Son Dakika
Sizlere yayıncı, yazar, hemşehrim, sevgili dostum Süleyman Kocabaş’tan sözetmek istiyorum.Kocabaş’ı, Develili Şairler ve Yazarlar adlı kitabımda (2009) geniş bir şekilde anlatmama karşın kitabımı edinemeyen okurlarıma bir kez daha tanıtmayı bir görev bildim.
Kocabaş, Develi Sindelhöyük kasabasında 1950 yılında, bir çiftçi ailenin çocuğu olarak doğdu. İlkokulu Sindelhöyükte, orta öğrenimini Pazarören Mimar Sinan lköğretim okulunda sürdürdü. Daha sonraları İstanbul Çapa Yüksek Öğretmen Okulunda Hazırlık okudu. Buradan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne girdi. Yüksek Ziraat Mühendisi olarak 1975 yılında mezun oldu.
Süleyman Kocabaş, mezun olur olmaz Kayseri Tarım İl Müdürlüğü’nde teknik eleman olarak kamu görevine başladı. Aynı müdürlükten 2002 yılında emekli oldu.
Tarih bilimine daha orta okul öğrenimi yıllarında özel bir ilgi duyan Kocabaş, kendisini iyi bir tarih okuyucusu olarak geliştirmiştir. Okudukca ve kendisini geliştirdikce tarih üstadlarını da örnek alarak birikimini yazma gereksinimi duymuştur. İlk yazılarını orta öğrenim yıllarında okul gazete ve dergilerinde yayınlanmıştır.Daha sonraları ulusal gazetelerden Bayrak ve Bizim Anadolu gazetelerinde makaleleri ve dizi yazıları yayınlanan Kocabaş, araştırmalarını 1980’li yıllardan itibaren kitaplaştırmaya başlamıştır. 1983 yılında Vatan Yayınları’nı kurarak ilk kitabı olan “Ermeni Meselesi Nedir Ne Değildir?” i yayınlamıştır. Bu tarihten itibaren her yıl 1-3 kitap hazırlayarak yayınlamıştır. 2009 yılı itibariyle 47 araştırmasını yayınlayarak bilim dünyasına kazandırmıştır. Bir tarih araştırmacısı olan Kocabaş, kitap çalışmaları yanında makale ve dizi yazı larını da çeşitli gazete ve dergilerde sürdürmüştür. Tercuman, Zaman, Gündüz, Milli Gazete, Ortadoğu, Yeni Şafak gazeteleri ile Türk Dünyası Tarih, Tarih ve Medeniyet, Tarih ve Düşünce, Yeni Türkiye, Erciyes,Türk Dünyası Araştırmaları, Berceste, Yarınlar İçin Düşünce dergileri yazı yazdığı yayınlardır.
Süleyman Kocabaş, kendi kendini yetiştirmiş, tarihe gönül vermiş bir dostum. Osmanlıca ve İngilizceyi kendi kendine öğrenmiştir. Yazıları ve kitapları ilgi görmüştür.Onun için kitapları birkaç baskı yapmışıtır. Bu ilgi yurt dışına da ulaşmış, “Sultan II.Abdülhamit Şahsiyeti ve Politikası” adlı çalışması El Ezher Üniversitesi tarafından Arapçaya çevirisi yapılmıştır. 2007 yılında başlayan yabancı dile çevirilen kitaplarının sayısı beşe çıkmıştır.
Yazdığı kitapları kurduğu yayınevinde yayınlamasının yanı sıra bir başka hizmeti daha gerçekleştirmiştir Kocabaş. Kayseri’de iki dairesini kütüphaneye dönüştürmüştür.12 000 ciltlik kitap ve kırk yıllık gazete ve dergi koleksiyonunu “Süleyman Kocabaş Özel Kütüphanesi” olarak araştırıcıların hizmetine sunmuştur. Bu davranışı ile de kamuoyunun taktirini kazanmıştır.O, araştıran, araştırdığını yazan , yayınlayan bir yazar olmasının ötesinde aynı zamanda gönüllü bir kütüphane görevlisidir.Kendisi Türkiye Yazarlar Birliği, İlim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliği ve Basın Yayın Birliği üyesidir.
Değerli hemşehrimiz Süleyman Kocabaş’a sağlık ve uzun bir yaşam diliyorum. Diliyorum ki daha nice ürünler versin. Ülke kültürüne…
BENZER HABERLER