Son Dakika
Develi dünya uygarlık tarihine bakıldığında hemen hemen bütün uygarlıkların kurulduğu bir yöre olmuştur. Yöre Hitit, Asur, Kapadokya, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı Devletleri dönemlerine ait tarihi izleri bünyesinde barındırmaktadır. Anadolunun kuzey-güney, doğu-batı tarihi yollarının kavşak noktasında bulunmaktadır.Ticarette, sanayide, sanatta, kültürde önemli izler bırakmıştır Develi. Develi’nin sahip olduğu bu tarihi ve kültürel mirasını koruyup gelecek kuşaklara aktarmak başta yerel yöneticiler olmak üzere hepimizin en önemli görevleri arasında yer almaktadır.
Bu görevi Develi Belediyesinin yeterince yerine getirdiğini büyük bir mutlulukla görmekteyiz. Ben burada belediyenin kültür alanında yaptığı çalışmaların içinde sadece yayınlarından sözetmek istiyorum. Develi hakkında geniş kapsamlı ilk araştırmayı, Memleketim Develi (1975) adlı eserimle ben yapmıştım. Eser hazırlamak ve yayınlamak gerçekten çok zor.Ancak sonucunu da gördüğünüzde o denli mutluluk veren bir duygu ki . Bunda hizmet vermenin sevinci saklı sanıyorum.
Develi Belediyesi, Kültür yayını olarak yayınladığı ilk dergi “Yeşil Everek”ti.1993 yılında yayınlanmaya başlanılan dergi, Develi Belediyesi Haber Bülteniydi. Sahibi, Belediye Başkanı Ertuğrul Gönenç, Yazı İşleri Müdürü Mustafa Özer’di.
“ Develi Belediyesi Haber Bülteni” adlı dergi ise 1999 yılında yayınlanmaya başlamıştı. Sahibi, Belediye Başkanı Ali Ağca, Yazı İşleri Müdürü Ziya Kürşat Yalçın, Genel Yayın Yönetmeni Emir Ali Özçakır’dı. Dergi iki ayda bir yayınlanıyordu.Derginin 2004 yılından itibaren sahibi,Belediye Başkanı Recep Özkan, Yazı İşleri Müdürlüğünü ise Nezir Ötegen yürütmektedir. Dergi yayını günümüze kadar sürdürülmüştür. Develi Belediyesinin yaptığı çalışmaları duyurmak amacıyla yayınlanan dergi, bilgilendirmek ve iletişimi sağlamak amacıyla önemli bir işlevi yerine getirmektedir.
1994-2004 tarihleri arasında Belediye Başkanlığı yapan Ali Ağca, Develi Belediyesi Haber Bülteni’nin yayınlanmasını başlatmakla kalmamış, aynı zamanda Bütün Yönleriyle Bilgi Şölenini hazırlayıp, ülkenin birçok yerinden gelen bilim adamları, yazarları, ozanları ağırlamış, Develi’nin tanıtılmasına da büyük katkıları olmuştur. Şölendeki bildiriler bir kitapta toplanarak yayınlanmıştır. (2002). Develi kültürüne çok büyük bir hizmeti yerine getirdiğine inanmaktayım.Gönül isterki, bu tür sempozyum, kongrelerin belirli sürelerde devam etmesi.
2004 yılında seçilerek göreve başlayan Belediye Başkanı Recep Özkan döneminde, kültür yayınlarında adeta bir patlama olmuştur. Yazarların,araştırıcıların, bilim insanlarının yaptığı eserleri yayınlayarak, onlara maddi ve manevi katkılarını sürdürmüştür. Develi kent belleğinin oluşmasındaki çabalar, tarih sürecinde övgüyle anımacaktır.Tüm bu kültürel yayınların ortaya çıkmasında Belediye Başkanı Recep Özkan ve Nezir Ötegen’in payları büyük olmuştur. Kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır.
Develi Belediyesi, 2004 yılında başlattığı bu kültür yolculuğunda ilk üç yayın sırasında benim çalışmalarım yer almaktadır. Bir yazar olarak bundan çok onur duyduğumu burada belirtmek isterim. Develi Belediyesinin yayınlarını tarih sırasına göre şu şekilde sıralanabilir.
İşte bu eserler:
Develi Mutfak Kültürü. (Ahmet Gürlek). 2004
Develi Şiirleri Antolojisi. (Ahmet Gürlek). 2005.
Fotoğraflarla Develi Albümü. 2006.
Sanihat-ı Seyrani. (Hazım Ulusoy). 2006.
Develi Fotoğrafları Albümü. (Ahmet Gürlek). 2006.
İstiklal Şaiiri Mehmet Akif Ersoy. (100 Temel Eser İlköğretim Dizisi). 2007
Ömer’in Çocukları. (100 Temel İlköğretim Dizisi). 2007
Mesneviden Hikayeler. (100 Temel Eser İlköğretim Dizisi). 2007
Yalnız Efe.( 100 Temel Eser İlköğretim Dizisi). 2007
Şermin .(100 Temel Eser İlköğretim Dizisi). 2007
Türkülerimiz. (100 Temel Eser İlköğretim Dizisi). 2007
Ezop’tan Masallar, (100 Temel Eser İlköğretim Dizisi) .2007
Develi’de Türk Eserleri.( Sultan Topçu) (2007)
Develi İlçesindeki Bezemeli Mezar Taşları. (Aslı Sağıroğlu Arslan). 2007
Sultan Sazlığı Milli Parkı Foto Safari Albümü. 2007.
Develi Eğitim Tarihi .(Kadir Özdamarlar). 2008
Ressam Alaattin Oben Albümü.
Develi Belediyesi, öyle umuyorum ki Develi kültürü, sanatı, tarihi kısaca belleğine bilim insanlarının, yazarların, şairlerin, düşünürlerin bundan sonra da yapacağı araştırmalarına katkılarını sürdürecektir. Yayınların çoğalmasıyla Develi’nin değerleri gün ışığına çıkacak, unutulmaktan kurtulacaktır. Sizce bu çabalar Develi’ye değmez mi?
BENZER HABERLER