Son Dakika
Erhan Çapraz, Fahri Bilge’nin Ankara Milli Kütüphanedeki yazmalarını inceleyerek bir yüksek lisans tezi hazırlamıştı. Fahri Bilge Defterlerindeki Kayseri ve Yöresi Halk Şairleri adını taşıyan çalışması kitap halinde 2008 yılında Laçin Yayınları arasında yayınlandı.Burada belirtilen şairlerden Develili olanları bu yazımızda belirterek, daha önce yayınladığım DEVELİLİ ŞAİRLER VE YAZARLAR adlı çalışmamıza bir eklenti olacağına inanıyorum.
*Âşık Ali:Everekli Çakıroğlu Ali adıyla tanımlanmaktadır.Biyografisi hakkında başka bilgi verilmemektedir. Defterde bir adet türkülü hikayesi bulunmaktadır. Türkülü öykü “kadın, güzel, sevgili ve bunlara ilgili diğer konulara bağlı şiir vakalar” içerisinde değerlendirebiliriz.
*Derdi Çok: Eskiden Tomarza Develi’ye bağlı bir nahiyeydi .Derdi Çok, Tomarza’nın Tıravşın köyündendir. Lütfi Hoca’nın takma adıdır. Lütfü Hoca, medrese eğitimi görmüştür.Köylerde imamlık yaparak geçinmektedir. Bir taraftan da tarımla uğraşmaktadır.1278 yılında doğmuş, köy imamlığı yapan Hacı Tafıl’ın oğludur. 1908 yılında ölmüştür. Çevresindeki halk aşıklarından etilenen Lütfü
Hoca, köyünden bir kıza gönül vermiş, gönlünü kıza açtığı halde bir karşılık bulamamıştır. Bu sırada kız başkasıyla evlendirilmiştir. Hoca bu durumdan çok üzülerek üzüntüsünü mısralara dökmüştür.
Çirkin kaderim deftere Bağçesinde gül bitmiyor
Yazım; neyneyim, neyneyim? Dalında bülbül ötmüyor
Çok yalvardım ben o yâre Ellaham kırık tutmuyor
Sözüm tutmadı neyneyim? Dizim, neyneyim neyneyim
Deli olsam eller kınar Derdi Çok’um el uğruna
Gönül pervaz olup döner Ben ölürüm dost yoluna
Gece gündüz durmaz yanar Mezarımı yâr köyüne
Özüm, neyneyim, neyneyim? Kazım, neyneyim neyneyim?
*Abdülnâfi Efendi:Develi’nin Kopçulu Mahallesinden Şakir Eendinin oğludur.Tahminen 1261-1262’de Develi’de doğmuş, Küçüklüğünde mahalle mektebinde okumuş, daha sonraları Halasiye Medresesine girmiş, bu medresede Ebilzâde İsmail Efendiden 1312’de icazet almıştır.Abdülnâfi Efendi, medrese eğitiminden sonra köy imamlığı görevinde bulunmuştur. Kendisi dört defa evlendiği halde çocuğu olmamış.1333’de vefat etmiştir. Abdülnâfi Efendi icazet aldıktan sonra Bor’da ünlü Kuddisî ‘nin Kadiri tarikatına girmişti. Kuddusî divanından etkilendiği, şiirle ilgilendiği ve isimsiz şiirler yazdığı bilinmektedir.
*Everekli Çakıroğlu Ali Havaoğlu Ömer:
Sabahtan uğradım dostun köyüne Odasına vardım alışkan sazlar
Analar başıma derilsin deyü Ötüşür ördeği çağrışır kazlar
Herkes sevdiğini almış yanına Geyinmiş kuşanmış gelinler kızlar
Şetali pazarı kurulsun deyü Şol bizim davamız görülsün deyu
Eğer işte kara kaşın eğmesin Âşık Ali’m der ki çöktüm oturdum
Hak’tan olmaz her güzeli sevmesin Sağ kolumda şahin bazlar götürdüm
Çezivermiş ak göğsüyün düğmesin Gidip İstanbul’dan ahbar getirdim
Şol beyaz memeler görünsün deyü Herkesin sevdiği verilsin deyü
Fahir Bilge’nin el yazmalarında Celâlettin Efendi’den de söz edilmektedir. Ancak sözkonusu şair hakkında daha önceden bilgi verildiğinden burada ayrıca değinilmemiştir.
Etiketler: Abdullah Gül » Ahmet Gürlek » Aslı Çimen » Avukatlar » Başbakanlık » Basın tarihi » Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü » Burhan Kuzu » Çağdaş Develi Gazetesi » Cihan Çimen » CİHAN ÇİMEN SARI BASIN KARTI SAHİBİ ÇAĞDAŞ DEVELİ GAZETESİ » Cihan Haber ajansı » Develi Belediyesi » Develi Kaymakamlığı » Develi Köyleri » Develi Milli Eğitim Müdürlüğü » Develi'de Çocuyk Oyunları » Develide basın » Develili Hayırseverler » Develinin gazetesi Çağdaş Develi Gazetesi » Düğün Davetiyesi Sebat Ofset Matbaacılık » Hakan Demir » İzmir Milli Kütüphanesi » Kahramanmaraş İlahiyat Fakültesi » Kayseri Şeker Fabrikası » Kayseri Valiliği » Kayseri valisi » Kemal Atik » Mahir Çimen » Matbaacılık Hizmetleri » Mehmet Mankal » Mehmet Örük » Recep Tayyip Erdoğan » Sarı basın kartı Cihan Çimen » Sayfa editörleri » Serhat Dershaneleri develi şubes » TEAŞ » Yeni Kaymakam görevinde » Yeni Müdr Göreve başladı » Yerel Gazeteler » Yrd. Doç. Dr.Kadir Özdamarlar
BENZER HABERLER