Son Dakika
Develi Belediyesi 2010 yılında yayınladığı iki kitaptan söz etmek istiyorum. Belediye Başkanlığı, yerel yönetim ile ilgili işlerinin yanı sıra kültür çalışmalarına da son yıllarda hız verdiği gözlenmektedir.Belediyenin kültür yayınlarının sayısı yirmi ikiye yükselmiştir.Benim de üç araştırmam bu seriden yayınlanmıştı:Develi Mutfak Kültürü, Develi Şiirleri Antolojisi, Fotoğraflarla Develi Albümü.
Bu tür yayınların artacağından hiç kuşkum yok. O nedenle katkılarından dolayı her zaman olduğu gibi başta Belediye Başkanı Sayın Recep Özkan’a ve Sayın Nezir Ötegen’e teşekkürü bir görev biliyorum.
Develi Belediyesi Kültür Yayınlarından tanıtmaya çalışacağım ilk kitap Cenani Gürbüz’ün “Develi ve Ermeniler” adlı yapıtıdır. İlk baskısı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan araştırma, genişletilmiş ikinci basımı Develi Belediyesi Kültür Yayınları arasında yer almıştır.Cenani Gürbüz, Develi’nin yetiştirdiği önemli bir ziraat yüksek mühendisidir.(Bkz.: Ahmet Gürlek: Develili Şairler ve Yazarlar) 299 sayfa olan araştırmasına yeni eklemelerle güncelleştirmiş, okuyucularının faydalanmasına sunmuştur.
Develi’nin önemli bir nüfusunu oluşturan Ermenilerle Develili Türklerin dostlukları, hoşgörüleri yapıtta anlatılırken her dönemde olduğu gibi dış güçlerin etkisindeki anlaşmazlıkları da gün ışığına çıkarması bakımından önemli bir yapıttır. Kaldı ki Türkler zanaatları Ermenilerden öğrenmişlerdir. Ayakkabıcılık, marangozluk, demircilik, kasaplık, yapı ustalığı gibi. ..Tarihin ışığında Develi’deki Ermenileri inceleyen önemli bir yapıt. Cenani Gürbüz büyüğümü bir kez daha kutluyarak sağlıklı uzun bir yaşam dileklerimle yeni yapıtlara imza atmasını diliyorum.
Belediye Kültür yayınlarından sözetmek istediğim ikinci yapıt, Seyrani Derneği Başkanı Nezir Ötegen’in hazırladığı “28. Aşık Seyrani Sempozyumu Bildirileri” adlı çalışmasıdır.
Çalışmada Saim Sakaoğlu’nun “Seyrani’nin Hece Vezniyle Yazdığı Şiirlerine Farklı Bir Yaklaşım”, M. Kemal Atik’in “Ayetlerin Seyrani’nin Şiirlerindeki Yansımaları”, Kadir Özdamarlar’ın “Seyrani’nin Şiirlerinde Ele Aldığı Tarihi ve Sosyal Olaylar” ile “Belgeler Işığında Seyrani”, Betül Aydoğan’ın “Aşık Seyrani Kaynakçası Üzerine Bir Değerlendirme”, İsmail Kahyaoğlu ve Nezir Ötegen’in “Aşık Seyrani Kültür ve Sanat Festivali ile Ticaret ve Sanayi Panayırı Tarihçesi” adlı bildiriler yer almıştır. Sonunda ise Kadir Özdamarlar’ın “Sempozyum ve Etkinliklerin Değerlendirilmesi “ yer almıştır.
Nezir Ötegen’i bu çabasından dolayı kutlarken, bugüne kadar sunulan tüm bildirileri de kapsayan bir çalışmanın yayınlanmasını tüm gönülden dilemekteyim.
Yıllar önce başladığımız araştırmalar her geçen gün çoğalmakta, Develi’nin kültür değerleri okuyucularla buluşmaktadır. Bunun mutluluğunu yaşamaktayım.
BENZER HABERLER