Son Dakika
Her yıl ocak ayının ikinci haftası Enerji Tasarrufu Haftası olarak değerlendirilmektedir.
Cumhuriyet’ten önce ve sonra enerji üretimi ve tüketimi oldukça sınırlıydı. Enerji olmadan sanayi, sanayi olmadan da kalkınma olamazdı. O nedenle 1933-1942 yılları arasında birinci ve ikinci sanayi planları hazırlandı.Enerji üretimini artırmak için ve olabildiğinde dışa bağımlılığı azaltmak için kömür üretimi yaban yabancı şirketlerden ulusallaştırıldı. Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Etibank ve Petrol Ofisi Türkiye Elektrik Kurumu kuruldu. Daha sonraları hidroelektrik santralleri ve termik santralar yapıldı.Hidroelektrik santralleri için de barajlar kurulmaya başlandı. Elektrik enerjinin büyük kısmı sanayide kullanılmaktadır.
Enerji denilince sadece elektrik enerjisi akla gelmemelidir. Odun, kömür, petrol ve doğal gaz gibi maddelerden de enerji elde edebiliriz. Çok odun tüketmek ormanlarımızın azalmasına neden olmaktadır. Kömür rezervlerimiz de çok azalmaktadır.
Petrol ve Doğal gazda da dışarıya bağımlıyız. Karşılığında oldukça büyük miktarlarda yabancı ülkelere döviz ödemek zorunda kalmaktayız.Dışarıya olan bağımlılığımı azaltmak için ülkemizde bulunan doğal kaynaklardan faydalanmamız gerekmektedir. Bunların başında su, rüzğar, güneş gibi enerji kaynakları gelmektedir.
Ülkede başlatılan enerji seferberliği çerçevesinde Develi’de Zamantı ırmağı üzerinde kurulan dört nehir santrali, bir baraj santrali Yahyalı ilçesinde başlayan rüzgar santralleri çalışmaları hızla sürmektedir.24 adet rüzgar santralinden yıllık ortalama 295.800.000 kwh/yıl olacak.Develili hemşehrimiz Mustafa Aksu tarafından yapımı gerçekleştirilecek olan santrallerde elektrik üretimi 2012 yılında başlıyacağı planlanmıştır. Hemşehrimizi bu girişimlerinden dolayı kutluyoruz.
Enerji üretimi konusunda köklü yatırım yapan Develi’nin amiral şirketi, Saray Halı A.Ş.dir.Saray halı, ana üretim tesisi olan halıcılık dışında, kurduğu Saray Çiftliği ile de önemli bir yatırım yapmış, çiftliğinde ürettiği ürünleri de Saray Çiftliği Marketler zinciriyle de tüketiciyle buluşturmuştur.Develi ve dolayısıyla ülke ekonomisine önemli katkıları olan Saray Halı, şimdilerde fabrikalarınında kullandığı elektrik ihtiyacını da kendi kurduğu kojenarasyon sistemi ile karşılamaya başladığı mutlulukla görmekteyiz.
Saray Kojenerasyon Sistemi delinen tesislerde LNG (likit doğal gaz) normal doğal gaz koşullarına getirildikten sonra motara gönderilmektedir. Burada iki adet 2145 kw elektrik üretecek toplamda 4.3 megawatlık bir kojenerasyon sistemi kurulmuştur. Fabrikaların maksimim saatlik tüketimi olan 3700 kw enerjiden fazlası özel tüketicilere verebiliceğini belirtilmiştir.İzinleri Enerji Piyasası Kurumundan alınmıştır.
İki milyon euroya malolan enerji tesisi, elekrik ve ısı enerjisinin birada üreten enerji santrali olduğunu Saray Halı A.Ş. Genel Koordinatörü Nadir Yürüktümen açıklamıştır.
Tesisleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından da incelemelerde bulunmuştur.
Saray Halı A.Ş.’nın bu önemli yatırımını kutluyor, Develi’deki diğer sanayi kuruluşlarına örnek olmasını diliyorum.
Etiketler: Abdullah Gül » Ahmet Gürlek » Aslı Çimen » Avukatlar » Başbakanlık » Basın tarihi » Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü » Burhan Kuzu » Cihan Çimen » Cihan Haber ajansı » Develi Belediyesi » Develi Kaymakamlığı » Develi Köyleri » Develi Milli Eğitim Müdürlüğü » Develi'de Çocuyk Oyunları » Develide basın » Develili Hayırseverler » Develinin gazetesi Çağdaş Develi Gazetesi » Düğün Davetiyesi Sebat Ofset Matbaacılık » Hakan Demir » İnternet Gazeteciliğinde bir numara Çağdaş Develi Gazetesi » İzmir Milli Kütüphanesi » Kahramanmaraş İlahiyat Fakültesi » Kayseri Şeker Fabrikası » Kayseri Valiliği » Kayseri valisi » Kemal Atik » Mahir Çimen » Matbaacılık Hizmetleri » Mehmet Mankal » Mehmet Örük » Recep Tayyip Erdoğan » Sarı basın kartı Cihan Çimen » Sayfa editörleri » Serhat Dershaneleri develi şubi CİHAN ÇİMEN SARI BASIN KARTI SAHİBİ ÇAĞDAŞ DEVEL » TEAŞ » Yeni Kaymakam görevinde » Yeni Müdr Göreve başladı » Yerel Gazeteler » Yrd. Doç. Dr.Kadir Özdamarlar
BENZER HABERLER