Son Dakika
Develi’nin soylu ailelerinden biri de “Mısırlızadeler”’dir. Ailenin köklü soyu “Emiroğulları”dır. Bu ailenin büyükleri ulema sınıfındandır. Şahsiyeti bilinen en eski kişi Hacı İbrahim Efendi’dir. Uzun bir yaşın sahibidir.
(1800-1892).İbrahim Efendi Hacı Osman Efendi’nin oğludur.
İlk tahsili’ni Everek Halasiye Medresesi’nde görmüş Kayseri’de Melikgazi Medresesi’nde Sadık Efendi’den, 1833’de Konya’da Hadimizade Ahmet Efendi’den ve 1834 ‘de de İstanbul’da da Antalyalı Sait Efendi’den ders almıştır. 1841’Develi’ye gelmiş ve Halasiye Medresesi’nde derse başlamıştır.
1866’da da Develi Müftüsü olmuştur. 1892 yılında da burada ölmüştür.
Ali Celalettin Efendi İbrahim Efendi’nin oğludur. Kendisi hem kadı ve hem de ciddi bir şairdir. Doğum tarihini tespit edemedik. Gençliğinde kısa bir dönemde de olsa medrese eğitimi görmüştür. İstanbul’da, sarayda görevli bulunan Develizade Kasım Paşa’nın arzusu üzerine İstanbul’a gelir.
Birlikte bir yıl kadar su işlerinde çalışır.Kasım Paşa’nın Zor’a mutasarrıf olarak atanması üzere; Kasım Paşa’nın danışmanı sıfatıyla Zor’a gider. Burada katiplik yapar. Daha sonra bu bölgelerde kadılık yapar.
Eşinin rahatsızlığı sebebiyle Deve’ye döner ve burada dört yıl hukuk işleriyle uğraşır. Daha sonra Konya’nın Hadim Kazası’nda kadılık yapmaya başlar .Bu görevle epey yerleri dolaşır. Bala kadılığında bulunduğu sırada oğlunun ölümü üzerine Develi’ye döner. 1908 yılında emekli olur.1911 yılında ölür. Mezarı Tirem mezarlığındadır.
Ali Celalettin Efendi bir taraftan resmi işleriyle uğraşırken, bir taraftan da şiirle uğraşır. Şiirlerini bir defterde toplar. Hayatı hakkında ilk bilgi şiirlerini topladığı “Divançe”si 1938’ larda, Develi Ortaokulu müdürü olan Halk Edebiyatçısı ve şair Haşim Nezihi Okay’ın eline geçer. Bu divançe Ali Celalettin Efendi’nin torunu ve okul müdür baş yardımcısı İbrahim Feyzi Öztürk tarafından değerlendirilmek üzere verilmiştir. İşte bu kültürel alış verişler sonucu Haşim Nezihi divançeyi okur ve 1938 yılında elde ettiği bilgileri Erciyes Dergisi’nin 5. ve 10.sayılarında paylaşır.
Uzun süre bu bilgiler Kayseri’de çıkan tüm antolojilerde ve Kayseri’li şairler üzerinde yapılan çalışmalarda tekrar edilir. Çok az aruz ve hece vezni ile yazılan şiirleri tekrarlanır durur.
İşin sevindirici yönü şimdi bu defter Niğde’de ortaya çıktı. Bir değerli araştırmacı Asım Kocabaş tarafından bu “Divançe “ satın alınarak şimdi bu eser yakında birlikte basıma hazırlamak üzere çalışmaktayız. Divan şiirinin birçok şekliyle yazılmış şiirler mevcuttur. Bazı şiirleri Kayserili şair-bestekar Sabit Özdemir Özenç tarafından bestelenmek üzere üzerlerinde çalışılmaktadır.
İnanıyoruz ki şairimiz bilinen şiirleri ortaya çıkınca ve bestelenen şiirler de musıki meclislerinde okunmaya başlayınca inanıyoruz ki şairimiz edebiyatımızda gerçek yerini alacaktır!
Çağdaş Develi Gazetesi 29.08.2019
“Alİ CELALETTİN EFENDİ” için 1 yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
26 Şubat 2021 Köşe Yazarları
23 Şubat 2021 Köşe Yazarları
23 Şubat 2021 Köşe Yazarları
19 Şubat 2021 Köşe Yazarları
asım hoca ile görüştüm divançei çevirip basıma vermiş fakat pandemiden dolayı gecikmiş