Son Dakika
Kayseri, beş bin yıllık tarihi bir geçmişe sahiptir. Hemen hemen bütün uygarlıkların bu topraklarda izler bırakmışlardır. Tarihi Kültür Varlıklarının tesbit edilmesi ve onarılması sürecinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kültüre verdiği özel önem bakımından dikkati çekmektedir. Yaptığı çalışmalar,yayınladığı yapıtlar bunun canlı kanıtlarıdır.
Ben size Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan “Kayseri Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri” adlı yayından söz etmek istiyorum. Böyle bir çalışma ilk kez İzmir’de, İl Kültür Müdürlüğü tarafından İzmir ve ilçelerini kapsayan “Kültür Envanterleri” adıyla yayınlanmaya başlanmıştı.Her ilçe ayrı ayrı ele alınarak hazırlanıyordu. İçinde benim de bulunduğum bir komisyon tarafından 2002 yıllarında hazırlanarak birkaç ilçe yayınlandı. Ancak çeşitli nedenlerle tamamlamak mümkün olamamıştı. Ama itiraf etmeliyim ki Kayseri Kültür Envanteri, hazırlanış, içerik ve yayın kalitesi bakamından İzmir Kültür Envanterlerinin çok üzerindedir. Bu bakımdan “Kayseri Taşınmaz Kültür Varlıkları” adlı yapıtın önemi bir kez daha kendisini göstermektedir.
Çalışmaya 2006 yılında başlanılmış, daha sonraları ilçeler ve beldelerin de dahil edilmesi sonucunda 2007 yılında tamamlanmıştır.Araştırmalarda Kayseri Müze Müdürlüğü, Kayseri Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü envanter kayıtlarından yararlanılmıştır. Saptanan eserlerin arazi çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Doç.Dr. Yıldıray Özbek ve Yrd. Doç.Dr. Celil Arslan tarafından üç cilt olarak hazırlanarak, 2008 yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanmıştır. Tüm kültür varlıklarının belirlemeye çalışıldığı bu yapıtta 439 eser incelenmiştir. Üç cilt şeklinde yayınlanmıştır.İncelenen bu yapıtlar fotoğraflar ve planlarla da görsel bakımından zenginleştirilmiştir. Her madde sonunda da faydalanılan kaynakçalar yer almıştır.
Bu çalışmada Develi ilçesi, ikinci cilt içinde yer almıştır. İlçedeki yapılar, araştırma görevlisi Sultan Topçu tarafından yazılmıştır. Develi ilçe merkezinin dışında kalan kültür varlıklarından sit alanları , kale, sur ve kaya anıtları, cami ve mescitler, hamamlar, zaviye ve tekkeler, han ve kenvansaraylar, köprüler, sarnıçlar, su kemerleri, kuyu ve namazgahlar Yrd. Doç.Dr. Celil Arslan incelemiştir. Medrese ve okul yapıları, türbeler, kiliseler, çeşmeler, köşk ve saraylar, bedesten ve ticari yapılar, kütüphane, hükümet konağı, hastane gibi sivil yapılar, seten ve bezirhane yapıları da Doç.Dr. Yıldıray Özbek tarafından kaleme alınmıştır.
Kayseri Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri’nin ikinci cildinde yer alan Develi’deki taşınmaz kültür varlıkları nelerdir? İzninizle şimdi onları başlıklar halinde verelim:
Develi Fraktın Kaya Anıtı, Gereme Harabeleri, Develi Kalesi, Develi Sarnıcı, Develi Sivasi Hatun Camisi, Kopçulu (Karabey) Camisi, Everek Cami-i Kebir, İniler Camisi, Zile Kasabası Ulu Camisi, Zile Kasabası Hanönü Camisi, Zile Kasabası Efendiağa Camisi, Zile Kasabası Hocalar Camisi, Köşkerli Camisi, Yedek Camisi, Meteris Camisi, Tirem Camisi, Dedeman (Çay) Camisi, Kayaaltı Camisi, Nalbant Camisi, Reşadiye Camisi, Dev Ali Türbesi, Hızır İlyas Türbesi , Seyit Şerif Türbesi, Epçe Sultan Türbesi, Şıhlı Kasabası Hamidiye Medresesi, Havadan Köyü Şeyh Hacı İbrahim Tekkesi, Seyrani Hamamı, Cami-i Kebir Çeşmesi, Güney Mahallesi Çeşmesi, Zile Kasabası Hocalar Camii Çeşmesi, Zile Kasabası Yenipınar Çeşmesi, Zile Kasabası Efendiağa Çeşmesi, Zile Kasabası Melede Çeşmesi, Aygösten Çeşmesii, Yedek Mahallesi Çeşmesi, Develi Lisesi, Develi Askerlik Şubesi, Askerlik Şubesi Lojmanı.
Yukarıda da değindiğim gibi Kayseri kültürüne büyük hizmetleri olan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Özhaseki’ye bu tür çalışmalara desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Böylesine zor ve emek isteyen bir araştırmayı hazırlayan Sayın Doç.Dr. Yıldıray Özbek ve Yrd.Doç.Dr. Celil Arslan’ı kutluyorum. Ellerinize sağlık…Kayseri kültürüne katkılarınızdan dolayı….
BENZER HABERLER