Son Dakika
Develi, Türkiye genelinde eğitim oranının yüksek olduğu birkaç ilçeden biridir. Bunda elbette 1934 yılında hizmete açılan ortaokulun, 1957 yılında lisenin eğitime başlamasının büyük rolü vardır. Bunun aksini kimse söyliyemez. Daha sonraki süreçte önce yurt daha sonra Sağırlar Okulu olarak hizmete giren Cemal-Nevzer Erciş okulu eğitime büyük katkısını sürdürdüğü görülmektedir. Develi’nin okul ihtiyacı zaman süreci içinde artarak çoğaldığı gözlenmiştir. İmam-Hatip Lisesi’nden Ticaret Lisesi’ne, Kız Meslek Lisesi’nden Anadolu Lisesi’ne, Endüstri Meslek Lisesinden Sağlık Meslek Lisesi’ne Öğretmen Lisesi’ne hemen hemen bütün liselerin birer birer eğitime açıldığını görmekteyiz.Okullardan mezun olanların çoğu üniversitelerde eğitimlerini sürdürmektedirler. Öğrencilerin sınavlarda büyük başarılara imza attıklarına tanık olmaktayız. Bu öğrencilerin başarıları bizlerin gurur kaynağı olmaktadır.
Develilinin gönlünde yıllar içinde bir başka özlem daha vardı: O da Develi’de Yüksek öğrenim kurumunun kurulması. 3 Ağustos 2003 tarihi , Erciyes Üniversitesi’ne bağlı Develi Seyrani Yerleşkesinin kurulmasının tarihiydi. Bu tarihe gelinceye değin az çaba sarfedilmemişti. Başta Seyrani Eğitim Vakfı olmak üzere tüm Develilerin katkıları büyük olmuştu. Aradan yedi yıl geçmiş. Az işler başarılmamıştı. Develi Belediyesi 3 trilyon liraya yakın alt yapı yatırımı gerçekleştirmiş, Ziraat Fakültesi binasını Paksoy ve Dedeoğlu aileleri, meslek yüksek okulunu Hüseyin Şahin ailesi yaptırarak üniversiteye teslim etmiştir. Bu yatırımları Kocatürk, Tutum ve Ayan ailelerinin yatırımları izlemektedir. Ahmet Hamdi Ayan tarafından yaptırılan ek eğitim yapısı inşaatı sürmektedir. Tutum ailesinin yaptırdığı Hidayet Tutum kültür sitesi ise çok kısa bir sürede tamamlanarak hizmete girmesi beklenmektedir. Öğrendiğime göre Kredi ve Yurtlar Kurumu geçici olarak bir kız bir erkek yurdunu kiralayarak öğrencilerin hizmetine sunmuş, yerleşke içinde yurt binasının yapımı çalışmaları da sürdürülmektedir.
Tüm bu yatırımlar artarak sürecektir. Seyrani Yerleşkesinde birkaç yüksek öğretim kurumunun daha hizmete girmesiyle Develi Seyrani Üniversitesinin kurulması hedeflenmelidir. Bu gerçekleştirilirse ilçeler arasında üniversitesi olan ilk ilçe olma özelliğini de taşıyacaktır. 1934 yılında Develi’de ortaokul, 1957 yılında lise açıldığında da birçok ilde orta ve lisenin olmadığı gibi . Bazı çevreler bir ilçede üniversite kurulmasını doğru olmadığını düşünebilirler. Kim ne derse desin yakın bir gelecekte Develi Seyrani Üniversitesi’nin kurulacağına inancım tamdır.Başta Develi yerel yöneticiler olmak üzere bilim, kültür, eğitim ve işadamları üniversitenin kurulmasını da gerçekleştireceklerdir. Unutulmamalıdır ki eğime katkı sağlayan kişi ve kurumları her Develili saygıyla ve sevgiyle anacaklardır.
Üniversitesi olan kentlerde ekonomisi canlanır. Yurdun birçok yöresinden eğitim için gelen öğrenciler birer gönüllü turizm elçileridir. Develi’nin tanıtılmasına katkı sağlarlar.
BENZER HABERLER