Son Dakika
Keçe, önemli geleneksel el sanatlarımızdan birisidir. Bu sanatın en iyi uygulandığı yerlerin başında İzmir’in Tire ilçesi gelmektedir. Usta çırak ilişkisi ile yapılan keçecilik, zamanla ustaların azalması sonunda ortadan kalkma tehlikesi ile karşılaşılmaktadır. Keçecilik el sanatının yaşatılması ve tanıtılması için de butik müzeler kurulmalıdır. Bu müzenin bir örneğini Rusya’da görmüştüm. Müzede, keçeden kullandıkları eşyaların üretim safhasından tüketim aşamasına kadar sergilemişlerdi.Keçeciliğin turizme de katkı sağladığına tanık olmuştum.
Günümüzde keçe modern tesislerde üretilmektedir. Orta Doğu’nun ve Türkiye’nin en büyük keçe fabrikası Develi’de bulunmaktadır. Gazi Keçe Fabrikası 32 yıldır faaliyetini sürdürmektedir. Fabrika Türkiye’de tek, Dünya’da altıncı büyüklüktedir. 1978 yılında çalışmaya başlayan Gazi Keçe Sanayii ve Ticaret A.Ş. Develi’nin sanayide gurur kaynaklarından biridir. Firma, 1999 yılında “13. Avrupa Kalite Ödülü”nü almış olan bir kuruluştur.110 000 metre kare yerleşim, 10 000 metre kare kapalı alanda kurulmuştur. Her ne kadar kuruluş aşaması bakımından 1960 yıllarında İstanbul’da bir keçe fabrikasının olduğu biliniyorsa da teknolojiye ayak uyduramadığından kapanmak zorunda kalmıştı.
Bir yünün keçe halinde üretilerek pazarlama aşamasına gelinceye dek 12 işlemden geçmektedir. Keçe üretiminde Merinos koyun yünü kullanılmaktadır. Yünler de ithal edilmek yerine Devlet Üretme çiftliklerinden sağlanmaktadır. Yünler ilk olarak harman-hallac bölümünde yabancı maddelerden ayıklanmaktadır. Tarakla tarandıktan sonra yünler rulo haline getirilmektedir. Yapılan rulolar hazırlama masalarında istenilen keçeye göre şekillendirilmekte. Daha sonra keçeleme ve buhar makinesinden geçirilerek ve on saat asitli suda bekletilmektedir. Dövüldükten sonra pres ve torna işlemiyle pazarlamaya hazır hale getirilmektedir.
Fabrikada üretilen keçelerin kullanım alanları sıralamak gerekirse; her türlü polisaj parlatma keçeleri, rulo, disk, plaka ve küçük keçeler, ortopedik keçeler ve filtre sanayi için süzücü keçeler, döşeme, ses ve ısı izalasyonu keçeleri, bant, silindir, fitil disk, rulo ve plaka keçeler, mermer sananiyinde kullanılan silme ve parlatıcı keçeler. Görüldüğü gibi üretilen keçelerin çok geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Keçeli kalemlerden uçak sanayinde ses geçirmezlik keçelerine kadar kullanılmaktadır.
Türkiye’nin silah sanayinde önemli bir yeri olan MKE Makine Kimya silah fabrikasında de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca, DDY Vagon Fabrikasında, Ereğli ve İskenderun Demir Çelik Fabrikakalarında, Konya Tümosan Traktör Fabrikasında, otomobil sanayinde, döşemelik ve ses geçirmezlik olarak kullanılmaktadır
Yıllık kapasitesi 150 ton olan üretimi iç piyasanın dışında İran, Suriye, Ukrayna, Mısır ve diğer Orta Doğu ülkelerine ihraç edilmektedir. Dünyadaki benzer fabrikalarla rekabet halinde olan Gazi Keçe, Develi’de önemli bir istihdam yaratarak paramızın yurt dışına gitmesini de engelemiş olunmaktadır. Bu çabalarıyla fabrika ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.
Firma daha sonraki yıllarda tekstil alanında da üretime başlamıştır. Fulyat adı altında 1997 yılından beri her türlü Ev Tekstil ürünlerini üretimini gerçekleştirmektedir.
Uyku seti, yorgan, yastık, kırlent, yatak ve kanepe örtüleri, alez yatak koruyucuları, nevresim takımları ve uyku tulumları gibi çeşitli ürünler üretimi gerçekleştirilmektedir.
Ev tekstil hammaddesi olan silikonlu elyaf Kore ve Taıwan’dan ithal edilmektedir. Üretilen ev tekstil ürünleri yurt içinde tüketilmesinin yanısıra Polonya, Romanya, Almanya ve Fransa’ya da satılmaktadır.
Develi’nin sanayinde Saray Halı gibi Gazi Keçe de çok önemli bir yer tutmaktadır. Yöreye sağladıkları katkılardan dolayı kuranlara ve emeği geçenlere yürekten teşekkürler.
BENZER HABERLER