Son Dakika
Turizm, bacasız sanayi diye tanımlanır kısaca.Develi’nin kalkınması, üretimin artması, gelir düzeyinin yükselmesi için turizm bakımından da gelişmesi, tarım ve sanayi yanında turizm girdilerinin de artması ile gerçekleşecektir. Develi Ovası Projesi ile sulu tarımın gelişerek ikinci bir Çukurova olacağına inanıyorum Develi’nin. Saray Çiftlikleri, yörenin hayvancılığına çok büyük katkıları olmuştur.Fabrikaların artması üretimi artıracaktır. Her iki sektörün personel gereksinimini yörede eğitimini gören okullardan karşılanacaktır.
Develi’de turizmin geliştirilmesi konusunda bir an önce çalışmalara hız verilmelidir. Daha önceki yazılarımda da söz ettiğim gibi yerli ve yabancı gezginlerin Develi’ye çekilmesi gerekmektedir.
Bu nedenle birtakım çalışmalara acilen gereksinim bulunmaktadır. Develi Turizm Öncelikli Yöreler içine alınmıştır.Bölgedeki Nevşehir, Ürgüp, Kozaklı, Gülşehir, Kaymaklı, Göre, Derinkuyu, Avanos, Niğde Bor ilçesi Kemerhisar beldesi, Ankara Ayaş ilçesi, Kızılcahamam beldesi, Aksaray ve Ihlara beldesinin de içinde bulunduğu 188 belde içinde Develi’nin de Turizm Öncelikli Yöreler içinde olması elbette önemli bir gelişmedir. Ayrıca, Develi tarihi kentler birliğine üye olmuştur.Bunlar olumlu başlangıçlar.Ancak yeterli midir?
Bu konuda Develi Turizmi için yapılması gerekli olanları başlıklar halinde sıralamak gerekmektedir.
Öncelikle 2004 yılında başlatılan Kültür Envanterleri çalışmalarını bir an önce sonuçlandırılmalıdır.Böylece yörede bulunan somut ve soyut değerlerin saptanması ile işe başlanmalıdır.
Gelecek konukların konaklamaları için acilen bir otele gereksinim vardır.Yatırımcıları bu konuda ikna etmek, yatırımların gerçekleştirilmesi için de Develili yatırımcılara görev düşmektedir.
Özellikle Gereme Antik Kenti ile diğer tarihi yerlere ulaşımı kolaylaştırmak gerekmektedir.Bu yörelere turlar düzenlenmeli, yerel turist rehberlerden yararlanmalıdır.Özellikle Kapadokya turlarında Develi ve yöresinin de içine alınmalıdır.
Erciyes Kış Turizminden de yöreye oldukca fazla gelir sağlanabilir.
Halk ozanı Seyrani’nin Oruza’daki evi onarılarak bir anı evi haline dönüştürülmelidir. İlçeye gelenleri gezdirebilecek, ozanımızı tanıtılmasına katkı sağlıyacaktır. Burada çeşitli hediyelik eşyalar hazırlanarak satışı yapılabilir..
Hediyelik eşyalardan Sindelhöyük’de hazırlanan hasır dokuma ürünleri, Zile bebekleri önemli gelir kaynakları olabilir.Yörede dokunan kilim ve halılar da yöreye önemli gelir kaynağı sağlıyacaktır.
Sucuk, pastırma, köfter, pekmez çeşitleri, bal, bakliyat, kurutulmuş doğal ürünler, süt ve sütten yapılan ürünler de önemli gelir kaynağı olabilir.Daha önce belirttiğim gibi Beypazarı örneğinde olduğu gibi ev hanımlarına önemli bir gelir kaynağı olabilir. Belediye belirli günlerde organik ürünlerin pazarlandığı üretici pazarları düzenlenebilir.
İç Anadolunun önemli sulak alanlarından Sultan Sazlığı da turizm bakımından oldukca ziyaretçi çekebilen bir çekim merkezidir.
Develi yaşam kültürünü yaşatmak için bir anı evi yapılmalıdır. Prof.Dr.Cavit Avcı’nın özlemle istediği Dişçiler Evinin “Yaşanmışlıklar Müzesi” isteğinin gerçekleştirilmesi yerinde olacağına inanıyorum.
Develi’nin çok zengin ve geniş bir kültürü vardır.Bu yer üstü ve altı kültür kalıntıları zamanla yok olmaktadır. Bu objelerin toplanarak bir müze (arkeoloji-etnografya) yapımlıdır.Bu konuda da yerel yönetimin çaba göstereceğine inanıyorum. Zaman daha fazla geçmeden müze konusu çözümlenmelidir.
Yöre yemeklerinin tanıtımını sağlayacak lokantaların çoğaltılması ve geç saatlere kadar açık tutulması gerekmektedir.
Develi’ye gelen gezginlere yöreyi tanıtacak nitelikte rehberler hazırlayarak, tanıtmak önemli bir konudur.
Develi turizm bakımından gelişmesi ve pastadan yeterli dilimi alabilmesi için aklımıza gelen birkaç konuya değerlendirmek istedim. Burada yerel yönetimlere oldukca önemli görevler düşmektedir.
İnanıyorum ki Turizmin yörede gelişmesi Develi’nin kalkınmasını daha da artıracaktır.
Bunun gerçekleşmesi bizi sonsuz mutlu edecektir.
BENZER HABERLER