logo

BESLENMEDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Beslenme konusunda her geçen gün yepyeni bilgiler ortaya çıkmaktadır. Gerek televizyonlarda, gerek sosyal medyada, gerekse çevremizde yeni bilgiler duyuyoruz. Çoğumuz artık ne yiyip ne içeceğimizi şaşırmış haldeyiz.

Günlük beslenmemizde veya diyet yaparken kulaktan dolma bilgiler ile yanlış beslenme davranışlarına yönelebiliriz. Bu yanlış beslenme davranışları bazı besinleri diyetten dışlamak, bazı besinleri masum zannedip fazla tüketmek veya bir takım besinleri yan yana tüketmekten kaçınmak gibi davranışlar olabilmektedir.

Sağlığımız ile ilgili olumsuz sonuçlar doğurabilen ve beslenme ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışlardan bazıları şöyledir.

Yanlış; Kilo vermek için günlük beslenmeden ekmeği çıkarmak gerekir.
Doğrusu: Sağlıklı beslenmek veya kilo vermek isteyen kişilerin çoğu ilk aşamada diyetlerinden ekmeği çıkarsa da aslında ekmek bitkisel protein, karmaşık karbonhidrat, lif ve mikro besin öğeleri içeriyle diyetimizde yer alması gereken en önemli besinlerden birisidir. Günlük enerji ihtiyacının en az %45-50’si karbonhidratlardan karşılanmaktadır. Karbonhidratlar içerisinde bulunan vitaminlere vücudun ihtiyacı vardır. Ayrıca hayatınızdan karbonhidratı çıkardığınızda verdiğiniz kilo yağdan çok kas ve su kaybı ile karşımıza çıkar bu da sizin kısa sürede yeniden kilo almanız ile sonuçlanır.

Yanlış : Öğün atlayarak zayıflayabilirim.
Doğrusu : Sürdürülebilir ve sağlıklı bir beslenme planı için öğün atlamak ve kısıtlı beslenmek doğru değildir. Metabolizmanın çalışması için günlük yaşam döngüsüne göre kişiye uygun bir beslenme planı uygulamak büyük önem taşır.

Yanlış : Acı biber, sirke, limon, kahve ile kilolarımdan kurtulabilirim.
Doğrusu : Hiçbir besin tek başına mucizevi etki yaratmaz. Bu nedenle beslenmenize tek bir besin ile fark yaratmaya çalışmak yerine et, süt, tahıl, meyve-sebze, yağ grubu besinlerden size uygun miktarlarda alarak yeni bedeninize kavuşurken sürdürülebilirlik konusunda da ne kadar rahatladığınızı hissedin.

Yanlış : Akşamları 18.00’dan sonra yemek aşırı kilo aldırır.
Doğrusu : Her bireyin metabolizması, beslenme ve uyku düzeni farklıdır. Geç saatlere kadar uyanık olan kişiye 18.00’dan sonra yememesini söylemek doğru olmaz. Bu noktada önemli olan bu saat diliminde ne yediğinizdir ve neden yediğinizdir. Akşamları hareket alanı azaldığı için harcanan kalori de azalmaktadır. Bu yüzden akşamları tercih edilen yiyecekler hazım sıkıntısı yaşanmaması için daha hafif yiyecekler olmalıdır.

Yanlış : Diyet ürünlerinden istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.
Doğrusu : Light ürünlerin kalorileri azaltılmış olsa da içiriğindeki yağ ve şeker miktarları önemlidir. Çokça yenildiğinde veya içildiği takdirde kilo vermeyi engellemektedir.

Yanlış : Az uyursam çok kilo veririm.
Doğrusu : Bedenen ve ruhen iyi olmak en az 5, en fazla 8 saat uyumak gerekir. Uyku süresi kısaldıkça, psikolojik stres artmakta, monoton hareketsiz yaşama eğim başlamaktadır. Ayrıca az uyuyan kişiler yemeğe daha fazla yönelmektedir. Dolayısıyla böyle bir kişi kilo vermekten ziyade kilo almaya başlayacaktır.

Yanlış : Maydanoz suyu içmek zayıflatır.
Doğrusu : Maydanoz, C vitamini yönünden zengin, diüretik (idrar söktürücü) etkisi olan bir sebzedir. Bu nedenle maydanozun yarattığı geçici kilo kaybı vücuttaki yağ kütlesinden değil, su miktarındandır. Yani vücuttaki ödemi atmaya yardımcıdır. Maydanozu tüketmek, kilo vermek için değil, vitamin ve antioksidan açısından destek sağlamak için en doğru yoldur.

Her zaman bilimin ışığında fikirlere değil bilgiye önem vererek, yeterli ve dengeli beslenmeyi yaşamımızdan eksik etmediğiniz sağlıklı günler diliyorum.

Share
474 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

7+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • SARKOPENİ NEDİR?

    24 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Tıp dilinde sarkopeni olarak adlandırılan yaşlılarda kas erimesi, ilerleyen yaşa bağlı olarak kas kütlesi ve fonksiyonlarında meydana gelen istem dışı kayıptır. Sarkopeni aslında yaşla birlikte kas kütlesi ve iskelet gücünün kaybıdır Fiziksel olarak bağımsız bir hayat sürdürebilmek için sağlıklı bir kas dokusu ve kas fonksiyonlarına sahip olabilmemiz gerekir. Yaşlılarda sarkopeni (kas erimesi) çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olarak fiziksel yetersizlik, düşük yaşam kalitesi, travma ve ölüm gibi istenmeyen sonuçlarla bitebili...
  • Develi Çarşı Camiinin Mimarı Salim Alp

    24 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Salim ağabey ile sohbetimizde mimarlık mezuniyetimden yaklaşık 15 yıl sonra Çarşı Camii'nin yapılması bize nasip oldu, diye anlattı. Çarşı Camii Dernek Yönetim Kurulu'nun: Av: Esat Cebeci, İş adamı: Şadi Kolay, İş Adamı: Suat Köylüoğlu, Eczacı: Haluk Yalçın, Milletvekili : Salih Kapusuz'dan oluştuğunu dile getirdi. Vefat edenlere Allahtan rahmet, hayatta olanlara sağlıklı bir ömür diledi. Bu proje Sayın Develi Müftümüz Mustafa Başaran'ın teşviki ile daha önce vakıfların kararı ile bir kısım yıkılmış olan eski Çarşı Camii'nin yerine yenisin...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -2

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Rabbimize karşı kulluğumuzda ne kadar hassas olsak da, insan olmanın gereği hata ve günahtan uzak kalamıyoruz. Ama hata edenlerin en hayırlısı hatasından pişman olup Rabbine dönmeyi bilendir. Allah da günahını fark edip pişmanlık duyan kulunun tövbe etmesine çok sevinir( Müslim, Tevbe, l). Rahmeti geniş Rabbimiz (Mü'min, 7; Mlüslim, Tcvbe, 14) gecenin son üçte birinde dünya semasına iner (rahmet nazarıyla bakar) ve "Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim! Benden isteyen yok mu, ona (dilediğini) vereyim! Benden mağfiret isteyen yok mu, onu b...
  • RAHMANA KUL OLMAK (UBÛDİYYET) -1

    17 Ocak 2025 Köşe Yazarları

    Ubudiyet; Zahirî ve bâtıni açıdan Allah’a tam kulluğu ifade eden tasavvuf terimidir. Dinimizde insanın Allah’a karşı hürmet, tevazu, sevgi ve itaatini göstermek, rızasını elde etmek niyetiyle ortaya koyduğu dinî içerikli davranışlar için ibadet, hayatını daima Allah’a karşı saygı ve itaat bilinci içinde sürdürmesi şeklindeki kulluk duyarlılığı için de ubudiyet kelimeleri kullanılmıştır. İbadette belirli fiilleri yerine getirme öne çıkarken ubudiyette bu fillerle kazanılan hal, ahlâkî ve manevi öz ağır basmaktadır. (TDV, İslam Ansiklopedisi, cil...