logo

İYİ SEYİRLER

Geçtiğimiz günlerde Mustafa Aksu Kültür Merkezi’nde “Kurtlar Vadisi Filistin”  filmiyle Develi’de sinema  kültürü tekrar başladı. İlki  protokola yapılan  gösterim, oldukca  ilgi görmüş, beğenilmiş.Eski  sinema binasının  belediye tarafından onarılarak, Mustafa Aksu Kültür Merkezi olarak geçtiğimiz günlerde hizmete girmişti.Daha önce de  değindiğim gibi  gerek Mustafa Aksu  Kültür Merkezi gerekse  Erciyes Üniversitesi  Seyrani  Kampüsündeki inşaatı süren  Hidayet Tutum Kültür Merkezi, Develi’nin  kültür etkinliklerinin yapılacağı önemli  yerler olacaktır.Gelişme,  eğitimle birlikte  kültürden geçtiği bilinen bir  gerçektir. Eğitim, bakımından Develi’nin  çok iyi bir konumda olduğunu düşünebiliriz.Eğitim serüveninde Seyrani Üniversitesinin de  kurulduğu zaman bu sürecin tamamlandığını söyliyebiliriz.
Eğitimde gelinen bu durum  ne yazık ki  kültür kurumları  için söylenemezdi.Her yıl yapılan Seyrani  Anma Toplantıları  ve diğer etkinlikler ancak kapalı spor salonunda gerçekleştirilmeye çalışılıyordu. Buda Develi’ye hiç mi hiç yakışmıyordu.
İşte bu eksikliği gören Develi Belediyesi, Mustafa Aksu Kültür Merkezi’ni onartıp tamamlıyarak, çeşitli etkinliklerin  yapılabileceği  bir merkeze  kavuşturuyordu.
Merkezde sinema makinesi satın alınıyor, ses düzeni  son teknoloji kullanılarak gerçekleştiriliyordu.360  kişilik koltuk kapasitesi ile  sinema,  Kayseri’nin en büyük sineması konumuna getiriliyordu. Elbette bizim bir Develili olarak, Belediye  başkanı Sayın   Recep Özkan ve emeği geçenlere  teşekkür etmek  bir vefa borcumuzdur diye düşünüyorum.
Kültür Merkezi dolayısiyle sinema da Develi Belediyesi tarafından  işletilmektedir.
Şöyle bir geriye baktığımda Develi’de  bilinen  ilk sinemadan bugüne 57 , kapanan son sinemadan  da  neredeyse  35 yıl sonra  tekrar beyaz perdede yaşam başlıyor.
Bilindiği gibi  Develi’de ilk sinema 1954-1955 yıllarında  açılmıştı. Bu bilinen  bir sinema binası  değildi elbette. Günümüzde  Belediye İş merkezinin bulunduğu alanda, Körün Kahvesi denilen yerde  sinema oynatılıyordu. Yer gündüzleri  kahvehane, geceleri de  sinema olarak hizmet veriyordu. Sinemayı Kadir Ertem işletiyordu. Develililer sinemayla  ilk kez burada tanışmmışlardı. Burada , turneye çıkan  tiyatro toplulukları oyunlar oynamışlar, ses ve saz sanatçıları  konserler vermişlerdi.  Ben  Muammer Karaca’nın “Cibali Karakolu” adlı  oyununu  yanılmıyorsam burada izlemiştim. O  günler  belleğimdeki  tazeliğini korumaktadır.
1960 -1961  yılında, Kaymakam Mehmet  Özseçen aynı zamanda belediye başkanlığı görevini de yürütüyordu. Belediyeye ait olan  elektrik santralı artık işlevini  görmüyordu. Yıllarca dizel motoruyla  sınırlı da olsa elektrik üretirken, elektrik sistemi  ulasal elektrik ağına bağlanınca  boş kalmıştı. Kaymakam  burasını  onarttırarak  sinema salonuna dönüştürdü. Güzel, konforlu  aynı zamanda  sinema  yapısına göre  düzenlenen bir ilk  sinemaydı. Burasını asıl mesleği  kasaplık olan Naci Kulak  işletiyordu.Seyrani adı verilen sinemada Çarşamba,  Cumartesi ve Pazar günleri matineler olurdu. Sinemaya , günün en önemli  filmleri gelirdi. Kuvai Köprüsü’nden, Hz. Ömer’in Adaleti, Cilalı İbo’nun filmlerinden, Cüneyt Arkın’ın filmlerine kadar her tür ve konuda…. Dini, sosyal içerikli filmler …. Komedi filmleri , dram ve trajedi filmleri…        Sinemaya girmek  uğruna çocuklar,  sinema  afişlerini Develi sokaklarında  gezdirirlerdi. Bazen de  50 kuruş olan  sinema biletlerini denkleştiremeyen gençler, salon dolmamışsa  ya ellerindeki  parayla yada bedavadan film izlemeye girerlerdi.     
1969 yılında Mustafa Dandik (Aksu)  arsası üzerine Saray Sineması’nı yaptırmıştı. Sinema 500 kişi alacak kapasitede, salon ve balkondan oluşuyordu.Sinema sayısı ikileşince aralarındaki rekabette arttı. Getirilen filmlerin  kalitesi arttı. Bu  rekabetten kazançlı çıkanlar da Develililer oldu.
Develi’de Meteris Meydanında 1956 yılında  açılan bir açık hava sineması da vardı. Hasır Sineması adı verilen  sinemanın ömrü ancak iki yıl sürebsilmişti.
Eski sinemalarda  film izlerken “çıtır çıtır “ yenen çekirdek seslerinden film izleyemezdik.Film bittiğinde yerler sanki  çekirdek kabuğundan  bir yatak olurdu. Bazen de film kopardı. Hep bir ağızdan ıslık çalarak “Makinis! Makinist…” diye  bağırışları anımsıyorum.
Öğrenciler her istediği zaman  sinemaya gidemezlerdi. Belirli günlerde ancak film izlenirdi. Bu da ancak matinelerde olurdu. Gece sinemaya gitmek isteyenleri  saptamak için  her gün bir öğretmenin nöbetçi olduğunu anımsıyorum.Giderse  vay haline…
Sinemayı   uzun yıllar Develililer sevdiler. Gitmedikleri , görmedikleri yerleri gördüler.Sinema  kültürü gelişimini sürdürüyordu. Ancak 1970’li yılların sonlarında  sinema sektörü  kriz içine girmişti.Ucuz, kalitesiz  porno filmleri  piyasaya sürüldü. Bunun üzerine  sinema müşterisiz kaldı. Sonunda kapanmak  zorunda kaldı.
Taki  yeniden  eski Saray sinemasının küllerinden Mustafa Aksu Kültür Merkezi’nin doğuşuna kadar.
Develi sinemayla  tekrar buluşuyor. Bu kültürle tekrar  birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyor.Film izlemek için Kayseri’ye gitmesine gerek olmadan…
Ancak küçük bir dileğim olacak. Burada oynatılacak filmlerin her türden olmasına  özen gösterilmelidir.Sinema izlerken de eskiden olduğu gibi çekirdeklerimizi  binanın içine sokmadan , temizliğe özen göstererekten…
Güzel seyirler dileğiyle…

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
Share
1.692 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

2+2 = ?