefe ile bir arada yol almıştır. Her filozof bilgiyi kendi açısından bulmaya, yorumlamaya ve açıklamaya çalışmıştır. Kur’an-ı Kerîm’de bilgi (ilim), en sık kullanılan anlamıyla ilâhî vahiyden kaynaklanan yani bizzat Allah’ın verdiği bilgidir.
İnsanoğlu doğduğu andan itibaren çevresini inceleyerek bilgi sahibi olur. Daha sonra bilgiyi en yoğun şekilde okul döneminde almaya devam eder. Bilginin hayatımızda önemi büyüktür. Bilgiyi herhangi bir yere kaydedebiliriz, kullanıp değerlendirebiliriz, bir başkasına aktarabiliriz, gerekirse arşivleriz. Bilgi günümüzde en çok kullanılan ve her kapıyı açan bir anahtar konumundadır.
Yaşadığımız çağ, bilgi ve bilişim çağıdır. Bilgi, sınırsız ancak her insanın bilgi seviyesi çeşitli nedenlerle sınırlıdır. Bazen bir kelimelik, bir cümlelik bir bilgi hayatımızı kurtarabilir ya da hayatımızı değiştirebilir. Yaşadığımız çağın, bilgi çağı olması ve internet teknolojisinin her yere ve hayatımıza girmesiyle insanların yaşamları değişmiştir. Teknolojinin sürekli kendini yenilediği toplumda bilginin önemi gün geçtikçe artmıştır. Teknoloji sayesinde bir tuş ile istediğimiz bilgiye anında ulaşma imkânı doğmuştur.
İnsanlar gündelik hayatında internette önemli bir süre geçirmektedir. Bu durum birçok insanın bu platformu önemli bir bilgi kaynağı olarak görmesine neden olmaktadır. İnternetteki bilgilerin ve bilgi sağlayan kaynakların sayısı da gitgide artmaktadır. Fakat sunulan bilgilerin güvenilir olduğunun bir garantisi yoktur.
Günümüz dünyasında gerçek bilgi ve tutarlı bilgiye ulaşmak gerçekten çok zordur. Hepimiz bilgiye ulaşmak için bir çaba veriyoruz ve bilginin gerçekliği konusunda bazen endişelerimiz olmaktadır. Bilgiye ulaştıktan sonra lütfen ulaştığınız bilginin gerçekliğini kontrol etmekte yarar vardır. Günümüz dünyasında özellikle sosyal ağlarda sahte bilgiler dolaşmaktadır. Teknolojiden yararlanırken daha dikkatli olup erişime sunulan bilginin sahte olup olmadığından emin olmalıyız.
Bilgi o kadar geniş bir kavramdır ki her şeyi, herkesi bilgi sayesinde tanıma imkânı bulabiliriz. Bilgiyi insan hayatını kolaylaştıran bir araç olarak kullanabiliriz. Böylece bilgiyi paylaşarak büyütürüz, geliştiririz ve önemini artırırız.
Bazen öyle bilgiler vardır ki öğrenildiği zaman insanı mutlu ederken, bazen de hüzünlendirir ve hayatımızı karartırız. Yine öyle bilgiler vardır ki uluslararası ilişkilere, iş dünyamıza, ekonomimize, güvenliğimize kısaca hayatımıza yön veririz.
Engin görüşlü, bilgi ve birikim açısından donanımlı olmaya ihtiyacınız vardır. Bilginin en değerli hazine olduğu gerçeğini hiçbir zaman unutmayalım. Ne tür bilgi olursa olsun öğrenmek gerekir. Ancak, doğru bilgi bizleri daima doğru yola ve hedefe götürür. Aynı zamanda şüphelerden kurtarır. Bu nedenle doğru bilgi sahibi olmak için hayatımız boyunca çaba göstermeliyiz.
Doğa, sosyal hayat ve insan çok yönlü varlıktır. Bu varlıkların her yönden açıklanması, doğru bilgi elde edilmesi için birden fazla bilgi türüne ihtiyaç vardır. Bu nedenle bilgiyi; Gündelik Bilgi, Teknik Bilgi, Sanatsal Bilgi, Felsefi Bilgi, Dini Bilgi, Bilimsel Bilgi, Doğa Bilimleri, İnsan Bilimleri gibi çeşitlendirebiliriz.
Bilginin insana huzur verdiğini, hayatta karşılaşılan tüm zorluk ve sorunları kolayca çözdüğünü de aklımızdan çıkarmayalım. Toplum olarak bilgiye verdiğimiz önemi artırmalıyız. Gelişim ve değişim için çaba harcamalı ve bilgiyi kullanmayı öğrenmeliyiz. Gelecek nesillerimizin önünü açabilmek ve toplumuzu daha ileri taşıyabilmek için bilgiye ve bilgili insana ihtiyacımız olduğunu da unutmayalım.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
23 Şubat 2021 Köşe Yazarları
23 Şubat 2021 Köşe Yazarları
19 Şubat 2021 Köşe Yazarları
19 Şubat 2021 Köşe Yazarları