Son Dakika
Günümüz kentlerinin betonlaşan görünümleri içinde ağaçlar önemli bir yer tutarlar. Daralan oyun alanlar, parkların sınırlı sayıda olması ağaca olan özlemi daha da artırmaktadır. Şehirlerdeki yeşil alanlar yaşağımız çevrenin en değerli bölümleridir. Yerel yöneticiler şehir planlarını yaparken, park ve yeşil alanlara ayrılacak yerlerin daha geniş olmasına özen gösterilmelidir. İnsanlarımızın dinleneceği, spor yapacağı , çocuklarımızın oyun oynayacağı bu yerlerin çoğaltılması gereklidir diye düşünüyorum.
Kentlerin yaşam süreci içinde onunla birlikte , onunla iç içe olan simge ağaçlar da bulunmaktadır. Kayseri eski Büyükşehir Belediye Başkanlarından Şükrü Karatepe, Erciyes’in Anıtsal Ağaçları adlı çalışmasında (Kayseri Büyükşehir Belediyesi Yayınları) bu anıtsal ağaçlardan sözetmektedir.
Develi’de iki ağaç vardır ki bunlar yaşayan, hemen hemen ik üçi yüz yıllık bir tarihe tanıklık etmiş olan ağaçlardır. Bu ağaçlar ulu çınarlardır. Biri Elbiz Parkı’ndaki çınarlar, diğeri ise Fatih Cami önündeki çınardır.
Çınar, geniş damarlı yaprakları, yüksek dalları, iri gövdeleri ile tanınırlar. Sulak yerleri severler.Uzun ömürlüdürler. Çok hızlı büyürler. Gövde kalınlığı 10-15 metreye kadar genişler.Park, bahçe ve yolları süslerler.
Develi’de parklarda, yollarda , ana caddelerde oldukça fazla çınar ağacına rastlanır.Son yıllarda Develi Belediyesi çınar dikimini hızlandırmıştır. Bu da İlçeye ayrı bir güzellik katmıştır.
Anıtsal çınarlardan ilk bulunan yer, Elbiz Parkı’nda bulunan iki çınardır. Havuzun doğusunda bulunan çınar, gövdesi yedi metre olan, kalın bir gövdesi bulunmaktadır. Gövde üzerinde iki metreden sonra ikisi yukarıya ikisi yanlara doğru uzanan kolları yer almaktadır.Çınar yirmi beş metre genişliğinde bir alanı kaplamaktadır.Havuzun batısında yer alan ikinci çınarın ise çevresi beş metreyi bulan kalın bir gövdesi bulunmaktadır.Bu kalın gövde üzerinde üç metreden sonra önce üç, daha asonra beş dala ayrılmaktadır. Bu çınar kümesi de yaklaşık yirmi metre genişliğinde bir alanı örtmektedir. Bu iki ulu çınarın iki üç yüz, ikincisi ise iki yüz yaşında olduğu tahmin edilmektedir.
Aşağı Evrerek Fatih Cami önünde ki çınar da anıtsal çınarlardan biridir. Aslında iki adet olan çınarlardan biri kuruyarak kesilmiştir. Günümüze kadar ikinci çınar kalabilmiştir.Gövdesinin genişliği beş metre olan çınar, düzgün bir silindir şeklindedir.Yüksekliğinin sekiz metreden sonra küçük yan dallara , on beş metreden sonra da dört büyük dala ayrıldığı, çınar, evler arasında bütünleşerek güzel bir görünüm sunmaktadır. Yaşının iki yüz olduğu tahmin edilmektedir.
Çınarın altında dana önceleri suyunun sürekli aktığı kemerli bir çeşmenin yer aldığını söylemeliyim. Evimizin karşısında yer alan bu çınarların gölgesinde mahalle yaşlıların sohbet ettiği, çocukların oyunlar oynadığı unutulmaz anılarlara sahiptir. Gölgesinde şırıl şırıl su akan çeşmesinde genç kızları görmek için bir o yana bir bu yana gezinen delikanlıları görür gibi oluyorum.Bu ulu çınarlara çıkarak sevdiklerimizin adlarını kazıyarak yazar, kabuklarından yaptığımız tabancalarla komen oynadğımız yılları unutmak mümkün mü? Ah o ulu çınarlar, ulu çınarlar…Tarihe tanıklık eden çınarlar.
BENZER HABERLER