logo

BİZİM ZİLE’MİZ

Bizim Zile’miz, Develi’ye 10 km. uzaklıkta bir köy. 1957 yılında  belediye kurulmuştur. Halkı çiftçilikle uğraşmakta, buğday, arpa, yonca, çavdar, mısır, kabak çekirdeği üreterek geçimini sağlamaktadır. Köyün  Develi’ye ulaşımı  otobüslerle olmaktadır.  Nüfusu özellikle 1970-1980 yılları arasında   genç nüfusun  büyük şehirlere  göç etmesiyle azalmıştır. Köyde bir ilköğretim okulu 1923 yılından beri  çağdaş eğitim hizmetini başarıyla sürdürmektedir.

Köyün tarihi milattan öncelerine kadar uzanmış, ondan sonrada birçok uygarlıkları yaşamıştır. Dostum, arkadaşım Prof.Dr. Bilge Umar’ın “Türkiye’de Tarihsel Adlar” adlı  araştırmasında belirttiğine göre  Zile adının  “Kutsal Yol/Kutsal Geçit” anlamında kullanıldığını söylemektedir.

Anadoluda kaç Zile adlı yerleşim vardır. Bunlar;

  • Tokat iline bağlı Zile ilçesi,
  • Develi İlçesine bağlı Zile köyü,
  • Ordu ili Mesudiye ilçesi  Beyağaç köyünün eski adı,
  • Nevşehir ili Derinkuyu ilçesi Özlüce köyünün eski adı.

Zile’de  nüfus bakımından Türkmenler, Afşarlar, Varsaklar, Çerkezler, Muhacirler, Azeriler, Rumlar oluşturuyorlardı. Rumlar daha sonraları mübadele yasası uyarınca  Yunanistana göçetmek zorunda kalmışlardır.

Kendisinin küçük ama yetiştirdiği değerler  bakımından ünlü bu köyümüz, ülkemizin sanat, ticaret, siyaset , eğitim ve kültürüne önemli  katkıları olmuştur.Bunda öncelikle burada hizmet gören  özverili öğretmenlerimizin çabaların önemli olduğu düşüncesindeyim. Onları anmadan geçemiyeceğim. !970’li yıllara kadar görev yapmış bu eli öpülesi öğretmenlerimizden Cemal Turgal, Mehmet Fikri, Taki Cebeci, Ahmet Yıldırım, Mustafa Kurmel, Ali Uluçay, Mustafa Tüysüz, Mustafa Taş, Mustafa Menteşe, Mustafa Zileli, Mehmet Keleş, Nurhayat Erdem, Türkan Aras, Latife Ödünç, Tufan Aksoy, Tahsin Ağca bazıları.

Bu değerli eğitimcilerden aldığı ışıklarla Zilelilerin kimisi  politikada, kimisi bilimde, kimisi askerlikte, kimisi ticaret ve sanayide, kimisi de sanatta ünlendiler.Örneğin Sanayide, Saray Halı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Kurmel, Celebcioğlu Şirketler Gurubu başkanı İsmet Celebcioğlu başarılı birer işadamı oldular.

Bilimde önemli  isimler sayılabilir. İşte  birkaç örnek; Hacettep Üniversitesi Tıp Fakültesinde  Prof.Dr. Şeref Zileli, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesinde Prof.Dr. Turgut Zileli, Cerrahpaşa Tıp Fakültesnde Prof.Dr. Şehinbay Özkan, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde Prof.Dr. Adnan Menevşe, İTÜ Kimya Metalurji Fakültesinde Prof.Dr. Tuncer Erciyes, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakkültesinde Prof.Dr. Turhan Atalay, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesinde Prof.Dr. Temel Gençtan, ODTÜ Maden Mühendisliği Fakültesinde Prof.Dr. Gülhan Özbayoğlu (Gençtan), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Mustafa Kalaç, Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Güler Zilelioğlu, Gazi Üniversitesinde Sevda Menevşe, Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Oya Oğuz (Göver), ODTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliğinde As. Prof.Dr. M.Evren Özbayoğlu, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Yar.Doç.Dr. Asım Çelik, Yüksek Mimar Mühendis Prof.Dr. Ahmet Vefik Alp, Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Yard.Doç.Dr. Veli Çelik .

Köyün  yetiştirdiği siyaset adamlarını da unutmamak gerekir. 1957-1960 yılları arasında DP’den Kayseri milletvekili olan Hakkı Kurmel, 1977-1980 yılları arasında CHP’den İstanbul milletvekili olan Doğan Güneş, 1991-1993 yılları arasında İstanbul Bayrampaşa belediye başkanlığı ve 1977-1980 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan yardımcılığı yapan Necdet Özkan, DSP İstanbul milletvekili, 55, 56 ve 57. Hükümetlerde Devlet Bakanı ve Başbakan  Yardımcılığı yapan Hüsamettin Özkan, 1999-20/02 yılları arasında başbakan baş danışmanlığını yapan Ahmet Vefik Alp ünlü politikacılar olarak  karşımıza çıkmaktadır.

Askerlerden Adil Odak, eğitimci yazar Mustafa Taş gibi değerler  de elbette Zile’nin önemli isimlerindendir.

Bizim Zile’mizi , bizim Zile’mizin  yetiştirdiği değerlerden kısaca söz etmek istedim. Hepsi bu kadar mı  diye düşünenler olabilir. Elbette bu kadar değil. Bir başka  yazımızda  başka zenginliklerini anlatmaya çalışacağım. Bu köy  öyle bereketli, öyle verimli ki  bu kısa yazıya sığdırmak olası değil.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
Share
3.086 Defa Okundu
#

SENDE YORUM YAZ

10+5 = ?