Son Dakika
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, “Türkiye Cumhuriyetinin Temeli Kültürdür” diyerek, ülkenin gelişmesinde kültürün önemine değinmiştir. Atatürk bir de kültürü, “Okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden mana çıkarmak, ders almak, düşünmek, zekayı terbiye etmektir” şeklinde tanımlamaktadır. Bununla da yetinmeyerek “ Kitap yazma ve çeviri işleri, ulusal eğemenliğin dayanağı ve ulusal kültürün en önemli yayılma aracıdır” diyerek bu konudaki görüş ve düşüncelerini de belirtmiştir. Cumhuriyetten önce kurulan Türk Ocakları, Atatürk Devrimlerine ve Kültürel yaşamımıza büyük katkıları olmuştur. Daha sonraları Türk Ocakları işlevlerini tamamladıkları düşüncesiyle kapatılmış, mal varlıkları Halkevlerine devredilmiştir. 19 Şubat 1932-8 Ağustos 1951 tarihleri arasında 9 ayrı kolda (Dil ve Edebiyat, Güzel Sanatlar, Kütüphane ve Yayın, Köycülük, Tarih ve Müze gibi) toplumun gelişmesine sosyal kültürel etkinliklerle değerli hizmetlerde bulunmuşlardır.
Develi Türk Ocağı ve Halkevi de Develi kültürüne büyük katkıları olmuş önemli örgütlerdi. Uzun yıllar Develi’de Seyrani İlçe Halk Kütüphanesi dışında önemli bir kültür kurumunun olmaması üzücüydü. Günümüzde Develi’de bir sinema bulunmamaktadır. Bir müze bulunmamaktadır.Bir kültür merkezi bulunmamaktadır. Yapılan kültürel etkinlikler ancak kapalı spor salonunda gerçekleştirilebilmektedir. Akşam olunca insanlan evlerine çekilmek zorunda kalıyorlardı.Gidebileceği bir yerin olmaması eksiklikti.Bu durum Develi’mize hiç yakışmıyordu.
Bu eksikliği gören Develi Belediye Başkanı Sayın Recep Özkan, belediye binası yakınında bulunan eski Dandiklere ait sinema yapısını kültür merkezi yapmak üzere çalışmalara başladı. Varisleriyle varılan anlaşma uyarınca 30 Mart 2010 tarihinde kültür merkezinin ihalesi yapıldı. 28 Temmuz 2010 tarihinde tamamlanması hedeflenmektedir.Mustafa Dandik Kültür Merkezinin yerini bağışlayanlara ve Belediye Başkanı Sayın Recep Özkan’a ne kadar teşekkür edilse azdır.
Erciyes Üniversitesi Seyrani Yerleşkesi, eksikliklerini her geçen gün tamamlayarak çıtasını yükseltmektedir.Yerleşkede gereksinim duyulan kurumlar tamamen Develili hayırseverler tarafından yapılmaktadır.İşte bunlardan birisi de Kültür Sitesidir.
Dr. Mustafa Tutum, babası Mehmet Hidayet Tutum adına bir kültür sitesi inşaatının yapımı üstlenmiştir. İçinde konferans salonları, sergi salonları, kütüphane, öğrenci kafeteryalarının bulunduğu sitenin ihalesi 8 Şubat 2010 tarihinde yapılmıştır. 725 günde tamamlanması hedeflenen site çok daha kısa sürede tamamlanması düşünülmektedir. 3800 metrekare alan üzerinde kurulacak kültür sitesinin zemin katında; 250 kişilik konferans salonu, yemekhaneler, yönetim bölümleri yer alacaktır.Birinci katta öğrenci yemek salonları, kırtasiye merkezi yer alırken ikinci katta şu bölümler bulunacaktır.Kütüphane, internet salonu ve misafirhane.
Kültür Sitesinin tamamlanmasıyla Seyrani Yerleşkesinin vönemli bir eksiği daha tamamlanacak, gelişmesine neden olacaktır.
Dileğimiz Erciyes Üniversitesi Seyrani yerleşkesinin gelişerek üniversiteye dönüşmesi. Böylece ilçede kurulan ilk üniversite olma özelliğini kazanmış olmasıdır.Kültür merkezlerini yapılmasında emekleri olan Sayın Dr. Mustafa Tutum’a, Dandik ailesine, her zaman desteklerini esirgemeyen Belediye Başkanı Sayın Recep Özkan ve Develili hayırseverlere gönül dolusu sevgiler, saygılar.
BENZER HABERLER